ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην UEFA κατάλαβαν ότι το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα θυμίζει «Far West» - Τι προβλέπει το μνημόνιο συναντίληψης Μητσοτάκη-Σέφεριν - Πλήρης αυτονόμηση της διαιτησίας από την ΕΠΟ

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 8 Φεβρουαρίου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 8 Φεβρουαρίου 2020, 20:30
Στην UEFA κατάλαβαν ότι το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα θυμίζει «Far West» - Τι προβλέπει το μνημόνιο συναντίληψης Μητσοτάκη-Σέφεριν - Πλήρης αυτονόμηση της διαιτησίας από την ΕΠΟ
Facebook Twitter Whatsapp

Χωρίς καθυστέρηση η κυβέρνηση και η UEFA θα υπογράψουν Μνημόνιο για την επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Βουλή. Χωρίς καμία καθυστέρηση προχωράει η εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου με την μπάλα να είναι στα… πόδια του Γιώργου Γεραπετρίτη. Ο Υπουργός Επικρατείας, πλέον, συντονίζει όλες τις ενέργειες, με τον νυν υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη να απουσιάζει από τις κρίσιμες επαφές αλλά και  αποφάσεις αφού του «χρεώνονται» οι χειρισμοί που προκαλέσαν ένταση μεταξύ ομάδων και οπαδών αλλά και την πρώτη σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση με την διαγραφή Ζαγοράκη.

Χωρίς καθυστέρηση η κυβέρνηση και η UEFA θα υπογράψουν μνημόνιο για την επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δυστυχώς είναι κοινό συμπέρασμα ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρά τις εξαγγελίες για εξυγίανση του ποδοσφαίρου έμειναν στα λόγια. Με αποσπασματικές λύσεις και αποφάσεις «μπαλώματα» για να κρυφτεί κάτω από το χαλί η ζοφερή κατάσταση που υπήρχε. Τα τελευταία χρόνια, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τις κυβερνητικέσ διεργασίες, ζούμε μια ποδοσφαιρική «βεντέτα», μία επιχειρηματική, αλλά και προσωπική αντιπαλότητα, η οποία αφού μπήκε στα γήπεδα, απειλούσε να απλωθεί στην κοινωνία, διχάζοντας τους πολίτες, ακόμη και με όρους γεωγραφίας, με μισαλλόδοξο και διχαστικό λόγο και βία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο με γεγονότα που δεν τιμούν ούτε τον πολιτισμό ούτε την αισθητική μας και προσβάλλουν όλους τους πολίτες. Οι πραγματικοί φίλαθλοι δεν μπορούσαν πια να πάνε ούτε στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα. Το ερώτημα «γιατί δεν γίνεται κάτι και στην Ελλάδα όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη;» ακουγόταν συχνά. Και αυτό ακριβώς αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση. 

Ο υπουργός Επικρατείας μετέβη στην Ελβετία την περασμένη Δευτέρα και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Σέφεριν και με τεχνικά κλιμάκια σε όλους τους επιμέρους τομείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία υπήρξε βασική κατανόηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει «Far West» και πως η πραγματικότητα αυτή θα πρέπει να αναστραφεί. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, η UEFA συμφώνησε να κάνει τις προτάσεις της για την επανεκκίνηση του ποδοσφαίρου, και η ελληνική πλευρά να νομοθετήσει το ευρύτερο πλαίσιο.

Η UEFA, σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, διέκρινε με ικανοποίηση πως για πρώτη φορά υπάρχει σοβαρότητα και ισχυρή πολιτική βούληση. Το Μνημόνιο Συναντίληψης που θα ενεργοποιεί την κατάθεση προτάσεων από την UEFA , πρόκειται να υπογραφεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κ. Čeferin, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί για το λόγο αυτό στην Αθήνα στις 25 Φεβρουαρίου.

Οι προτάσεις της UEFA θα τεθούν υπόψη των ΕΠΟ και Super League και εάν δεν γίνουν δεκτές, τότε εκτίθεται όποιος κρατήσει αρνητική στάση, ενώ η πολιτεία είναι αποφασισμένη να θεσμοθετήσει ότι δεν θα υπάρχει εκπροσώπηση ελληνικών ομάδων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ποτέ κανείς στο παρελθόν δεν είχε τολμήσει τέτοια βαθιά τομή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με αποβολή των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η UEFA μέσα από το συμφωνητικό που θα υπογραφεί, θα παρέχει τεχνική βοήθεια σε όλα τα θέματα: οργανωτικά ποδοσφαίρου, βία, χειραγώγηση, διαιτησία, κλπ, τα οποία η κυβέρνηση θα τα φέρει στη Βουλή ως νομοθετικές ρυθμίσεις.

Στο θέμα της διαιτησίας μάλιστα, πρόθεση είναι να υπάρξει ανεξαρητοποίησή της και πλήρης αυτονόμησή της από την ΕΠΟ, με επικεφαλής Ευρωπαίο, διακεκριμένο παράγοντα του ποδοσφαίρου. Η διαιτησία πρέπει να έχει λειτουργική και οργανική ανεξαρτησία. Μέρος του προβλήματος είναι και η ίδια η ΕΠΟ, η οποία όπως φάνηκε και στις συζητήσεις στην Ελβετία, δεν έχει καταφέρει να ανασχέσει τη διολίσθηση του ποδοσφαίρου. Προς την κατεύθυνση αυτή θα έλθουν προτάσεις που θα αφορούν τις αρμοδιότητες και τον τρόπο εκλογής των μελών της.

Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί η διαφορετικότητα στην εκλογή των οργάνων στο ποδόσφαιρο και να σταματήσει να υφίσταται ο έλεγχος των διοικήσεων των ομάδων, που δημιουργούσε το πρόβλημα. Άλλωστε οι πίνακες στατιστικής που παρουσίασε η UEFA, είναι εντυπωσιακοί: Τα περισσότερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη, τόσο οικονομικά όσο και αθλητικά είναι σε ανοδική πορεία. Σχεδόν η μόνη που έχει πάρει την κατιούσα είναι η Ελλάδα.

Κατά τη διήμερη παραμονή του στην Ελβετία, ο κ. Γεραπετρίτης είχε επικοινωνία και με τη FIFA, όπου διαπιστώθηκε επίσης συναντίληψη. Λόγω απουσίας του Προέδρου της, Gianni Infantino στην Πολωνία, ο κ. Γεραπετρίτης θα μεταβεί το αμέσως προσεχές διάστημα εκ νέου στη Ζυρίχη, για να συναντηθεί μαζί του. Στόχος είναι η υπογραφή συμφωνητικού και μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της FIFA.

Σχετικά με το ζήτημα της πολυϊδιοκτησίας, όποια ομάδα θα κρίνεται από δικαιοδοτικό όργανο ότι βρίσκεται σε τέτοιο καθεστώς και δεν θα συμμορφώνεται άμεσα, τότε θα της αφαιρούνται βαθμοί. Σε περίπτωση που δεν αίρεται η πολυϊδιοκτησία θα επαναλαμβάνεται η κύρωση, που τελικά θα οδηγεί στον εξοβελισμό της ομάδας από την πρώτη κατηγορία. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr