ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: Θρίλερ με την κατάθεση των μαρτύρων – Σκέψεις για άρση προστασίας αν δεν εμφανιστούν - Ένταλμα βίαιης προσαγωγής για τον «Σαράφη»

Δημοσίευση 18 Φεβρουαρίου 2020, 18:00 / Ανανεώθηκε 18 Φεβρουαρίου 2020, 23:20
Προανακριτική: Θρίλερ με την κατάθεση των μαρτύρων – Σκέψεις για άρση προστασίας αν δεν εμφανιστούν - Ένταλμα βίαιης προσαγωγής για τον «Σαράφη»
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Άγρια πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένα πρωτοφανές πολιτικο-δικαστικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, στον απόηχο της άρνησης του «Μάξιμου Σαράφη», να καταθέσει ενώπιον της αντιπροσωπείας της Προανακριτικής Επιτροπής που βρίσκεται στη ΓΑΔΑ. Ήδη έχει εκδοθεί ένταλμα βίαιης προσαγωγής του εν λόγω μάρτυρα, ενώ εκφράζονται σκέψεις ακόμα και για αίτημα άρσης προστασίας, εάν δεν προσέλθει προς κατάθεση την Τετάρτη και η «Αικατερίνη Κελέση».  Όλα αυτά ώρα που σοβεί σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, με αφορμή και την απόρριψη από την Προανακριτική του αιτήματος του Δ. Παπαγγελόπουλου για την εξαίρεση του βουλευτή Θάνου Πλεύρη από τις εργασίες της Επιτροπής.

Σκέψεις για άρση προστασίας και ένταλμα βίαιης προσαγωγής

Σήμερα στις 16:00 ήταν προγραμματισμένη η πολυαναμενόμενη κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα για την υπόθεση Novartis «Μάξιμου Σαράφη». Μάλιστα είχε προσέλθει αντιπροσωπεία της Προανακριτικής για να πάρει την κατάθεση. Ωστόσο, ο μάρτυρας δεν εμφανίστηκε ποτέ στην ΓΑΔΑ, αρνούμενος να καταθέσει. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ ζήτησαν να προσαχθεί βιαίως ο μάρτυρας, ενώ από την πλευρά του το ΚΚΕ ζήτησε την άρση της προστασίας του, λόγω και της άρνησής του να καταθέσει. Τελικά, κατά πληροφορίες εκδόθηκε ένταλμα βίαιης προσαγωγής και αναζητείται.

Λίγο μετά πριν τις επτά το απόγευμα η αντιπροσωπεία της Επιτροπής αποχώρησε από το κτίριο της ΓΑΔΑ καθώς δεν εντοπίστηκε ο μάρτυρας. Αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές θα βρεθούν εκ νέου στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση καθώς είναι προγραμματισμένη η κατάθεση της «Αικατερίνης Κελέση», για τις 16:00. Αν εντοπιστεί ο «Σαράφης», τότε θα καταθέσει αυτός. Ειδάλλως θα προχωρήσει η κατάθεση της «Κελέση».

Πάντως εάν τελικά δεν εμφανιστούν να καταθέσουν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, μέλη της Προανακριτικής που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση».

Πηγές της ειδικής επιτροπής ανέφεραν απόψε ότι αν ούτε αύριο καταστεί εφικτό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης πρσαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη» και αν υπάρξει αντίστοιχη εξέλιξη με την «Αικατερίνη Κελέση», τότε η επιτροπή την Πέμπτη θα ρίξει στο «τραπέζι» την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες. Η Επιτροπή έχει προγραμματίσει συνεδρίαση την προσεχή Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στις δέκα το πρωί, με θέμα την εξέταση μαρτύρων, πιθανότατα του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Μέλη της ωστόσο ανέφεραν σήμερα ότι προηγουμένως θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της άρσης προστασίας για τους δύο μάρτυρες, δηλαδή να υπάρξει αίτημα της επιτροπής στην αρμόδια προς τούτο Αρχή.

Άγρια πολιτική κόντρα

Τόσο οι εξελίξεις γύρω από την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων, όσο και η απόρριψη από την επιτροπή του αιτήματος του Δ. Παπαγγελόπουλου να εξαιρεθεί από τις εργασίες της ο Θάνος Πλεύρης, έχουν προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.

Υπενθυμίζεται ότι κ. Παπαγγελόπουλος, μέσω του συνηγόρου του Δημήτρη Τσοβόλα κατέθεσε νέο αίτημα εξαίρεσης του εισηγητή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη υποστηρίζοντας ότι ήταν συνήγορος στο δικαστήριο του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά του εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη που αφορούσε δημοσιεύματα σχετικά με την υπόθεση της Novartis.

Η Προανακριτική συνεδρίασε εκτάκτως και όλα τα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησε καταψήφισαν το αίτημα εξαίρεσης του Θανάση Πλεύρη. Έτσι συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία. Στις 16:00 αντιπροσωπεία της Επιτροπής αποτελούμενη από τον πρόεδρο και τους εισηγητές των κομμάτων θα μεταβούν στον 14ο όροφο της ΓΑΔΑ για να προχωρήσουν στην εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων. Από τη διαδικασία αναμένεται να αποχωρήσει ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ σε περίπτωση που οι μάρτυρες δεν καταθέσουν χωρίς να είναι αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά τους και χωρίς να είναι γνωστή η πραγματική ταυτότητά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δημήτρης Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυσε πως δεν θα παρίσταται στην εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων. «Εμείς θεωρούμε τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής την πιο ακραία αντικοινοβουλευτική διαδικασία, πράξη και ενέργεια και αναθεωρούμε τη στάση μας. Δεν θα παραστούμε ούτε θα νομιμοποιήσουμε την παράνομη διαδικασία εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων», είπε ο κ. Λάππας, που κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι συντρίβει τον Κανονισμό και το κράτος δικαίου.

Τσίπρας: Πλήρης αποσυναρμολόγηση του κράτους δικαίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Facebook τονίζει πως οι εξελίξεις αυτές φέρνουν την «πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου, όσο και του Διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων».

Η ανάρτηση του κ. Τσίπρα:

«Όσα πρωτοφανή συμβαίνουν αυτές τις ώρες με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, φανερώνουν πόσο υποκριτική ήταν όλη η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης και μέρους των ΜΜΕ για όσα είπα προχθές στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ δεν μιλάμε απλά για αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά για πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου, όσο και του Διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων.  Αλλά το πιο σημαντικό: Πρόκειται για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία.Στόχος τους είναι, όχι μόνο να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας, να καταγγείλει και να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ενδεχομένως να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.  Απόλυτος υπεύθυνος για αυτή την εκτροπή είναι ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, που συνειδητά δίνει εντολή για αυτήν την ωμή και πρωτοφανή για μια ευρωπαϊκή χώρα, παραβίαση του διεθνούς νομικού πλαισίου, μόνο και μόνο για να κατευνάσει τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Σαμάρα, που εδώ και καιρό τον απειλεί με εσωκομματική ρήξη.

Ευθύνες τεράστιες όμως έχει και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας, καθώς αυτή η πρωτοφανής παρέμβαση μιας επιτροπής της Βουλής στη θεσμική λειτουργία της δικαστικής εξουσίας, γίνεται με τη δική του κάλυψη και ανοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει την θεσμική εκτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα όργανα της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μα πάνω από όλα στον Ελληνικό λαό. Δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη, για χάρη του κ. Σαμάρα, να οδηγήσει την Ελλάδα στις πιο αυταρχικές πρακτικές του ομοϊδεάτη τους, κ. Όρμπαν.  Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, μια χώρα δικαιοσύνης».

Πέτσας: Πανικός από Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει όχι μόνο σε ύβρεις αλλά και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί εδώ και μέρες να μην επιτρέψει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ακριβώς εξετάστηκαν και από τον εισαγγελέα, καθώς και ο πανικός του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία», σημειώνει και καταλήγει:

«Με την ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει επίσης ότι όσα είπε περί ελέγχου των «αρμών της εξουσίας», είχε ήδη επιχειρήσει να τα εφαρμόσει όταν ήταν Πρωθυπουργός. Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο».

Απαντώντας, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, επεσήμανε:

«Η Βουλή με απόφασή της της 9ης Οκτωβρίου 2019, συγκρότησε σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση των αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής (άρθρο 156 παρ. 4) η Επιτροπή αυτή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Κατόπιν των ανωτέρω είναι πρόδηλο ότι όταν η Επιτροπή αυτή εξετάζει μάρτυρες δεν παρεμβαίνει στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, γιατί απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας».

Οι δηλώσεις των εκπροσώπων των κομμάτων 

Εξερχόμενος της ΓΑΔΑ, ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, δήλωσε: «Σήμερα είχε οριστεί η εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα, ακριβώς με το ίδιο καθεστώς που είχε εξεταστεί από τις εισαγγελικές αρχές και απ' τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Σοφουλάκη. Άρα, ο τρόπος εξέτασής του θα ήταν ακριβώς όπως ορίζεται από την ίδια διάταξη που τον έχει εντάξει στο καθεστώς προστασίας. Ο μάρτυρας δεν προσήλθε, μας ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί να εξεταστεί, γιατί θα εξεταστεί μόνο με τον τρόπο που ο ίδιος θέλει. Διατάχθηκε ένταλμα βιαίας προσαγωγής, όπως ρητώς ορίζεται από το άρθρο 231 του ΚΠΔ. Έχουμε ενημερωθεί ότι δεν έχει καταστεί εφικτή η εκτέλεση αυτού του εντάλματος και συνεπώς η επιτροπή διέκοψε για την επόμενη ημέρα και ώρα που έχει οριστεί ώστε να προσέλθει και να εκτελεστεί το ένταλμα βιαίας προσαγωγής».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, ανέφερε: «Σήμερα μπορεί να μην εμφανίστηκε ο προστατευόμενος μάρτυρας, όμως αποκαλύφθηκαν οι προστάτες του. Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από μια κοινοβουλευτική επιτροπή που αναζητεί την αλήθεια. Κινδυνεύει από αυτούς που θέλουν να ελέγξουν κάθε θεσμό, κάθε αρμό της εξουσίας, όπως λένε, και όπως φαίνεται, το επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα με την υπόθεση που ερευνούμε».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, υποστήριξε πως «η διαδικασία αυτή καταντάει παρωδία. Πιστεύουμε ότι το καθεστώς της ανωνυμίας και της προστασίας των μαρτύρων όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας και στη διερεύνηση της ουσίας της υπόθεσης, αλλά αντίθετα δημιουργεί προσκόμματα. Γι' αυτό και εμείς δεν συμφωνήσαμε με το ένταλμα βίαιης προσαγωγής, αλλά ζητήσαμε να αρθεί το καθεστώς της ανωνυμίας και της προστασίας, για να γίνει ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης».

Ο εισηγητής της Ελληνική Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, είπε πως «εμείς είμαστε εναντίον αυτής της διαδικασίας. Συμμετέχουμε ως παρατηρητές. Η κατάσταση εξελίσσεται σε παρωδία».

Γεωργιάδης: Ο «Σαράφης» έγινε καπνός 

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολάζοντας τις εξελίξεις, υποστήριξε: «Κατηγορούμαστε εξαιτίας ενός κυρίου που σήμερα κρύβεται και τρέχει σαν λαγός», είπε. «Ένα πρόσωπο πολύ γνωστό στην αγορά της υγείας θα βρεθεί ενώπιον των αρχών. Βρεθήκαμε να τρέχουμε για έναν κύριο που σήμερα έγινε καπνός. Θα συγκρατήσω για λίγο την οργή μου, στον φυσικό του δικαστή θα καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη. Μιλάμε για μια σκευωρία»

Τσοβόλας: Παραβίαση του Συντάγματος

Ο δικηγόρος του κ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας με μια οργισμένη ανακοίνωση, έκανε λόγο για «παραβίαση του συντάγματος»:

«Σήμερα κατέθεσα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης που διερευνά την υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Αίτηση Εξαίρεσης από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή, του Βουλευτή και μέλους αυτής Αθανάσιου Πλεύρη. Ο λόγος της εξαίρεσης είναι ότι πριν λίγες μέρες ο Αθανάσιος Πλεύρης, ενώ είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που λειτουργεί ως Εισαγγελέας, παραστάθηκε ως συνήγορος υπεράσπισης του Αντώνη Σαμαρά σε δίκη που έγινε για συναφή υπόθεση της NOVARTIS. Το γεγονός αυτό δημιουργεί με βεβαιότητα στην Δημήτρη Παπαγγελόπουλο την πεποίθηση μεροληψίας πράγμα που συνιστά κατά τον νόμο σαφή λόγο εξαίρεσης του από την Επιτροπή, γιατί δεν μπορεί ο δικηγόρος του κ. Σαμαρά που είναι μηνυτής στην υπόθεση που διερευνά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή, να ασκήσει με αμεροληψία τα καθήκοντά του ως Εισαγγελέας.

Επειδή όμως η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι σήμερα συστηματικά παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους προκειμένου να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις , τελείως παρανόμως, με συνοπτικές διαδικασίες απέρριψε εκτάκτως και την αίτηση αυτή.

Έτσι αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι δεν σέβεται η πλειοψηφία της Επιτροπής ούτε το Σύνταγμα, ούτε τους νόμους, αλλά ούτε και τα στοιχειώδη και θεμελιώδη δικαιώματα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Δεν είναι δυνατόν ο δικηγόρος του κ. Σαμαρά,  για οποιαδήποτε υπόθεση, να ασκεί και ταυτόχρονα καθήκοντα Εισαγγελέα σε υπόθεση που άνοιξε μετά από μήνυση του κ. Σαμαρά.

Η σκευωρία όμως δεν θα περάσει.

Οι σκευωροί και οι συμμέτοχοί τους σύντομα θα αποκαλυφθούν».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr