ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τασούλας επέστρεψε τις ηχογραφήσεις Βαρουφάκη ως απαράδεκτες– Η αντίδραση Μητσοτάκη

Δημοσίευση 14 Φεβρουαρίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 14 Φεβρουαρίου 2020, 16:02
Ο Τασούλας επέστρεψε τις ηχογραφήσεις Βαρουφάκη ως απαράδεκτες– Η αντίδραση Μητσοτάκη
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν είμαι αχθοφόρος ή βαστάζος τους»

Τις ηχογραφημένες συζητήσεις που είχε στο πλαίσιο του Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του 2015 κατέθεσε στη βουλή ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης και άφησε στην «διακριτική ευχέρεια» του προέδρου του Κοινοβουλίου τον τρόπο με τον οποίο θα τις κοινοποιήσει στο σώμα.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας δεν τις έκανε αποδεκτές και τις επέστρεψε πίσω στον αρχηγό του ΜέΡΑ 25.

«Μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω εάν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς. Όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να λάβει μια πρωτοβουλία να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει πρέπει να το κάνει με δική του ευθύνη. Δεν είμαι αχθοφόρος ή βαστάζος του κ. Βαρουφάκη εν προκειμένω. Επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του», είπε χαρακτηριστικά.

Η συγκεκριμένη απόφαση βρήκε σύμφωνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε στην έναρξη της τριτολογίας του ότι έπραξε σωστά.

«Σωστά ενεργήσατε στο συμβάν που μόλις αναφερθήκατε», είπε χαρακτηριστικά.

Την έντονη διαφωνία του με την απόφαση του προέδρου της Βουλής να επιστρέψει ως απαράδεκτη την συσκευή αποθήκευσης που περιείχε τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup του πρώτου εξαμήνου του 2015, εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή «απλά επιβεβαιώνει ότι το τείχος αδιαφάνειας των Eurogroup βόλευε και βολεύει πολλούς, ενώ η αλήθεια και η διαφάνεια, τρομάζουν».

 Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η παράδοση συνοδεύτηκε από νομική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου (277/2014) όπου ρητά αναφέρεται ότι «οι ηχογραφήσεις μη ιδιωτικών στιγμών κατά τη διάρκεια της άσκησης καθηκόντων δημοσίου λειτουργού είναι όχι απλά νόμιμες, αλλά και ηθικά επιβεβλημένες». Προσθέτει ότι «πάγια θέση του ΜέΡΑ25 είναι πως όλοι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα της άμεσης πρόσβασης στις τοποθετήσεις, τους διαλόγους και τις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον τους».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr