ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινούν εκ νέου συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Δημοσίευση 3 Φεβρουαρίου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 11 Φεβρουαρίου 2020, 17:19
Ξεκινούν εκ νέου συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας
Facebook Twitter Whatsapp

Πιθανή συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ

Ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα επιχειρεί να κρατήσει η κυβέρνηση, την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα κορυφώνεται τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες το διάστημα 16 με 20 Φεβρουαρίου – το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου- αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις αρμόδιες επιτροπές Ελλάδας και Τουρκίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, αρχικά οι κοινές επιτροπές των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών, θα κάνουν μια αποτίμηση τις διαδικασίας που προηγήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δρώμενα.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι τριπλός:

  • Να τηρηθεί το ίδιο πλαίσιο ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων,
  • Να διατηρηθεί ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών και
  • Να συνεχιστεί η πολιτική αντιμετώπιση γεγονότων στρατιωτικής έντασης.

Σημειώνεται ότι οι κοινές επιτροπές εμπειρογνωμόνων από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών επρόκειτο, κατόπιν τουρκικής επιθυμίας, να ξεκινήσουν από τις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο η τελευταία ενέργεια με το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» καθυστέρησε την διαδικασία.

Κατά τις ίδιες πηγές, πιθανότατα θα υπάρξει και κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Θα πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ, καθώς είχαν συναντηθεί ξανά στις 15 Οκτωβρίου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να διαμηνύσει στον Τούρκο ομόλογό του, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με ΜΟΕ και δύο βήματα πίσω όταν υπάρχει ένταση» και πως «για το λόγο αυτό, απαιτούνται έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές».

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο βήμα για την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου έγινε στις 10 Ιανουαρίου όταν στην Άγκυρα βρέθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, όπου είχε επαφές με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ, την ώρα που η Άγκυρα προκαλούσε σε όλα τα μέτωπα.

Εξάλλου όπως έχει υπογραμμίσει και ο πρωθυπουργός: «Δεν είναι κάτι που προγραμματίζω αυτή τη στιγμή. Από την άλλη θέλω να σας πω ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένει ανοικτός. Και εμείς από την πρώτη στιγμή που συνάντησα τον κ. Ερντογάν του είπα ότι θέλω να κρατήσω ανοιχτό και τον δίαυλο των ΜΟΕ, το πώς θα μειώσουμε δηλαδή τη στρατιωτική ένταση αλλά να κάνουμε και ένα νέο διάλογο διερευνητικών συζητήσεων και επαφών. Δεν σταματάμε να συζητούμε, δεν συζητούμε όμως μόνο για τις κάμερες και τις εντυπώσεις. Αν υπάρχει σοβαρός λόγο και δυνατότητα να κάνουμε μία πρόοδο στα ζητήματα αυτά βεβαίως και είμαι ανοιχτός να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν ανά πάσα στιγμή».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr