ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου -Ακάρ - Πότε θα συναντηθούν

Δημοσίευση 5 Φεβρουαρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 11 Φεβρουαρίου 2020, 16:26
Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου -Ακάρ - Πότε θα συναντηθούν
Facebook Twitter Whatsapp

Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου -Ακάρ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το πρωί στις 10.30 ο Ακάρ τηλεφώνησε στον έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας προκειμένου να συναντηθούν οι αντιπροσωπείες στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ για να μιλήσουν για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις αρμόδιες επιτροπές Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται να αρχίσουν στο διάστημα 16 με 20 Φεβρουαρίου, θα αφορούν αμιγώς τεχνικά ζητήματα και αποτελεί το επόμενο βήμα μετά τη συνάντηση που έγινε στην Αγκυρα σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών.

Ο νέος γύρος ΜΟΕ εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική που επιθυμεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση έναντι της Αγκυρας, ώστε να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι ακόμα και σε περιόδους κρίσης, κάτι που αποτελεί επιλογή και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν η συνάντηση θα γίνει στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, αλλά θα προσδιοριστεί σε αμιγώς στρατιωτικό επίπεδο υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ.

Όπως έχει ήδη γράψει το newpost.gr ο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι τριπλός:

- Να τηρηθεί το ίδιο πλαίσιο ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων,
- Να διατηρηθεί ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών και
- Να συνεχιστεί η πολιτική αντιμετώπιση γεγονότων στρατιωτικής έντασης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο βήμα για την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου έγινε στις 10 Ιανουαρίου όταν στην Άγκυρα βρέθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, όπου είχε επαφές με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ, την ώρα που η Άγκυρα προκαλούσε σε όλα τα μέτωπα.

Εξάλλου όπως έχει υπογραμμίσει και ο πρωθυπουργός: «Δεν είναι κάτι που προγραμματίζω αυτή τη στιγμή. Από την άλλη θέλω να σας πω ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένει ανοικτός. Και εμείς από την πρώτη στιγμή που συνάντησα τον κ. Ερντογάν του είπα ότι θέλω να κρατήσω ανοιχτό και τον δίαυλο των ΜΟΕ, το πώς θα μειώσουμε δηλαδή τη στρατιωτική ένταση αλλά να κάνουμε και ένα νέο διάλογο διερευνητικών συζητήσεων και επαφών. Δεν σταματάμε να συζητούμε, δεν συζητούμε όμως μόνο για τις κάμερες και τις εντυπώσεις. Αν υπάρχει σοβαρός λόγο και δυνατότητα να κάνουμε μία πρόοδο στα ζητήματα αυτά βεβαίως και είμαι ανοιχτός να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν ανά πάσα στιγμή».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr