current views are: 9

17 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση11:37

Οι «αρμοί εξουσίας» προκάλεσαν… ρωγμή στο πολιτικό σκηνικό: Βολές εκατέρωθεν

Πόλωση στο πολιτικό σκηνικό

Δημοσίευση 11:37’

Πόλωση στο πολιτικό σκηνικό

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έβαλαν οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα περί ελέγχου κρίσιμων αρμών της εξουσίας που έγινε στο πλαίσιο της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνεδρίασε το περασμένο διήμερο.

Ως «ανατριχιαστική δήλωση»  χαρακτήρισε ο Στέλιος Πέτσας την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ελέγξει όλους τους «αρμούς της εξουσίας».

Μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Μega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «είναι πολύ προβληματικό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει τέτοια αντίληψη και να θέλει να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, τα μέσα ενημέρωσης, τη δημόσια διοίκηση».

 «Στη θητεία του ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να τα ελέγξει όλα αυτά» συμπλήρωσε.

Ακόμα, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «η διάκριση των εξουσιών κατοχυρώνεται στο Σύνταγμά μας και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητείται. Είναι στον πυρήνα της Δημοκρατίας».

Βολές εξαπέλυσε το Κίνημα Αλλαγής που σε σχόλιο του σημειώνει πως «ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι επιδιώκει όχι μόνο τον έλεγχο της Κυβέρνησης, αλλά και των αρμών της εξουσίας.

Αυτό σημαίνει ότι εμμένει πλήρως στις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές που στην περίοδο της διακυβέρνησης του ζήσαμε. Με αιχμή την προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης και το παραδικαστικό κύκλωμα του Ρασπούτιν».

«Όλα αυτά αποπνέουν ολοκληρωτικές αντιλήψεις, ακροδεξιές πρακτικές, που δεν έχουν καμία θέση στη Δημοκρατία» καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής στο σχόλιό του.

Η… εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ

Για το θέμα τοποθετήθηκε στο πλαίσιο συνέντευξής του στο «Ραντάρ» με τον Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο στο ραδιόφωνο του Alpha ο Γιάννης Ραγκούσης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2014 σε μία νύχτα μέσα καθάρισε χιλιάδες γενικούς διευθυντές από όλο το Ελληνικό Δημόσιο και τοποθέτησε κομματικά επιλεγμένους. Στο δε υπουργείο το δικό του, το οποίο το γνωρίζω πολύ καλά γιατί ήμουν ένας από τους προκατόχους του, τοποθέτησε τον τελευταίο σε μόρια, βγάζοντας από τη μέση τον πρώτο και καλύτερο γενικό διευθυντή που είχε τότε το υπουργείο, γιατί ήταν κολλητός του. Αυτοί οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές που έχουν δικαίωμα υπογραφής, είναι οι αρμοί της εξουσίας που όταν τοποθετούνται όπως είχαν τοποθετηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά επί υπουργίας Μητσοτάκη, τελείως αναξιοκρατικά, ναι δεν μπορούν να είναι μέρος μιας νέας αρχής για το κράτος και τη δημόσια διοίκηση. Δεν μπορούνε να είναι μέρος μίας αξιοκρατικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και βεβαίως από εκεί πρέπει προφανώς να  ξεκινάει κανείς (…) Αυτοί λοιπόν είναι οι αρμοί της εξουσίας και είναι προβληματικοί και απαράδεκτοι όταν έχουν στελεχωθεί με αναξιοκρατικές και κομματικές διαδικασίες. Αυτό είναι προϋπόθεση για να πάει η χώρα μπροστά».  

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα σημείωσε: «Έδωσε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν ανεκτές κάθε είδους αναξιοκρατικές και αδιαφανείς επιλογές και αποφάσεις που παίρνει η συγκεκριμένη σημερινή κυβέρνηση. Δεν υπάρχει περίπτωση, την επόμενη φορά, αν μπορώ να ερμηνεύσω τον κ. Τσίπρα, όταν του δώσει ο ελληνικός λαός την εντολή να ξαναγίνει πρωθυπουργός, δεν θα δώσει ούτε μία ημέρα για να μείνουν στη θέση τους άνθρωποι που δεν αξίζουν να μείνουν εκεί γιατί δεν μπήκαν αξιοκρατικά».

Σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Πάνος Σκουρλέτης επιχείρησε να εξηγήσει τη εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας με τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας από τη δεύτερη φορά αριστερά, είπε ότι χρειάζεται αξιοκρατία και νομιμότητα στην επιλογή προσώπων και όχι με ρεσάλτο.

«Είναι δυνατόν να μιλάει η ΝΔ για χούντα;», διερωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και εξέφρασε παράλληλα την 100% συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ξιφουλκούν Γεωργιάδης – Παπαδημούλης και Καραμανλής – Φίλης

Για το θέμα αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών με αντίστοιχα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, αγρια κόντρα ξέσπασε στο Twitter ανάμεσα στον Δημήτρη Παπαδημούλη και τον Άδωνι Γεωργιάδη με αφορμή τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα.

«Άκουσα χθες την ομιλία του κ. Τσίπρα που είπε ότι “η δεύτερη φορά αριστερά”, όταν έλθει, θα αποκτήσει πρόσβαση και έλεγχο σε όλους τους αρμούς της εξουσίας. Αυτό που περιέγραψε ο κ. Τσίπρας είναι χούντα. Είπε δηλαδή ότι αν κυβερνήσει δεύτερη φορά, πρέπει να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, τις ανεξάρτητες αρχές, όλους τους άλλους θεσμούς”. Η παραπάνω δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη στο OPEN προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δημήτρη Παπαδημούλη μέσω Twitter.

 «Αυτά που είπε ο @atsipras στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είναι χούντα»! Το εκστόμισε με μεγάλο θράσος, ο υμνητής της Χούντας, το ορφανό του Παττακού, ο @AdonisGeorgiadi. Προφανώς κρίνει «εξ ιδίων τα αλλότρια». Δεν δεχόμαστε μαθήματα σεβασμού της δημοκρατίας από πατεντάτους ακροδεξιούς!», έγραψε ο κ. Παπαδημούλης.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης, που ζητά να εξηγήσει ο κ. Παπαδημούλης τι εννοούσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας για «αρμούς της εξουσίας».

Αντιπαράθεση σημειώθηκε στην πρεμιέρα του Mega μεταξύ του Κώστα Αχ. Καραμανλή και του Νίκου Φίλη.

Ο κ. Φίλης υποστήριξε με βάση και την εμπειρία του στο Παιδείας ότι στη δημόσια διοίκηση υπήρχαν εμπόδια στην άσκηση πολιτικής, ενώ υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα παρερμηνεύθηκαν. Δήλωσε μάλιστα πως ο πρώην πρωθυπουργός είπε το «αυτονόητο» αναφερόμενος στους αρμούς της εξουσίας.

«Ο κ.Φίλης είναι ένας άνθρωπος με ιδιαίτερο κύρος στην αριστερά, αλλά προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» σχολίασε ο κ. Καραμανλής και τόνισε: «Είδαμε και ακούσαμε έναν εξουσιομανή πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος μας λέει ότι όταν θα ξαναέρθει στην εξουσία δεν θα σεβαστεί βασικά δεδομένα της αστικής Δημοκρατίας».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μάλιστα είπε στον κ.Φίλη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έγραφε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις ανεξάρτητες αρχές, υπενθυμίζοντας ότι ο πρώην υπουργός Παύλος Πολάκης είπε στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ευθαρσώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να είχε καταργήσει διαδικασία των τεσσάρων πέμπτων. Πάντως διαχώρισε το «λελογισμένο κομμάτι της αριστεράς», το οποίο όπως είπε εκφράζει ο κ. Φίλης, από ένα ριζοσπαστικό κομμάτι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο ταύτισε και τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι ο πρώην πρωθυπουργός λέει πράγματα εξαιρετικά επικίνδυνα σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία, υπενθυμίζοντας ότι αυτή την εγκαθίδρυσε η ΝΔ το 1974 και τόνισε: «Να σεβόμαστε τουλάχιστον τους θεσμούς».

Ο κ. Φίλης από την πλευρά του υποστήριξε ότι το κομματικό κράτος δεν το εδραίωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ΝΔ και «οι κλαδικές του ΠΑΣΟΚ» όπως είπε χαρακτηριστικά. Είπε επίσης ότι ήταν διαλυμένο το ΕΣΡ όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι μόλις ανέβηκε στην εξουσία το πρώτο που έκανε ήταν να ξηλώσει τις ανεξάρτητες αρχές, επιστρέφοντας έτσι στη ΝΔ τις κατηγορίες για κομματισμό. 

Τι είπε το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας

 «Εγώ έχω δύο κρίσιμα ερωτήματα. Δύο κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν μεν το χθες, αλλά που η προβολή τους είναι ευθέως στο αύριο:

Πρώτο ερώτημα: Πώς θα καταφέρουμε τη δεύτερη φορά η Αριστερά, πώς θα καταφέρουμε κερδίζοντας τις εκλογές, αυτή τη φορά να αναλάβουμε την ευθύνη και τον έλεγχο, όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, όχι μόνο των υπουργείων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας; Είναι ένα ερώτημα αυτό», ανέφερε στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας.


σχετικα αρθρα