ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης στο «Ραντάρ» για αίτηση εξαίρεσής του από την προανακριτική: «Αν είχα πρόβλημα εγώ, τότε θα είχε και ο Ραγκούσης που ήταν μάρτυρας» στην υπόθεση Σαμαρά

Δημοσίευση 19 Φεβρουαρίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 19 Φεβρουαρίου 2020, 10:47
Πλεύρης στο «Ραντάρ» για αίτηση εξαίρεσής του από την προανακριτική: «Αν είχα πρόβλημα εγώ, τότε θα είχε και ο Ραγκούσης που ήταν μάρτυρας» στην υπόθεση Σαμαρά
Facebook Twitter Whatsapp

«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα εξεταστούν με το καθεστώς που εξετάστηκαν από την εισαγγελία διαφθοράς»

«Το άρθρο 14 του Κώδικα ορίζει ότι δεν μπορεί να είσαι είτε δικηγόρος είτε μάρτυρας κατηγορούμενου ή πολιτικώς ενάγοντα στην ίδια υπόθεση», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης απαντώντας στην αίτηση Παπαγγελόπουλου - δια του δικηγόρου του - για εξαίρεση του βουλευτή της ΝΔ από την προανακριτική επιτροπή, με το επιχείρημα ότι εκπροσώπησε ως δικηγόρος τον Αντώνη Σαμαρά σε υπόθεση που σχετίζεται με αυτή της Novartis.

«Πρόκειται για μήνυση κατά του Κώστα Βαξεβάνη. Αν είχα πρόβλημα εγώ τότε θα είχε και ο Γιάννης Ραγκούσης, που ήταν μάρτυρας στην ίδια υπόθεση», υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» στον Alpha με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.

«Στις 28 Ιανουαρίου συζητήθηκε το θέμα αυτό στην Επιτροπή και ο κ. Λάππας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν συντρέχει νομικό πρόβλημα, αλλά ηθικό. (...) Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε στηρίξει το αίτημα του Παπαγγελόπουλου όταν συζητήθηκε στην επιτροπή».

Σχολιάζοντας την κλήση των προστατευόμενων μαρτύρων και τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί μη προστασίας τους, είπε: «Τον θεσμό (σ.σ.: των προστατευόμενων μαρτύρων) τον θελουμε και γι' αυτό σε αντίθεση με αυτό που προτείνουν ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ που ζητούν πλήρη αποκάλυψη και εξέτασή τους, η πλειοψηφία αποφάσισε: να εξετασγτούν με το καθεστώς παρουσίας που εξετάστηκαν από την εισαγγελία διαφθοράς».

Αναφορικά με τη διαρροή των ονομάτων των προστατευόμενων μαρτύρων, τόνισε: «Αν διέρρευσαν ονόματα δεν φταίει η προανακριτική αλλά η εισαγγελία που τους έβαλε στο καθεστώς και δεν μπορέσε να τους προστατεύσει. Δεν θα το χρεωθούν οι βουλευτές αυτό, οι οποίοι θέλουν να τους εξετάσουν με το καθεστώς προστασίας που τους έδωσε η εισαγγελία διαφθοράς».

Και συνέχισε: «Οπως εμφανίστηκαν στον κ. Σοφουλάκη, να εμφανιστούν και σε μας. Εμένα δεν με ενδιαφέρει να τους δω, με ενδιαφέρει να μιλήσουν. Να βάλω μία μία κάτω τις καταθέσεις... Βγήκαμε και είπαμε ότι θα εξεταστούν όπως τους εξέτασε ο Σοφουλάκης (με ή χωρίς κάλυψη). Ο ΣΥΡΙΖΑ σε τι διαφωνεί σε αυτό; Να λέγαμε ότι θα τους δούμε διαφορετικά απ' ό,τι τους είχε δει ο αρμόδιος εισαγγελέας...».

Σχολιάζοντας την άρνηση των μαρτύρων να προσέλθουν στην επιτροπή, είπε: «Η μία μάρτυρας (σ.σ.«Κελέση) δηλώνει ότι δεν θέλει καθόλου να εξεταστεί. Ο άλλος θέλει με τεχνικά μέσα, που δεν εξετάστηκε έτσι από τον κ. Σοφουλάκη. Κοροϊδευόμαστε;».

Σχετικά με το ένταλμα βίαιης προσαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη», σχολίασε: «Βίαια προσαρμογή ζητάμε μόνο αν αρνηθει να εμφανιστεί, την ώρα που έχει κληθεί.

Είναι λογικό να σου λέει ένας μάρτυρας ότι κρίνει πως η μαρτυρία μου δεν είναι σημαντική και ανακαλέστε την εξέτασή μου; Θα κλείσουμε την προανακριτική χωρίς να εξετάσουμε μάρτυρες που ενδεχομένων να έχουν ψευδορκίσει;».

«Δεν είναι μια εμμονή της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Όλοι θέλουν να τους εξετάσουν. Οι εισαγγελείς που τους εξέτασαν θα κρίνουν τους όρους», πρόσθεσε.