ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα ψηφίσουμε την Αικ. Σακελλαροπούλου»

Δημοσίευση 21 Ιανουαρίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 24 Ιανουαρίου 2020, 12:45
Facebook Twitter Whatsapp

«Είμαστε λοιπόν πολύ ανήσυχοι για όσα κάνει και κυρίως για όσα δεν κάνει η κυβέρνηση και όσο ο κος Μητσοτάκης κινείται με άγνοια κινδύνου και με ψευδαίσθηση αυτάρκειας, τόσο θα μεγαλώνει η ανησυχία μας»

«Παρά τις ενστάσεις και τις διαφωνίες μας στον απαράδεκτο τρόπο που διαχειρίστηκε ο κος Μητσοτάκης τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, με τα προεδρικά καλλιστεία και την εκδικητική αντιμετώπιση ενός επιτυχημένου Προέδρου, δεν πρόκειται να εμφανιστούμε μίζεροι (…)Η θέση μας λοιπόν είναι συνειδητή, καθαρή, χωρίς ναι μεν αλλά. Θα ψηφίσουμε τη Κατερίνα Σακελλαροπούλου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. 

«Παρά τις ενστάσεις και τις διαφωνίες μας στον απαράδεκτο τρόπο που διαχειρίστηκε ο κος Μητσοτάκης τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, με τα προεδρικά καλλιστεία και την εκδικητική αντιμετώπιση ενός επιτυχημένου Προέδρου, δεν πρόκειται να εμφανιστούμε μίζεροι (…)Η θέση μας λοιπόν είναι συνειδητή, καθαρή, χωρίς ναι μεν αλλά. Θα ψηφίσουμε τη Κατερίνα Σακελλαροπούλου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχουμε όμως πλήρη επίγνωση ότι η επιλογή ενός προσώπου με προοδευτικό στίγμα από τη πλευρά του κ. Μητσοτάκη, δεν υποκρύπτει διάθεση φυγής προς τα εμπρός αλλά διάθεση επικοινωνιακής διαφυγής από τα πολλαπλά αδιέξοδα. Δεν γίνεται με σκοπό να χτιστούν γέφυρες και κλίμα συνεννόησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την προοδευτική αντιπολίτευση, αλλά με σκοπό να σκεπαστεί πρόχειρα το μεγάλο χάσμα που με τις βασικές πολιτικές του επιλογές έχει δημιουργήσει τους προοδευτικούς πολίτες», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο:

«Άλλωστε όποιος θέλει να χτίσει γέφυρες συνεννόησης, δεν επιλέγει την επόμενη κιόλας μέρα να φέρει στη Βουλή την κατάργηση της απλής αναλογικής. Και να επαναφέρει έναν εκλογικό νόμο που κλέβοντας έδρες από όλα τα κόμματα, και πριμοδοτώντας μ’ αυτές το πρώτο κόμμα, αποβλέπει σε μονοκομματικές κυβερνήσεις, δηλαδή στην παντοδυναμία του ενός. Θεσμοθετώντας έτσι την υποταγή της πολιτικής στην μη πολιτική, του προγραμματικού διαλόγου στην επικοινωνιακή ρητορεία και εν γένει της πολιτικής αντιπαράθεσης στην όξυνση, και στην πόλωση». 

«Τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους (…) Το πελατειακό κράτος, το ρουσφέτι στους ημέτερους, τη διαπλοκή με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, την αλόγιστη σπατάλη πόρων και δυνατοτήτων. Αυτές οι παλιές συνταγές φτιάχτηκαν ακριβώς για να υπηρετήσουν ένα πολιτικό παιχνίδι στημένο στο στόχο της αυτοδυναμίας, που διευκολύνει ο εκλογικός νόμος που χαρίζει στον πρώτο έδρες που δεν του ανήκουν. Αυτές λοιπόν τις παλιές συνταγές και όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, προσπαθεί να επαναφέρει ο κος Μητσοτάκης.

Ο κος Μητσοτάκης αλλάζει τον εκλογικό νόμο γιατί πιστεύει ότι έτσι θα ευνοήσει τον ίδιο και το κόμμα του. Με περίσσευμα αλαζονείας θεωρεί ότι επειδή κέρδισε βασισμένος στη πολιτική απάτη και στη διαστρέβλωση μια φορά τις εκλογές , θα τις κερδίσει ξανά και ξανά», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι στην αυριανή ψηφοφορία για ΠτΔ «θα ψηφίσουμε μαζί τρία κόμματα», αλλά όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας για την απλή αναλογική «θα ψηφίσει μόνος του». 

«Σκάβοντας όμως το λάκκο της απλής αναλογικής, παραβλέπει τη μεγάλη πιθανότητα να πέσει μέσα ο ίδιος στο λάκκο που αυτός έσκαψε. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να του θυμίσουμε ότι ενώ αύριο θα ψηφίσουμε μαζί τρία κόμματα, μεθαύριο θα ψηφίσει μόνος του την κατάργηση της απλής αναλογικής.  Όπως μόνος του θα μείνει και το βραδύ των επόμενων εκλογών που ας μη το ξεχνάμε, θα γίνουν με την απλή αναλογική. Και θα μείνει μόνος του γιατί το πολιτικό του σχέδιο, οι προγραμματικές του θέσεις δε μπορούν να χωρέσουν σε κανένα πλαίσιο σύγκλισης ή συνεννόησης για την επόμενη μέρα. Και επειδή αυτό το γνωρίζει, επειδή γνωρίζει ότι δεν μπορεί να είναι μέρος της πολιτικής λύσης των συσχετισμών που θα διαμορφώσει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές, μιλά διαρκώς για διπλές εκλογές. 

Θα του συνιστούσα να μη προτρέχει. Γιατί επόμενες εκλογές με απλή αναλογική μπορούν να δώσουν κυβερνητική λύση. Απλά αυτή δε θα τον περιλαμβάνει, γιατί πρέπει να είναι -και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι- προοδευτική και δημοκρατική λύση». 

Όπως είπε, «Η χώρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πάει καλά», τονίζοντας πως «κι έξω δεν πάμε καλά».

Σχολιάζοντας το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι προκάλεσε «εθνική ζημιά» και πως γίναμε θεατές «σχεδόν μιας άμεσης στήριξης του επικίνδυνου γείτονα».

Μίλησε για «ντροπή», υπογραμμίζοντας: «Και νομίζω ότι είναι αυτό ακριβώς το συναίσθημα που προκαλεί η δήλωση μπροστά σε έναν Τραμπ που φέρεται με απίστευτη αγένεια στον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι η Ελλάδα είναι ένας προβλέψιμος σύμμαχος. Ντροπή όχι για τη στάση του συμμάχου, αλλά για τη στάση του πολιτευτή της δεκαετίας του πενήντα που επέλεξε.

Αναφερόμενος στη διάσκεψη του Βερολίνου και στην απουσία της Ελλάδας από αυτή, τόνισε: «Αυτή η ανησυχία μετατρέπεται σε γενικευμένη αίσθηση ανασφάλειας. Ο κ. Μητσοτάκης, πριν έξι μήνες παρέλαβε μια χώρα που έκανε σταθερά βήματα ενίσχυσης της διεθνούς της θέσης. Που την προσκαλούσαν σε όλα τα φόρα. Στην προηγούμενη Διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη στο Παλέρμο της Ιταλίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν παρών. Στη διάσκεψη για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων στο Λονδίνο, η Ελλάδα επαναπροσκλήθηκε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν παρών. Σήμερα η Ελλάδα είναι απούσα από μια διάσκεψη που δεν αφορά απλά τη γειτονιά της αλλά την ίδια. Τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα που από τη παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζονται βάναυσα. Όμως η Ελλάδα ήταν απούσα. Γιατί η στρατηγική του προβλέψιμου σύμμαχου, που ακολουθεί ο κος Μητσοτάκης, την έχει μετατρέψει σε μια χώρα για την οποία άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτή, χωρίς αυτή».

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική που ασκεί, τονίζοντας: «Η εξωτερική πολιτική δε γίνεται με επικοινωνιακά κόλπα. (…) Εξω αυτά δεν πιάνουνε. Βγήκε προχθές (σ.σ.: ο Κ. Μητσοτάκης) να απειλήσει με βέτο την ΕΕ στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής για τις αποφάσεις του Βερολίνου. Για κάτι που όλοι γνωρίζουμε δεν θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο. (…) Μιλάει για βέτο στα ευρωπαϊκά όργανα για ένα θέμα που δεν έχουν αρμοδιότητα».

Τόνισε, μάλιστα, την ανάγκη για ένα αρραγές εθνικό μέτωπο και εθνική στρατηγική, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι «αρνείται τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διαρκώς επιτίθεται στην αντιπολίτευση για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ακόμη και για την απουσία της χώρας από τη διάσκεψη στο Βερολίνο, έβγαζε ανακοινώσεις ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Είμαστε λοιπόν πολύ ανήσυχοι για όσα κάνει και κυρίως για όσα δεν κάνει η κυβέρνηση και όσο ο κος Μητσοτάκης κινείται με άγνοια κινδύνου και με ψευδαίσθηση αυτάρκειας, τόσο θα μεγαλώνει η ανησυχία μας», επισήμανε.

Για οικονομία και μεσαία τάξη

«Στον προϋπολογισμό κατηγόρησα τον κο Μητσοτάκη για προεκλογική πολιτική απάτη.  Η απάτη ως γνωστόν δεν αντέχει στον χρόνο. Είναι λοιπόν θέμα χρόνου κυρίως για τη μεσαία τάξη να συνειδητοποιήσει ότι οι προσδοκίες και οι ελπίδες της αποδείχτηκαν φρούδες. Γιατί η θέση των μεσαίων συμπολιτών μας όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά επιδεινώνεται, σε αντίθεση με αυτή των εχόντων και κατεχόντων, η οποία πράγματι βελτιώνεται, γιατί εκεί -να το λέμε το σωστό- τις τηρεί τις υποσχέσεις της η κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής λοιπόν δε βλέπουμε ούτε ανάπτυξη στο 4%, ούτε καταιγίδα επενδύσεων, ούτε καν μπουλντόζες στο Ελληνικό δεν βλέπουμε, που μας έλεγαν ότι θα μπουν μια εβδομάδα μετά τις εκλογές, ούτε καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, ούτε αύξηση του βασικού μισθού, ούτε κανέναν ασφαλιστικό παράδεισος για ελεύθερους επαγγελματίες.

Αντιθέτως βλέπουμε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, επιστροφή στην εργασιακή ζούγκλα,  συρρίκνωση των αμοιβών, μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα με την διακριτική συμφωνία της κυβέρνησης, αυξήσεις περίπου 20% στις ασφαλιστικές εισφορές και κατάργηση της 13ής σύνταξης.

Όσο για τη πορεία της οικονομίας, ας μη βιαστούμε ακόμη αλλά θα βγάλουμε ίσως κάποια ασφαλή συμπεράσματα στο τέλος του πρώτου τετραμήνου.

Όσοι όμως μιλάνε με ανθρώπους της αγοράς, ειδικά για τη περίοδο των εορτών, ακούνε για τη πραγματική οικονομία μια διαφορετική εκδοχή από αυτή που παρουσιάζει η κυβέρνηση».

Τον Δεκέμβρη του 2019 σε σχέση με τον Δεκέμβρη του 2018 είχε αύξηση της ανεργίας κατά 14%. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα».

Για μεταναστευτικό 

«Εκεί όμως που δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι δε πάμε καθόλου καλά, είναι το προσφυγικό και μεταναστευτικό. Χρειάστηκε βεβαία έξι ολόκληρους μήνες για να το καταλάβει και να το παραδεχτεί ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Που κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές. Και δήλωνε και αυτός και ο Χρυσοχοΐδης ότι είναι άχρηστο και μη λειτουργικό. Και άλλαξε εν τω μεταξύ 5-6 διαφορετικούς υπουργούς για να το διαχειριστούν.

Για να καταλήξει στο τέλος να το διαχειρίζεται ο υφυπουργός Εργασίας, από το γραφείο του στο υπουργείο Εργασίας, καθώς δεν άλλαξε έδρα, με πρόφαση ότι έχει γνώση του ζητήματος επειδή εκλέγεται στη Χίο, αλλά με αληθινή αιτία ότι δεν μπορούσε άλλο να μείνει στο υπουργείο γιατί δεν ανταλλάσσει ούτε καλημέρα με τον αρμόδιο υπουργό. (...)

Απροετοίμαστοι, ιδεοληπτικοί και ανίκανοι να χωρίσουν δυο γαϊδάρων άχυρα. Αλλά το βασικό δεν είναι ότι ξαναέφτιαξαν μετά από έξι μήνες το υπουργείο που οι ίδιοι διέλυσαν. Το θέμα είναι με ποια πολιτική θα επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Διότι το να αναγνωρίσει κανείς το προφανές, ότι δεν έπρεπε να διαλυθεί το υπουργείο είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να αναγνωρίσουν ότι υπήρξε εγκληματική η υποταγή του μεταναστευτικού σε μικροπολιτικές βλέψεις και επιδιώξεις. (...)

Η προπαγάνδα τους εξακολουθεί να ερωτοτροπεί με τον πνιγμό ανθρώπων και με τα ρατσιστικά μπάρμπεκιου. Ο αντιπρόεδρός τους να κατηγορεί τους πνιγμένους για εισβολείς και την ώρα που πνίγονται να τους κατηγορεί γιατί γνωρίζουν το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης. Και ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να νίπτει τας χείρας του στο δράμα του Αιγαίου. 

Έτσι όμως καμιά βελτίωση και καμιά λύση δεν πρόκειται να υπάρξει. Αν δεν αντιληφθούν ότι το μεταναστευτικό είναι εθνικό θέμα πρώτης γραμμής, και χρειάζεται εθνική πολιτική και κινητοποίηση με όρους ανθρωπισμού και εθνικής ευθύνης για να αντιμετωπιστεί, τίποτε καλό δεν μπορούμε να περιμένουμε».

Για τακτοποίηση «γαλάζιων παππούδων» 

«Επιτρέψτε πριν ολοκληρώσω να σταθώ σε δυο μόνο ακόμη θέματα. Το ένα πιστεύω προκαλεί τη κοινή γνώμη και είναι ένδειξη θράσους και αλαζονείας που ο υπουργός Εργασίας επιμένει. Πρόκειται για τη περιβόητη υπόθεση της τακτοποίησης των λεγόμενων «γαλάζιων παππούδων» μετά τη τακτοποίηση των «γαλάζιων παιδιών».

Και αναφέρομαι στην απαράδεκτη τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα σε συνταξιούχους εκλεκτούς του κομματικού μηχανισμού, να προσλαμβάνονται ως μετακλητοί στα υπουργικά γραφεία, κρατώντας και το μισθό και τη σύνταξη. Θα ήταν μια υπόθεση μόνο για γέλια, αν δεν συνέβαινε σε μια χώρα που οδηγήθηκε στη κρίση ακριβώς επειδή επικράτησαν αυτές οι πρακτικές της αναξιοκρατίας, της ανηθικότητας, της γεροντικής κομματοκρατίας.

Καλώ λοιπόν τον κο Μητσοτάκη, να συμμαζέψει το ρουσφέτι του κου Βρούτση στους συνταξιούχους κομματικούς καρεκλοκένταυρους.

Αρκετά γελάσαμε και κλάψαμε ταυτόχρονα με τον κο Πατέρα, δεν χρειάζεται να μας προσφέρετε και άλλο κλαυσίγελο. Μαζέψτε το, λοιπόν, πριν σας κάνει μεγαλύτερη ζημιά». 

Για πνευματικά δικαιώματα δημιουργών 

«Και το δεύτερο θέμα στο οποίο θέλω να αναφερθώ και να ζητήσω επίσης στον κο Μητσοτάκη να παρέμβει είναι αυτό των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη πτώχευση της ΑΕΠΙ, είχε από την πρώτη στιγμή την πολιτική βούληση να καθαρίσει το τοπίο από τις αμαρτίες του παρελθόντος και να δώσει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, όπως συμβαίνει παντού στην Ευρώπη.

Να έχουν τη δυνατότητα να συστήσουν έναν οργανισμό των δημιουργών. Εδώ και έξι μήνες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του κου Μητσοτάκη προεκλογικά προς τον καλλιτεχνικό κόσμο, κωλυσιεργεί με κίνδυνο όχι μόνο οι δημιουργοί να μην αμείβονται για τα δικαιώματά τους, αλλά με κίνδυνο την ολική επιστροφή στην κακοδαιμονία του παρελθόντος.

Επειδή τα δικαιώματα των δημιουργών δεν είναι μόνο μια υπόθεση νομικής διεκπεραίωσης που αφορά αποκλειστικά κάποιους καλλιτέχνες, αλλά αφορά την υπεράσπιση του πολιτιστικού μας πλούτου, καλό θα είναι η κυβέρνηση να σταματήσει την εσκεμμένη κωλυσιεργία.

Και να προχωρήσει άμεσα στην αδειοδότηση του Οργανισμού των δημιουργών, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που συλλογικά μπορούν να αποφασίσουν για το πως θα διαχειριστούν τις αποζημιώσεις για τη χρήση των δικών τους πνευματικών δικαιωμάτων». 

«Απόδειξη της δύναμης των ιδεών μας η ψήφιση Σακελλαροπούλου» 

«Τίποτε καλό δεν μπορούμε να περιμένουμε από έναν πρωθυπουργό που ζει τον ταξικά μονομερή, κοινωνικά βάρβαρο, και δημοκρατικά επικίνδυνο μύθο του. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά, όλες οι δυνάμεις της προόδου, όλοι όσοι βλέπουμε τον εαυτό τους στο στρατόπεδο της δημοκρατίας, οφείλουμε να ορθώσουμε ένα τείχος δημοκρατικής και κοινωνικής αντίστασης στις πολιτικές της ΝΔ. Γιατί κάθε μέρα που περνάει αυτή η κυβέρνηση συσσωρεύει ζημιές για τη χώρα και την κοινωνική πλειοψηφία. Σ’ αυτές τις συνθήκες η αυριανή εκλογή αποκτά έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ήμασταν, είμαστε, και θα είμαστε, μια δύναμη στήριξης της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου.

Μ’ αυτό το πρίσμα, η εκλογή μιας προέδρου με προοδευτικά χαρακτηριστικά, παρά την εμφανή επικοινωνιακή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να την εκμεταλλευτεί, αποτελεί για μας μια απόδειξη της δύναμης των ιδεών μας.

Με τη δύναμη αυτών των ιδεών υποχρεώθηκαν να συμβιβαστούν ο κ. Μητσοτάκης και οι σκληροί του κόμματός του. Όσοι εν πάση περιπτώσει δεν θα σκαρφιστούν κάποιο έκτακτο υπερατλαντικό ταξίδι, προκειμένου να αποφύγουν να ψηφίσουν».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις