ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στην ΚΕ: Αν κάποιος όφειλε να απολογηθεί είναι ο Μητσοτάκης και η παράταξή του – Προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ -

Δημοσίευση 15 Φεβρουαρίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 15 Φεβρουαρίου 2020, 14:52
Τσίπρας στην ΚΕ: Αν κάποιος όφειλε να απολογηθεί είναι ο Μητσοτάκης και η παράταξή του – Προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ -
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Τα μηνύμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Για προσθήκη δίπλα στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που ξεκίνησε τη συνεδρίαση της το μεσημέρι του Σαββάτου. Μάλιστα, όπως έγραφε νωρίτερα το Newpost.gr ζήτησε να ληφθεί ξεκάθαρη απόφαση για προσθήκη στο όνομα του κόμματος παράλληλα με την πρόταση που θα απευθύνει για άνοιγμα στον προοδευτικό χώρο

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί στον πρωθυπουργό σημειώνοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα χθες επιχείρησε να ειρωνευτεί την διαδικασία του διαλόγου με τους πολίτες αλλά και με το κόμμα.  Και τόλμησε να μιλήσει για απολογία του ΣΥΡΙΖΑ.  Πήρε την απάντηση που του αξίζει. Γιατί πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο όσοι έχουν την ευθύνη της χρεοκοπίας της χώρας. Και τη βαριά ευθύνη μιας κυβερνητικής διαχείρισης  που την βύθισε τη χώρα στο πιο πυκνό σκοτάδι. Πήρε την απάντηση ότι αν κάποιος όφειλε να απολογηθεί είναι εκείνος και η παράταξη του».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «θα αποδείξουμε στη πράξη και για άλλη μια φορά ότι δεν είμαστε το ίδιο με τη δεξιά και το παλιό πολιτικό σύστημα. Είμαστε κόμμα εξουσίας, αλλά όχι ενσωματωμένο στο δικό τους σύστημα εξουσίας».

Προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τους προοδευτικούς πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε πως «η διακήρυξη με δυο λόγια καλεί όλους τους προοδευτικούς πολίτες να ενταχθούν στις γραμμές μας. Όχι μόνο τους ριζοσπάστες της αριστεράς, αλλά ακόμη και τους προοδευτικούς και «δημοκρατικούς πολίτες του κέντρου». Το ψηφίσαμε ομόφωνα αυτό. Και το πιστεύουμε όλοι».

ΙΝΤΙΜΕ

Μάλιστα, πρόσθεσε πως ο ίδιος πιστεύει και κάτι ακόμα. «Ότι η ένταξη στο κόμμα αυτών των ανθρώπων όχι μόνο δε θα στρέψει το κόμμα προς τα δεξιά, όπως κάποιοι φοβούνται, αλλά αντιθέτως προς τα αριστερά θα το στρέψει. Πιο ριζοσπαστικό θα το κάνει. Ο λαϊκός κόσμος είναι πολύ πιο ριζοσπαστικός από όσο κάποιοι αναπαυμένοι στις ιδεολογικοπολιτικές μας θεωρητικές αναζητήσεις, πιστεύουμε», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας: «Το θέμα είναι ότι όλοι συμφωνήσαμε και συμφωνούμε και για αυτό το λέμε στη διακήρυξή μας να εντάξουμε στο κόμμα όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες».

«Η συζήτηση για το όνομά μας λοιπόν δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψιν και αυτόν τον κόσμο; Δεν πρέπει αυτός ο κόσμος να αισθανθεί ότι ο τίτλος του κόμματος που αγαπά και ψηφίζει τόσα χρόνια, περιλαμβάνει και τις δικές του ανησυχίες;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Πιστεύω ότι δε θα υπάρξει αντίρρηση σε αυτό. Όπως άλλωστε δεν υπήρξε και παλιότερα, όταν είχε επιχειρηθεί ξανά κάτι παρόμοιο. Για αυτό και πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να πάρουμε μια ξεκάθαρη απόφαση από τη ΚΕ.  Ότι θα υπάρξει προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ που θα αποφασισθεί σε συνεννόηση και με τους συντρόφους μας που στη πορεία προς το συνέδριο θα ενσωματωθούν οργανικά και ισότιμα στο κόμμα μας. Και στην επόμενη ΚΕΑ, θέλω να πιστεύω με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, να αποφασίσουμε τη πρόταση για τη προσθήκη στην ονομασία που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο».

Ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στο μέλλον

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ιστορική και συμβολική συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συζητείται ο απολογισμός στη βάση ενός κειμένου, εκκινεί από το 2012 και την πολιτική ανατροπή που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση «απέναντι στα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος», διατρέχει με αναστοχαστικό πνεύμα το πρώτο εξάμηνο του 2015 «και τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές και καταλήγει σε μια αναλυτική και σε βάθος αποτίμηση της διακυβέρνησης μας από το Σεπτέμβρη του ‘15 μέχρι τον Ιούλιο του ‘19».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι πρώτη φορά στην Ελλάδα κόμμα που κυβέρνησε έχει την «πολιτική γενναιότητα» να αποτιμήσει τη δική του διακυβέρνηση και μάλιστα «με αυστηρή αυτοκριτική διάθεση». «Να τονίσει τις επιτυχίες, τις νίκες, τις ορθές επιλογές αλλά και να επισημάνει τις αστοχίες, τις αδυναμίες ακόμα και τις ενδεχόμενες παρεκκλίσεις από τον στρατηγικό προσανατολισμό».

ΙΝΤΙΜΕ

Σημείωσε ότι ο απολογισμός δεν είναι ούτε ενδοσκόπηση, ούτε αυτομαστίγωμα, ούτε μελαγχολική αυτοκριτική, αλλά «έχει το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο, την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους αριστερούς, τους προοδευτικούς, τους δημοκράτες πολίτες που κουράστηκαν με την αυταρέσκεια, την αυτάρκεια, την αλαζονεία των παλιών πολιτικών δυνάμεων».

Επέκρινε αυτές τις δυνάμεις ότι «αποσιώπησαν» σκόπιμα τις δικές τους περιόδους διακυβέρνησης, επενδύοντας στη λήθη, γιατί στόχος τους, είπε, είναι η επιστροφή στην εξουσία για να ξανακάνουν τα ίδια «λάθη». «Έτσι δεν είδατε και δεν πρόκειται να δείτε ποτέ συλλογικές αποτιμήσεις της διακυβέρνησης Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, ούτε θα δείτε για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί από ό,τι φαίνεται πολύ πιο σύντομα από όσο φανταζόμασταν αρχικά, θα έρθει η ώρα της». Σχολίασε ότι «απλώς μετά την ήττα θα επιδοθούν στην αποδόμηση του πρώην αρχηγού και η ζωή θα συνεχιστεί», με μόνο στόχο τη νομή της εξουσίας.

Δείτε LIVE:

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr