ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος στην Άγκυρα: Αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια

Δημοσίευση 2 Φεβρουαρίου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 2 Φεβρουαρίου 2020, 09:25
Παναγιωτόπουλος στην Άγκυρα: Αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια
Facebook Twitter Whatsapp

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: 'Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται'», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Επαναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, το ζήτημα του αναφαίρετου δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ενώ τονίζει με έμφαση, αναφερόμενος στα νησιά του Αιγαίου, πως ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται.

«Η ελληνική πλευρά μιλά με ρεαλισμό και με τα δεδομένα της σημερινής εποχής, χωρίς να αναζητεί ιστορικά οράματα και μεγαλοϊδεατισμούς. Επομένως, θα πρέπει να αναφέρουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο πως η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 έως στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να ασκηθεί χωρίς καμία προϋπόθεση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το γεγονός ότι δεν έχει ασκηθεί αυτό το δικαίωμα δεν σημαίνει πως έχει απεμποληθεί», τονίζει χαρακτηριστικά στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Παράλληλα, στέλνει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα πως «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: «Ο,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται». Οπως ορίζει το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών περί νόμιμης άμυνας, σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειας μιας χώρας. Η νόμιμη άμυνα, ένα από τα σπουδαιότερα δικαιώματα της διεθνούς έννομης τάξεως, έχει χαρακτήρα αναγκαστικού δικαίου και με την ιδιότητα αυτή έχει αυξημένη νομική ισχύ και υπερισχύει όλων των άλλων διεθνών κανόνων. Αυτό είναι το πλαίσιο που υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών αμυντικών μέτρων προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr