ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε με 156 «ναι» η τροπολογία για το ποδόσφαιρο - Δεν ψήφισε ο Σαμαράς - Δεν υποβιβάζονται ΠΑΟΚ και Ξάνθη - Απειλούνται με αφαίρεση βαθμών

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 29 Ιανουαρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 3 Φεβρουαρίου 2020, 13:22
Facebook Twitter Whatsapp

Συνολικά ψήφισαν 246 βουλευτές - Ποιοι απουσίαζαν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αντιμετώπιση φαινομένων πολυϊδιοκτησίας στο ποδόσφαιρο, που γλιτώνει από τον υποβιβασμό τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη, αλλά προβλέπει αυστηρή τιμωρία 5-10 βαθμών για την πολυϊδιοκτησία, δίνοντας επί της ουσίας το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό.

Ειδικότερα, κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη ύστερα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, σε σύνολο 246 ψηφισάντων, υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 156 βουλευτές, κατά 90 βουλευτές (80 από ΣΥΡΙΖΑ και 10 από Ελληνική Λύση) και παρών κανείς.

Η διαδικασία έγινε με ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ αποχή επέλεξαν Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. 

Υπενθυμίζεται ότι το Μαξίμου είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές της ΝΔ διαμηνύοντας ότι «η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων».

Από τους 158 βουλευτές της ΝΔ απουσίαζαν δύο. Ο Γιώργος Βαγιωνάς ο οποίος, όμως, έστειλε επιστολή - που δεν προσμετράται - με την οποία δήλωνε ότι θα υπερψήφιζε αν ήταν στη Βουλή και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνας Αλεξιάδης, Σταύρος Αραχωβίτης, Εφη Αχτσιόγλου, Τάνια Ελευθεριάδου, Σωκράτης Φάμελλος, Σωκράτης Βαρδάκης. 

Επίσης, ψήφισαν με προβλεπόμενη επιστολική ψήφο οι απουσιάζοντας στο εξωτερικό Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, Μιλτιάδης Βαριβτσιώτης, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Σταικούρας,  Χαρης Θεοχάρης Φωτεινή Πιπιλή, Κωστής Χατζηδάκης Αλέξανδρος Τριαναταφυλλίδης (ΣΥΡΙΖΑ). 

 Τι προβλέπει η τροπολογία

Η σχετική τροπολογία, η οποία έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2019, προβλέπει αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών στις εμπλεκόμενες καταδικασθείσες ομάδες.

Την τροπολογία παρουσίασε χθες η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που τη χαρακτήρισε «εύλογο εξορθολογισμό των κυρώσεων» για την πολυϊδιοκτησία στο ποδόσφαιρο.

Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε: «Με την τροπολογία επιχειρείται στην ουσία ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων σε περιπτώσεις παράβασης των διατάξεων περί πολυϊδιοκτησίας. Η ρύθμιση σέβεται την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των οργάνων που θα εφαρμόσουν τη ρύθμιση. Αυτό που αλλάζει είναι ο βαθμός επιμέτρησης της ποινής. Οταν απειλείται με διχασμό η κοινωνία που είναι τραυματισμένη από το πρόσφατο παρελθόν και προσπαθεί να ανακάμψει, η ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση είναι αναγκαία. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και να μην επιτρέψει το διχασμό για ένα ποδοσφαιρικό θέμα. Αυτό είναι πρώτιστο μέλημά μας. Στην παρούσα φάση η χώρα έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα, που δεν μας αφήνουν περιθώρια για νέο διχασμό μεταξύ των πολιτών».

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία βάσει της οποίας θα αποφασίσουν τα ποδοσφαιρικά όργανα για τις τιμωρίες ΠΑΟΚ και Ξάνθη αναφέρονται τα εξής: «Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της ΑΑΕ επιβάλλεται στην ομάδα της, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της ΕΕΑ ή μετά από προσφυγή όποιου έχει έννομο συμφέρον, η ποινή της αφαίρεσης 5-10 βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της απόφασης.

Σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνεται μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου η ως άνω ποινή επιβάλλεται για το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Η ποινή της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού της παράβασης από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις».