ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης στο «Εκτός Γραμμής» για μεταναστευτικό: «Έχουν εξαφανιστεί 745 άτομα που θα έπρεπε να έχουν απελαθεί-Τα κλειστά κέντρα είναι απαραίτητα»

Δημοσίευση 19 Φεβρουαρίου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 19 Φεβρουαρίου 2020, 11:52
Μηταράκης στο «Εκτός Γραμμής» για μεταναστευτικό: «Έχουν εξαφανιστεί 745 άτομα που θα έπρεπε να έχουν απελαθεί-Τα κλειστά κέντρα είναι απαραίτητα»
Photo: intime
Facebook Twitter Whatsapp

«Υπάρχει δυσπιστία, την οποία βιώνω καθημερινά» 

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό/προσφυγικό και ζήτησε δημόσια τη στήριξη των νησιωτών, τονίζοντας ότι τα κλειστά κέντρα θα θωρακίσουν τα νησιά.

«Εμείς θέλουμε να συζητάμε, αλλά από ότι φαίνεται ο κ. Μουτζούρης δεν θέλει να προσέλθει σε συνάντηση μαζί μας και οι δήμαρχοι δεν θέλουν να έρθουν σε συνάντηση με τον περιφερειάρχη. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου. Είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε αυτήν την απαράδεκτη εικόνα στα νησιά. Δεν μπορεί να υπάρχουν ανοιχτές δομές μέσα στην πόλη. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν προβλήματα στις διαδικασίες ασύλου και επιστροφών. Στόχος μας είναι οι επιστροφές», δήλωσε αρχικά ο κ. Μηταράκης στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Υπάρχει δυσπιστία, την οποία βιώνω καθημερινά. Αυτό που εμείς πιστεύουμε είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχουν ανοιχτές δομές μέσα στις πόλεις. Σε αυτό συμφωνούν τα νησιά. Συμφωνούμε ότι δεν μπορούμε α έχουμε 42.000 άτομα. Εμείς στοχεύουμε μέσα στο 2020 να πάμε κάτω από τους μισούς από αυτούς που είναι σήμερα στα νησιά. Η μεγαλύτερη αποσυμφόρηση που θα έχει γίνει. Είναι δεδομένη η ανάγκη κλειστών δομών. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει πειστεί η τοπική κοινωνία ότι σε αυτές τις νέες δομές, θα είναι πράγματι κλειστές και ελεγχόμενες, θα συνδυαστούν με αποσυμφόρηση πάνω από 50% και δεν θα υπάρχει παραμονή των ανθρώπων πάνω από έξι μήνες. Δεν είναι κέντρα μόνιμης εγκατάστασης».

Για τις ανοιχτές δομές που υπάρχουν ήδη: «Μέσα στο 2020 θα έχουμε κλείσει όλες τις ανοιχτές δομές, σε Μόρια, Βαθύ και ΒΙΑΛ, όταν ανοίξουν τα κλειστά κέντρα, τα οποία βρίσκονται εκτός αστικού ιστού. Εκεί θα μένουν οι νεοαφιχθέντες, οι παραβατικοί και εκείνοί που έχουν αρνητικοί απόφαση για το άσυλο. Αυτοί δεν θα έχουν δικαίωμα εξόδου. Όσοι περάσουν τον πρώτο μήνα και δείξουν καλή συμπεριφορά θα έχουν δικαίωμα να βγουν κάποιες ώρες την ημέρα, όχι το βράδυ. Αυτό θα δημιουργήσει ασφάλεια στους κατοίκους. Όσοι πάρουν άσυλο μέσα σε δύο μήνες θα φεύγουν από τα νησιά, όσοι έχουν αρνητική απάντηση θα κάνουν προσφυγή και μέσα στους 5-6 μήνες θα φεύγουν επίσης. Η μέση παραμονή στα νησιά θα είναι 4 μήνες. Δεν δημιουργούνται μόνιμες κοινότητες, δεν δημιουργείται παραμονή».

Για την χωρητικότητα των κλειστών κέντρων: «Έχουμε ανακοινώσει συγκεκριμένη χωρητικότητα συνολικά για τα νησιά στις 20.000 θέσεις, ενώ στα νησιά αυτή τη στιγμή έχουμε 42.000. Πλέον μπορεί να βγαίνει γρήγορα το άσυλο. Θα σας πω κάτι τραγικό, μέχρι στιγμής έχουμε 1150 αρνητικές αποφάσεις τον Ιανουάριο, έχουμε επιδώσει τις 360 και αγνοούνται μέσα στα κέντρα 745 που έχουν αρνητική απόφαση μέσα στον Γενάρη. Αυτοί έπρεπε να έχουν απελαθεί στην Τουρκία. Η παραμονή στα κέντρα θα είναι υποχρεωτική, άρα τα διαμερίσματα στα οποία διαμένουν μέσα στις πόλεις θα παραδοθούν. Όποιος φτάνει θα μένει αναγκαστικά μέσα στο κέντρο».

Για το αν η Τουρκία δέχεται τις επιστροφές: «Η Τουρκία έχει δεχθεί όσους έχουμε στείλει. Δεν έχουμε πρόβλημα συνεργασίας. Το πρόβλημα ήταν ότι επί ΣΥΡΙΖΑ τους παίρνανε από τα νησιά και τους πήγαιναν στην ενδοχώρα. Όταν έβγαινε αρνητική απόφαση η Τουρκία δεν τους δεχόταν, όσους έχουν απομακρυνθεί από τα νησιά, δεν τους αναγνώριζε».

«Αν κλείσουν τα διαμερίσματα στην πόλη, ελεγχθούν οι ΜΚΟ, δεν θα έχουν πρόβλημα τα νησιά. Ζητάμε τη στήριξή σας και την εμπιστοσύνη σας. Το κάνω με απόλυτη επίγνωση της κατάστασης. Είναι η βέλτιστη λύση που μπορούμε να δώσουμε για τα νησιά. Μας επιτρέπει να κάνουμε επιστροφές και μέσα από αυτές θα σταματήσουν οι ροές».

Για το αν είναι ανοιχτός σε διάλογο: «Αν ζητούν ανοιχτά κέντρα στα νησιά αυτό δεν το θέλουν οι νησιώτες, ούτε εγώ. Δεν μπορούμε να έχουμε ανοιχτά κέντρα. Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο».

Ο κ. Μηταράκης αποκάλυψε την επόμενη βοήθεια που θα ζητήσει από τους νησιώτες: «Θα στείλω επιστολή στον κ. Μουτζούρη και στους δημάρχους ζητώντας να συσταθεί μια ομάδα εργασίας για το κλείσιμο των ανοιχτών δομών. Γιατί για να συμβεί αυτό θέλει προεργασία. Πρέπει να πούμε αλήθειες στους νησιώτες, δεν χωράνε λαϊκισμοί, ούτε μεγάλες ιδέες. Η αλήθεια είναι ότι τα κλειστά είναι απαραίτητα για τη θωράκιση».

Για το αν υπήρξαν αντιπροτάσεις από πλευράς των νησιών: «Εναλλακτική πρόταση στα κλειστά κέντρα δεν έχει προταθεί. Η Χίος έχει δεχθεί την κλειστή δομή, απλά ο όγκος δεν καλύπτει τις σημερινές ροές. Εναλλακτική δεν έχει προταθεί».

«Ο κ. Μηταράκης τον ένα μήνα που έχει αναλάβει έχει τρέξει το θέμα. Το θέμα μας είναι ότι στις Βρυξέλλες ο κ. Σχοινάς, ενώπιον όλων των περιφερειαρχών δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία του Δουβλίνου, καμία άλλη υπογραφή σαν δήλωση που να επιβάλει στην ελληνική κυβέρνηση τη διατήρηση των μεταναστών στα νησιά», αντιπαρατέθηκε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, με τον υπουργό να απαντά:

«Η συμφωνία του Δουβλίνου την οποία η Ελλάδα προσπαθεί να αλλάξει δεν επιβάλει εθνικούς κανόνες. Είναι ευθύνη δικιά μας μέσα στο άσυλο πώς θα κινηθούμε. Έρχεται μετά η κοινή ανακοίνωση της ΕΕ με την Τουρκία το 2016 και λέει ότι δέχεται η Τουρκία άμεση επιστροφή όλων όσων έχουν εισέλθει στα νησιά. Η ερμηνεία αυτή της συμφωνίας που έγινε επίσημα από το ευρωπαϊκό συμβούλιο από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι ότι οι επιστροφές γίνονται από τα νησιά».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr