ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη για εργασιακά: «Ακολουθείτε συνταγή Θάτσερ και Ρίγκαν»

Δημοσίευση 14 Φεβρουαρίου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 14 Φεβρουαρίου 2020, 13:56
Τσίπρας σε Μητσοτάκη για εργασιακά: «Ακολουθείτε συνταγή Θάτσερ και Ρίγκαν»
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

«Κυβέρνηση οδοστρωτήρας για τα εργατικά δικαιώματα και τους μισθούς» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση με αιχμή τα εργασιακά εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «ο πρωθυπουργός ξεκίνησε μία ομιλία που είναι πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου, έκανε προσπάθεια να ωραιοποιήσει την κατάσταση».

«Κάνατε αυτό που δεν κατάφερε να πετύχει το ΔΝΤ! Μπορεί ο Τόμσεν να συνταξιοδοτήθηκε αλλά το πνεύμα του όπως και της Θάτσερ είναι εδώ, στις καρδιές και τη ψυχή σας!», είπε χαρακτηριστικά παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν, όπως είπε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιλαμβάνετια την εργασία.

Μάλιστα, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει πράξη την προεκλογική του δέσμευση και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 5,6%, στο διπλάσιο δηλαδή της προβλεπόμενης από τον προϋπολογισμό αύξησης του ΑΕΠ.

«Κυβέρνηση οδοστρωτήρας για τα εργατικά δικαιώματα και τους μισθούς»

«(ο κ. Μητσοτάκης) ξεκίνησε με μία λαθροχειρία. Ανέγνωσε ερωτήματα που υποτίθεται ότι είχαμε θέσει εμείς με τρόπο που αυτός ήθελε. Στην ερώτηση που κατέθεσα κατέγραψα όντως στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, δεν μίλησα για συνολική αύξηση της ανεργίας διότι είναι προφανές ότι η χώρα βρίσκεται και η οικονομία σε μία θετική τροχιά όχι σε αυτή που λέτε εσείς», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Οποιαδήποτε σύγκριση κάνατε για τη μείωση της ανεργίας θα πρέπει να την κάνετε με αυτό που παραλάβατε τον Ιούνιο του 2019. Διότι τον Ιούνιο του 2019 η ανεργία ήταν στο 17% όταν επί των ημερών σας είχε φτάσει στο 28%. Πράγματι στην ερώτηση που καταθέσαμε με ειλικρινή αγωνία καταγράφουμε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ που λέει ότι το επτάμηνο σας είναι το χειρότερο από το 2013 με απώλεια 186 χιλιάδων θέσεων εργασίας και ότι τον Αύγουστο πετύχατε ρεκόρ μερικής απασχόλησης, 57% και ότι τον Οκτώβριο πετύχατε νέο αρνητικό ρεκόρ 18ετίας με 26χιλιάδες απολύσεις».

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους μας και έγιναν πραγματικοί οδοστρωτήρες για τα εργατικά δικαιώματα και τους μισθούς», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Μέσα σε μόλις επτά μήνες η νέα κυβέρνηση επιτέθηκε με απροσδόκητη, ακόμη και για μας, σφοδρότητα σε όλες τις κατακτήσεις των προηγούμενων ετών. Η ένταση της επίθεσης αυτής μπορεί να συγκριθεί μόνο με την μέγεθος της θρασυδειλίας της: Παρεμβάσεις εν κρυπτώ, άγρια προπαγάνδα, τροπολογίες της νύχτας, υπουργικές αποφάσεις στη ζούλα και διάφορα άλλα στα οποία ειδικεύονται ο κύριος Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του συνθέτουν μια εικόνα δυστοπική.

Μέσα σε μόλις επτά μήνες η νέα κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε οχτώ χειρουργικά χτυπήματα που μας γυρίζουν πίσω στην πιο σκοτεινή περίοδο του Μνημονίου».

«Παρά τις μεγαλοστομίες σας για την ανάπτυξη που ήρθε, η αγορά στενάζει. Πηγαίνετε να μιλήσετε μαζί τους. Οι ιδεολογικές μας διαφορές είναι πολλές. Ο πυρήνας της αντίληψής σας, των νεοφιλελεύθερων ιδεών είναι η κλασσική συνταγή της Θάτσερ και του Ρίγκαν, που επανήλθε στην κυρίαρχη αντίληψη και επικρατούσε και στα μνημόνια. Τι ήταν τα μνημόνια; Ήταν ακριβώς αυτό που πιστεύετε, αλλά σε μεγάλη δοσολογία. Αυτές οι συνταγές οδήγησαν στην αύξηση των ανισοτήτων την εκτόξευση της ανεργίας, στη δημιουργία της γενιάς των εργαζόμενων φτωχών».

«Και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και μάλιστα σε αντίθεση με τις επιταγές και τις πιέσεις των δανειστών αντιστρέψαμε την τάση απορρύθμισης που είχε διαμορφωθεί με νομοθετικές παρεμβάσεις» και απαρίθμησε: «επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που εσείς είχατε καταργήσει το 2012». 

«Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% που εσείς είχατε τσακίσει το 2012. Καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό που εσείς είχατε επιβάλλει το 2012. Επεκτείναμε πάνω από 15 κλαδικές συμβάσεις που κάλυπταν τουλάχιστον 220.000 εργαζόμενους και οδήγησαν σε αυξήσεις μισθών για δεκάδες χιλιάδες. Πήραμε μέτρα για την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων. Θεσπίσαμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης. Κάναμε στοχευμένες παρεμβάσεις σε ειδικούς κλάδους όπου η ελαστικοποίηση και η αυθαιρεσία ήταν κανόνας όπως στα ντελιβερι. Πήραμε μέτρα για την τήρηση των ωραρίων και την πληρωμή των υπερωριών που οδήγησε σε θεαματική μείωση της απλήρωτης εργασίας». 

Είστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας
«Κύριε Μητσοτάκη πόσο πολύ τον έχετε αγαπήσει τώρα τελευταία τον κ. Βαρουφάκη; Σας είναι ιδιαίτερα συμπαθής ο άνθρωπος που κατέστρεψε τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015, έτσι δεν λέγατε; Ο άνθρωπος που διέλυσε τις τράπεζες, ο άνθρωπος που έφερε χρέος στη χώρα μία λέγατε 50 δισεκατομμύρια, μία 100, μία 150, μία 200. Τώρα πόσο πολύ τον έχετε αγαπήσει. Τόσο πολύ. Σας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Καταλαβαίνουμε όλοι τους λόγους για τους οποίους ενδεχομένως σας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Θα καταλάβετε γιατί κ. Γεραπετρίτη, θα καταλάβετε», τόνισε στη δευτερολογία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

«Κύριε Μητσοτάκη επεκταθήκατε σε μία σειρά από ζητήματα και θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω ένα προς ένα στα ζητήματα αυτά. Ασχοληθήκατε με το είδος της αντιπολίτευσης που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον έχετε ξεχάσει το είδος της αντιπολίτευσης που κάνατε εσείς επί 3,5 χρόνια όταν αναλάβατε την προεδρία του κόμματος σας και μετά από δύο μήνες ζητήσατε εκλογές», συνέχισε και πρόσθεσε: «Και αναφερθήκατε στα χρόνια του 2012-2013-2014 με έλλειψη επίγνωσης για το τι συνέβη στη χωρα εκείνα τα χρόνια που εσείς κυβερνήσατε. Ήσασταν κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης και μάλιστα για μία διαβολική σύμπτωση ο κ. Βρούτσης ήταν υπουργός Εργασίας που διέλυσε τους εργασιακούς νόμους φέρνοντας τη λαίλαπα των μνημονίων, μειώνοντας 22% με ένα νόμο και ένα άρθρο τον κατώτατο μισθό, φέρνοντας τον υποκατώτατο».

«Μας κατηγορήσετε ότι ανταλλάξαμε τις συντάξεις με το μακεδονικό και σήμερα μας κατηγορείτε ότι ανταλλάξαμε τα πλεονάσματα με τα εργασιακά», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «είστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας».

Λαϊκισμός είναι να μιλάτε χωρίς στοιχεία για ανταλλαγές για κρίσιμα εθνικά θέματα, σημείωσε ακόμα και τόνισε πως ο πρωθυπουργός είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προωθεί «το μοντέλο του εργαζόμενου φτωχού» και τόνισε: «Προσπαθήσαμε αυτή την πραγματικότητα, που φέρατε εσείς, να την ανατρέψουμε. Εμείς δημιουργήσαμε 500.000 θέσεις εργασίας, νομοθετήσαμε υπέρ των εργαζομένων».

«Παραλάβαμε την αδήλωτη εργασία στο 19% και την παραδώσαμε στο 9%. Ο βάσιμος λόγος απόλυσης είναι κεκτημένο του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Εσείς το καταργήσατε με τροπολογία της τελευταίας στιγμής για να κάνετε το χατίρι στο ΣΕΒ», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr