ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική για Novartis - Μανίας: «Δεν είχα διαβάσει την κατάθεση που υπέγραψα - Η Τουλουπάκη με πίεσε να μιλήσω για Λοβέρδο και Γεωργιάδη»

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 30 Ιανουαρίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 3 Φεβρουαρίου 2020, 12:17
Προανακριτική για Novartis - Μανίας: «Δεν είχα διαβάσει την κατάθεση που υπέγραψα - Η Τουλουπάκη με πίεσε να μιλήσω για Λοβέρδο και Γεωργιάδη»
Facebook Twitter Whatsapp

Πρόσωπο-«κλειδί» στην υπόθεση Novartis ο σύμβουλος για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τους χειρισμούς του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis κατέθεσε ο σύμβουλος για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής Νίκος Μανίας.

Ο κ. Μανίας είναι ο «κλειδοκράτορας» του μηχανογραφικού συστήματος για την τιμολόγηση των φαρμάκων που εκπαίδευσε και υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας για τον χειρισμό του, γεγονός που καθιστά πολύ σημαντική την κατάθεσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μανίας φέρεται να είπε ενώπιον των μελών της προανακριτικής πως «οι καταθέσεις μου την κυρία Παπασπύρου ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο του 2019. Στις αρχές Απριλίου με κάλεσε ξανά η κυρία Παπασπύρου. Εκεί μου είπαν οτι υπάρχει μια κατάθεση που με ενέπλεκε με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Και γι' αυτό μου προτάθηκε να γίνω μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος. Εγώ ήμουν χωρίς δικηγόρο. Μου είπαν οτι χρειάζεται να γίνει αίτημα στον Άρειο Πάγο για να γίνω μάρτυρας και οτι πρέπει να το κάνω αυτό το αίτημα την ίδια μερα. Το κάναμε εκεί». 

Ο κ. Μανίας φέρεται να κατέθεσε πως πήγε την επόμενη μέρα στην κυρία Τουλουπάκη και εκείνη του είπε οτι πρέπει να καταγγείλει αξιόποινες πράξεις. «Αυτό μου το είχε ζητήσει και η κυρία Παπασπύρου», είπε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και πρόσθεσε: «εγώ είπα οτι δεν ξέρω για αξιόποινες πράξεις. Και την επομένη έμαθα οτι ασκήθηκε δίωξη σε βάρος πολιτικού». 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μανίας είπε πως δεν έδωσε κατάθεση στην κυρία Τουλουπάκη, αλλά «έγινε μια αίτηση για αναγγελία αξιόποινων πράξεων».

Στη συνέχεια, φέρεται να αποκάλυψε πως η Ελένη Τουλουπάκη τον πίεσε να μιλήσει για πολιτικά πρόσωπα και πιο συγκεκριμένα για τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως δεν γνώριζε κανέναν από τους δύο πολιτικούς.

«Δεν έχω τίποτα να δηλώσω για εμπλοκή πολιτικών στην υπόθεση. Ο υπουργός δεν μπορούσε να παρέμβει στις τιμές», φέρεται να ανέφερε στη συνέχεια.

Αναφερόμενος στις καταθέσεις του, επισήμανε ότι είχαν να κάνουν με τεχνικά χαρακτηριστικά για την τιμολόγηση των φαρμάκων και υπενθύμισε πως τότε υπήρχε νόμος για τις τιμές των φαρμάκων.

«Η εργασία μου απευθυνόταν στην υπηρεσία. Οι υπάλληλοι που ήταν επιφορτισμένοι να την αξιολογήσουν και μετά υπήρχε και η Επιτροπή τιμών αλλά και επιτροπή του ΕΟΦ. Μου είπαν οτι υπήρχε συγκεκριμένη έρευνα για συγκεκριμένη εταιρεία. Πρώτα για τέσσερα πέντε φάρμακα και μετά για περίπου σαράντα ρωτήθηκα. Αυτό που τους απασχολούσε ήταν αν υπήρχαν υπερτιμολογήσεις», συνέχισε, σύμφωνα με πληροφορίες.

Επίσης, ο κ. Μανίας φέρεται να ανέφερε πως «η πολιτική ηγεσία (σ.σ. του υπουργείου Υγείας) αρκείται στην υπογραφή (σ.σ. για την διαμόρφωση τιμών των φαρμάκων). «Από την γνώση που είχα το δελτιο τιμών ακολουθούσε όλη τη σειρά που προβλεπόταν. Όταν έφτανε στα χέρια του Υπουργού ήταν εκτυπωμένο από την αρχή», πρόσθεσε, τονίζοντας πως δεν είχε κάνει παρέμβαση ο υπουργός.

Σε άλλο σημείο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αναγνώρισε την κατάθεση του (στη δικαιοσύνη) ότι τον Ιούνιο του '11 κλήθηκε από την ΕΤΦ να υπολογίσει τις τιμές των φαρμάκων με διαφορετικά σενάρια. Από τον υπολογισμό προέκυπτε μια διαφορά 65 εκατομμυρίων μεταξύ του σενάριου που προβλεπόταν από το νόμο και του σενάριου που τελικά επελέγη με υπουργική απόφαση Λοβέρδου. 

Παράλληλα, φέρεται να επιβεβαιώνει ότι δημοσιογράφος (ανέφερε όνομα) είχε μεσολαβήσει, ώστε να συναντηθεί με άλλο δημοσιογράφο (ανέφερε όνομα) σε εστιατόριο, όπου του προτάθηκε να αγοράσουν το σύστημα του για την τιμολόγηση.

Επιπλέον, ο κ. Μανίας φέρεται να είπε ότι δεν είδε ποτέ τον Κωνσταντίνο Φρουζή στο υπουργείο Υγείας και διέψευσε πως είχε καταθέσει ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis επισκεπτόταν τον Ανδρέα Λοβέρδο συχνά.

«Τον κ.Φρουζή δεν τον συνάντησα ποτέ εντός του Υπουργείου. Αυτό που κατέθεσα είναι το εξής: "Μου είπαν οτι σύμφωνα με καταθέσεις που έχουμε εδώ" και μου κουνούσαν κάποια χαρτιά χωρίς να δω τι γράφουν "ο κ.Φρουζής επισκεπτόταν το Υπουργείο". Όταν με ρώτησαν αν έχω ακούσει οτι πήγαινε στο Υπουργείο είπα ναι οτι το έχω ακούσει. Ποτέ δεν τον είδα. Επιβεβαίωσα οτι είχα ακούσει». «Το θέμα των χρημάτων το διαψεύδω κατηγορηματικά. Δεν ήρθα εδώ να προστατεύσω κανέναν αλλά δεν ήρθα εδώ για να κατηγορήσω άδικα», τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο κ. Μανίας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τόνισε ότι ποτέ δεν είπε πως ο Κ. Φρουζής μοίρασε λεφτά.

«Σύμφωνα με την κυρία Τουλουπάκη οσα είχα καταθέσει στην κυρία Παπασπύρου δεν ήταν αρκετά για να μπω σε καθεστώς προστασίας. Τρεις ή τέσσερις φορές με ρώτησαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς για αξιόποινες πράξεις και εγώ δήλωσα ρητά οτι δεν γνωρίζω αξιόποινες πράξεις. Τότε μου είπαν αφού δεν ξέρετε εσείς να σας διαβάσουμε εμείς μερικά και να μας πείτε αν τα ξέρετε», φέρεται να υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν έχει πει για τον Ανδρέα Λοβέρδο ότι γνωριζόταν με τον Κ. Φρουζή, ο Νίκος Μανίας το αρνήθηκε, λέγοντας πως αυτό του διαβάστηκε.

Όπως είπε, σύμφωνα με τις ίδιες πληφορορίες, του διάβαζαν κείμενα «ίσως και πέντε ώρες. Αυτά μου αναγνώστηκαν ως τμήματα μιας δικογραφίας. Στο δωμάτιο ήμασταν εγώ και οι τρεις Εισαγγελείς Διαφθοράς. Τουλουπάκη, Ντζούρας, Μανώλης» και επισήμανε ότι το νόημα των κειμένων που του διάβαζαν το είδε στη συνέχεια να αποτελεί μέρος της καατάθεσής του.

Εντύπωση προκάλεσε και η δήλωση του κ. Μανία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι δεν είχε διαβάσει την κατάθεση που υπέγραψε. «Δεν είμαι υπερήφανος γι' αυτό. Δεν μου είπαν οι Εισαγγελείς οτι είχα τέτοιο δικαίωμα. Ήμουν εκεί χωρίς δικηγόρο», φέρεται να ισχυρίστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μανίας φέρεται να κατέθεσε πως δέχτηκε απειλές μετά τις καταθέσεις που έδωσε στην κ. Παπασπύρου. «Δέχτηκα απειλές από ανθρώπους που μου έσπασαν το ΙΧ και απείλησαν ότι θα με διαλύσουν», φέρεται να υποστήριξε.

Πάντως εξειδικεύοντας τις φερόμενες καταγγελίες του περί πιέσεων που δέχτηκε από την κ. Τουλουπάκη, ο κ. Μανίας κατά πληροφορίες φέρεται να υποστήριξε πως οι πιέσεις επρόκειτο για «επανάληψη ερωτήσεων ώστε να κατονομάσω πολιτικά πρόσωπα».

Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε επίσης πως «σέβεται το έργο της κ. Τουλουπάκη» και ότι «δεν έχει να της καταλογίσει κάτι».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr