ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικός κωδικός «2021»: Βολικό σενάριο για Μητσοτάκη και Τσίπρα

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 2 Φεβρουαρίου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 2 Φεβρουαρίου 2020, 12:58
Εκλογικός κωδικός «2021»: Βολικό σενάριο για Μητσοτάκη και Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp

Τι εκτιμούν στα δύο επιτελεία

Πολλοί προβλέπουν ότι οι κάλπες θα στηθούν πριν την ολοκλήρωση της τετραετίας, τα σενάρια αυτά ενισχύει η επιστροφή της ενισχυμένης αναλογικής, η οποία όμως θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Είναι ένα βολικό σενάριο και για Μητσοτάκη και για Τσίπρα, το σενάριο και όχι η διεξαγωγή τους- καθώς διαμορφώνου την πολιτική ατμόσφαιρα και πάντα η εκλογική ετοιμότητα συσπειρώνει τις κομματικές δυνάμεις και σταματάει την γκρίνια.

Υπάρχουν αρκετά στελέχη στο κυβερνητικό στρατόπεδο που απαντούν αρνητικά ότι δεν είναι δυνατόν πριν καν κλείσει χρόνο η κυβέρνηση να μιλάμε για εθνικές εκλογές και μάλιστα όταν είναι αυτοδύναμη με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Για να λάβουν την απάντηση από όσους βλέπουν με καλό μάτι το σενάριο, β,  και ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν 2021 μετά τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αφενός να «καεί» η απλή αναλογική, με την οποία θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, και αφετέρου να επιφέρει τελειωτικό χτύπημα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Ενώ θα μπορούσαν να εξασφαλίσου «2+4», έξι χρόνια κυβερνητικής σταθερότητας.

Και από την Κουμουνδούρου, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι τα εθνικά θέματα και οι δυσκολίες που προκαλούν στον Μητσοτάκη, η κρίση στο ποδόσφαιρο με την διαχείριση των ισχυρών παραγόντων, το μεταναστευτικό αλλά και ο παράγοντας «Σαμαράς» θα τον οδηγήσουν να εξετάσει το σενάριο των πρόωρων εκλογών πριν η φθορά δημιουργήσει αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός, ωστόσο, στις δημόσιες τοποθετήσεις του ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα πρόωρων εκλογών, επαναλαμβάνοντας, πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Υπάρχει όμως και η δήλωση ότι οι επόμενες κάλπες θα είναι διπλές. Που σημαίνει ότι δε θα αποδεχτεί την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική και θα επιχειρήσει να εκλεγεί αυτοδύναμος εκ νέου, στις επόμενες. Βασική προϋπόθεση αυτού του σεναρίου είναι να παραμένει ως το τέλος της τετραετίας κυρίαρχος του «πολιτικού παιχνιδιού». Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό να συμβεί και μάλιστα στο τέλος της τετραετίας και με διπλές εκλογές μόνο η ίδια η ζωή θα το δείξει.

Η βάση του σεναρίου των πρόωρων εκλογών εδράζεται στο ότι αυτές θα προκηρυχθούν στη μέση της θητείας της κυβέρνησης (2021), την επετειακή χρόνια για το 1821 χρονιά που θα συμβολίζει σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς την αλλαγή σελίδας και εποχής. Και σίγουρα πριν τη φθορά που συνηθίζεται να έχουν οι κυβερνήσεις. Κι όλα αυτά υπό το βάρος των εξελίξεων στα εθνικά θέματα και στο Προσφυγικό. Επίσης στο Μαξίμου ποντάρουν στις καλές ειδήσεις  από τις Βρυξέλλες για τα πρωτογενή πλεονάσματα που μπορούν να αποτελέσουν «όπλο» στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν με προσοχή τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυσκολίες για τον μετασχηματισμό του, ενώ με ικανοποίηση παρατηρούν ότι δεν έχει δημιουργήσει αντιπολιτευτικό αφήγημα που να προκαλεί προβλήματα στη ΝΔ.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών το «αγοράζουν» εύκολα στην Κουμουνδούρου άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του-«Εφ.Συν.»-τόνισε, «Ηδη στελέχη της ΝΔ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ερωτοτροπούν με την ιδέα να προλάβουν την ανατροπή των συσχετισμών, με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η πολιτική τους και οι αντιδράσεις που αυτή προκαλεί είναι που τους επιβάλλουν να επεξεργάζονται σενάρια πρόωρων εκλογών».

Η μια εκτίμηση είναι η προφανής, ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του να κηρύξει αιφνιδιαστικά εκλογές με στόχο, αυτές να είναι διπλές και άρα να τελειώνει με την απλή αναλογική πριν τη φθορά του και τα εσωκομματικά προβλήματα από τις επιλογές που θα αναγκαστεί να λάβει για τα εθνικά θέματα. Η άλλη ανάγνωση είναι αυτή που θέλει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να «πουλάει» το σενάριο για να κινητοποιήσει το κόμμα και τα στελέχη σε μια κατεύθυνση χωρίς γκρίνιες ώστε να επιταχυνθεί η μετεξέλιξη του κόμματος με όσο το δυνατόν λιγότερη εσωστρέφεια. Ας μην ξεχνάμε πως ο δρόμος για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται με συντροφικά μαχαιρώματα και με τις τάσεις να βρίσκονται σε θέση μάχης. 

Ωστόσο όσο κι αν σύμβουλοι ή συνεργάτες των αρχηγών παραμένουν βασισμένοι σε γραμμικά μοντέλα που είναι ξεπερασμένα για την πολιτική, είτε ακατάλληλα για την Ελλάδα που μοιάζει με ένα συμπιεσμένο ελατήριο που είναι έτοιμο να εκτιναχθεί απότομα με οποιαδήποτε μεταβλητή ή λάθος, όπως αυτό που έγινε με τη διαχείριση των ποδοσφαιρικών ανταγωνισμών. Με λίγα λόγια, μπορεί η θεωρία-σενάρια και η πράξη να αλληλοτροφοδοτούνται ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν ώστε να προεξοφλήσει τις τελικές αποφάσεις.