ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Δεν πρέπει να βλέπουμε φοβικά μια προσφυγή στη Χάγη

Δημοσίευση 25 Ιανουαρίου 2020, 18:00 / Ανανεώθηκε 25 Ιανουαρίου 2020, 18:03
Χατζηδάκης: Δεν πρέπει να βλέπουμε φοβικά μια προσφυγή στη Χάγη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

«Αυτό άλλωστε είχε πράξει μονομερώς και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ασχέτως αν η διαδικασία δεν προχώρησε καθώς η Τουρκία δεν την είχε αποδεχθεί»

Από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχει μια εντεινόμενη αλαζονεία, την οποία δεν υποτιμούμε, αλλά καλά θα κάνει η Άγκυρα με τη σειρά της να μην υποτιμά τη χώρα μας, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει την τακτική του «διεθνούς χωροφύλακα» όπως γινόταν στο παρελθόν, είτε να αφήσει τα πράγματα να κυλήσουν και να οδηγηθούμε σε ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο δεν φοβούμαστε γιατί έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αλλά θα δώσει αρνητικά μηνύματα για την οικονομία μας, είτε τέλος τον τρίτο δρόμο, αυτόν της προσφυγής στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, «δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε φοβικά το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη», για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων συνόρων που αποτελούν σημεία τριβής με την Τουρκία. Αυτό άλλωστε είχε πράξει μονομερώς και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ασχέτως αν η διαδικασία δεν προχώρησε καθώς η Τουρκία δεν την είχε αποδεχθεί.

Προσφυγικό/Μεταναστευτικό

Ο κ. Χατζηδάκης, τόνισε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό. Αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε αλάθητοι», υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει ακριβώς αυτά τα οποία προεκλογικά είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό.

Ανάμεσα σε αυτά, είναι η αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων σε Αιγαίο και Έβρο, η ταχύτερη διαδικασία για την απονομή ασύλου και η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. 
 
Αλλά όπως επεσήμανε η «κάνουλα» από την άλλη πλευρά του Αιγαίου έχει ανοίξει και θα πρέπει η ΕΕ να επανεξετάσει τη συμφωνία με την Τουρκία για το Μεταναστευτικό. Συμπλήρωσε δε πως οι συνθήκες τώρα επιτρέπουν να ξανακοιτάξουμε τη Συνθήκη του Δουβλίνου.

Οικονομία

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα στον τομέα της Οικονομίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα εμπροσθοβαρή μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχουν σχηματίσει μια νέα εικόνα για την ελληνική οικονομία, γεγονός που αντανακλάται τόσο στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων,  όσο και στο κόστος δανεισμού της χώρας.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο νέο Ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι θα διορθώσει πολλές από τις «ανορθογραφίες» του παρελθόντος, ενώ ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι θα υπάρξει και τρίτη φάση για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Πηγή: ANT1news

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις