ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία για ΠΑΟΚ – Ξάνθη: Κόντρα στη Βουλή – Αίτημα για ονομαστική από ΣΥΡΙΖΑ – Απέχουν ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ, και Ελληνική Λύση

Δημοσίευση 28 Ιανουαρίου 2020, 20:00 / Ανανεώθηκε 3 Φεβρουαρίου 2020, 12:57
Τροπολογία για ΠΑΟΚ – Ξάνθη: Κόντρα στη Βουλή – Αίτημα για ονομαστική από ΣΥΡΙΖΑ – Απέχουν ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ, και Ελληνική Λύση
Facebook Twitter Whatsapp

Τι είπε η υπουργός Πολιτισμού

Αντιδράσεις στην αντιπολίτευση προκάλεσε η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και η οποία αλλάζει τις ποινές για θέματα που προκύπτουν από γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Μάλιστα στην τροπολογία υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι ποινές αυτές να ισχύουν από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. 

Στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η εισήγηση της ΕΕΑ, για αποβολή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης με την κατηγορία της πολυϊδιοκτησίας, η κυβέρνηση κατήρτησε τροπολογία η οποία προβλέπει τελικά «ποινή αφαίρεσης πέντε έως δέκα  βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία η οποία και σύμφωνα με πληροφορίες θα διεξαχθεί την Τετάρτη στις 13:00. Από την ψηφοφορία θα απέχουν το ΚΚΕ, το Κίνημα Αλλαγής, και η Ελληνική Λύση.

Κόντρα στη Βουλή

Για την τροπολογία σημειώθηκε σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή. Υπερασπιζόμενη της ρύθμισης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, επεσήμανε πως: «Επιχειρείται στην ουσία ένας εύλογος εξοροθολογισμός κυρώσεων σε περιπτώσεις διαπίστωσης παραβάσεων αθλητικού νόμου και παραβίασης της αρχής της πολυιδιοκτησίας. Σέβεται η ρύθμιση την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.  Την δυνατότητα επιμέτρησης της ποινής εντός πλαισίου την καθορίζει ο νομοθέτης. Όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία που είναι τραυματισμένη, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι στάση ευθύνης. Η ενότητα είναι όρος προόδου αναγκαίος! Η κυβέρνησης οφείλει να κρατάει τη συνοχή της κοινωνίας. Αυτό είναι το πρώτιστο μέλημα μάς. Αυτό επιδιώκουμε! Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα που δεν αφήνουν περιθώρια για ένταση και νέο διχασμό ανάμεσα στους πολίτες της».

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου εξαπέλυσε πυρά κατά της κ. Μενδώνη, σημειώνοντας πως: «Με ποια στοιχεία μας λέτε ότι φέρνετε αυτή την τροπολογία και γιατί απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία;. Τι στοιχεία έχετε; Αυτό δεν είναι αστείο! Πως απειλείται η κοινωνία;»

Ο Β. Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «λάθος χειρισμούς».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χύτας: «Ποιος είναι ο υπαίτιος, ποιος ευθύνεται για το διχασμό της κοινωνίας; Οι πράξεις έχουν συνέπειες κάποιος με όνομα και επίθετο και τον έχουμε ονοματίσει από το πρωί και δεν τολμάει αν ακουμπήσει ο πρωθυπουργός είναι υπαίτιος! Ή μια ομάδα έχει παρανομήσει άρα πρέπει να τιμωρηθεί! Άρα εσείς παρανομείτε τώρα αλλάζοντας τους νόμους ή αν δεν έχει παρανομήσει η ομάδα εσείς την τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών και δίνει το πρωτάθλημα αλλού. Ο υπουργός αθλητισμού, μάλλον είναι άσχετος! Και δυστυχώς φέραμε τη χώρα σε σημείο ενώ έχουμε τεράστια προβλήματα και ασχολούμαστε με αυτό! Πως ο υφυπουργός αθλητισμού ενώ επικαλείται το αυτοδιοίκητο και δεν παρεμβαίνει και πάρθηκε εισήγηση παρεμβαίνει και κουνάει το δάχτυλο στην επιτροπή! Χωρίς στοιχεία για την εσχάτη των ποινών. Ή ξέρει κάτι ή δεν ξέρει και είναι άσχετος και επικίνδυνος. Ο ρόλος του όμως ελέγχεται κ. υπουργέ!»

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Γιώργος Λαμπρούλης υπογράμμισε: «Αν πάρει κάποιος την έκθεση του ΓΛΚ θα καταλάβει τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Απάλειψη της αποβολής ομάδας! Πρόκειται για τροπολογία εμπαιγμό! Απαράδεκτη τροπολογία και φυσικά επιβεβαιώνει αυτό λέει το ΚΚΕ ότι το ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών παίζεται στο παρασκήνιο στις αίθουσες υπουργείων, αλλά όχι στο γήπεδο! Καταγγέλλουμε και δηλώνουμε ότι θα απέχουμε από την ψηφοφορία».

Απαντώντας στις αιτιάσεις, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε: «Η δουλεία του νομοθέτη είναι να νομοθετεί και όχι να παρανομεί! Δεν είναι κάτι που ανακαλύπτουμε τώρα! Όσο για τον διχασμό λίγο να έχει παρακολουθήσει κανείς το τι διακινείται σήμερα στο διαδίκτυο έχει απολύτως τεκμηριωμένη άποψη για την αναστάτωση στη κοινωνία από το συγκεκριμένο ζήτημα στη κοινωνία. Εμείς επιχειρούμε αυτή η αναστάτωση της κοινωνίας να σταματήσει να υφίσταται».