ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: Ανοίγει ο δρόμος για εξέταση χωρίς κουκούλες - Οι λεπτομέρειες της κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 13 Φεβρουαρίου 2020, 20:00 / Ανανεώθηκε 13 Φεβρουαρίου 2020, 21:12
Προανακριτική: Ανοίγει ο δρόμος για εξέταση χωρίς κουκούλες - Οι λεπτομέρειες της κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων
Facebook Twitter Whatsapp

Τι αναφέρει σε επιστολή της η ΓΑΔΑ

Τη δυνατότητα να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, φέρεται να δίνει με επιστολή της προς την προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαντητική επιστολή της ΓΑΔΑ, αναφέρει πως η εξέταση μπορεί να γίνει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με ηλεκτρονικά μέσα (εικόνα και ήχος) με αλλοίωση της φωνής. Δίνει όμως τη δυνατότητα η εξέταση να πραγματοποιηθεί και δια ζώσης χωρίς την παρουσία διακριτικών που θα κρύβει την ταυτότητα των μαρτύρων. Το γεγονός αυτό αλλάζει τα δεδομένα και χρίζει ουσιαστικά την ίδια την επιτροπή αρμόδια να κρίνει πως θα προχωρήσει στην εξέταση με την πλειοψηφία να επιμένει σχεδόν μονότονα πως επιθυμεί να γίνει στα πρότυπα της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων στις 4/12/19 στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη.

Ωστόσο, οι εξελίξεις αναμένεται να πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις την ερχόμενη Δευτέρα στο εσωτερικό της προανακριτικής με τα κόμματα να διαφωνούν για τον τρόπο εξέτασης. Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές το πως αντιλαμβάνεται ο ίδιος την εξέταση (αν και η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων κομμάτων επιθυμούν να βγουν οι κουκούλες).

Νωρίτερα σήμερα πάντως πληροφορίες της πλειοψηφίας της επιτροπής με άμεση γνώση των τεκταινόμενων, επέμειναν μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι η προανακριτική επιθυμεί να εξετάσει τους μάρτυρες στα πρότυπα της εξέτασης τους από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη.

«Το πως θα γίνει η κατάθεση προσδιορίζεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μια σχετική Υπουργική Απόφαση αλλά και τη διάταξη της εισαγγελέως διαφθοράς», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας με νόημα πως «όλα αυτά ερμηνεύτηκαν από τον εισαγγελέα που έκανε την εξέταση στις 4/12/2019».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα οι πηγές της προκαταρκτικής διευκρίνισαν απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις πως στόχος είναι να ληφθούν πληροφορίες από δύο πολύ κρίσιμους μάρτυρες και σημείωσαν: « εμείς δεν βγάζαμε κουκούλες αλλά προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τη προστασία των μαρτύρων».

Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες δηλώσουν πως επιθυμούν να εξεταστούν με τρόπο διαφορετικό από αυτόν στην εξέταση Σοφουλάκη, οι πηγές της πλειοψηφίας, απάντησαν πως το ζήτημα θα συζητηθεί νωρίτερα στην αντιπροσωπεία της επιτροπής ως ενδεχόμενο προκειμένου να υπάρχει ξεκάθαρη θέση από την αρχή. Ωστόσο, αναγνώρισαν πως οι μάρτυρες έχουν δικαίωμα να εγείρουν αντιρρήσεις επί του τρόπου εξέτασής τους στον αρμόδιο εισαγγελέα (χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν η αρχή αυτή είναι η εισαγγελέας διαφθοράς ή η ίδια η επιτροπή).

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr