ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: Δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» - Διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή

Δημοσίευση 19 Φεβρουαρίου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 19 Φεβρουαρίου 2020, 18:45
Προανακριτική: Δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» - Διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Η «Κελέση» είχε στείλει επιστολή με την πρόθεσή της στην Προανακριτική

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει στην αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής ούτε η προστατευόμενη μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, «Αικατέρινη Κελέση». Έτσι, η Επιτροπή κατά πλειοψηφία αιτήθηκε να εκδοθεί ένταλμα βίαιης προσαγώγης, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση του «Μάξιμου Σαράφη», ο οποίος δεν πηγέ χθες στην ΓΑΔΑ να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής.

Η μόνη διαφοροποίηση σε σχέση με χθες είναι το γεγονός ότι σήμερα δεν εμφανίστηκε το μέλος της Προανακριτικής από την Ελληνική Λύση, καθώς έπρεπε να συμμετάσχει σε συνεδρίαση Επιτροπής στη Βουλή.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρεται:

«Από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους.

Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.

Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων 

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, τόνισε εξερχόμενος της ΓΑΔΑ: «Δεν εμφανίστηκαν [οι προστατευόμενοι]. Φαίνεται ότι έχουμε και συντονισμένη δράση που δεν είναι ασύνδετη με πρωτοβουλίες από άλλα κέντρα. Είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός παραθεσμικού κυκλώματος που εκκολάφθηκε σε αρμούς τηςδικαστικής εξουσίας με πολιτική σκοπιμότητα. Ό,τι και να κάνουν, η ώρα που θα λογοδοτήσουν είναι κοντά».

Το ένταλμα δεν θα προσυπογράψει το ΚΚΕ το οποίος θεωρεί την όλη διαδικασία προστασίας των μαρτύρων προσχηματική και ζητάει καταθέσεις από τους μάρτυρες με την πραγματική τους ταυτότητα. Αποχωρώντας ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος δήλωσε: «Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε φιάσκο. Θεωρούμε ότι και το νέο ένταλμα βίαιης προσαγωγής θα είναι ατελέσφορο και ζητάμε να αρθεί το καθεστώς προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη για τη στάση που θα κρατήσει από εδώ και πέρα».

Η επιστολή «Κελέση»

Την πρόθεσή της να μην καταθέσει ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής είχε γνωστοποιήσει η «Αικατερίνη Κελέση», σε επιστολή της που απέστειλε στις 15 Φεβρουαρίου, στη Βουλή, όπως είχε γράψει το Newpost.

Η ίδια φέρεται να κοινοποίησε την επιστολή της στην κ. Τουλουπάκη, τον κ. Σοφουλάκη αλλά και την Ευρωπαία Επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου και ζητά να γίνει ανάκληση της κλήσης της, επικαλούμενη ευρωπαϊκή οδηγία 2019/1937 περί εμπιστευτικότητας.

«Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η «Αικατερίνη Κελέση», στη δήλωση-αίτησή της, επικαλείται την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπουν, όπως επισημαίνει, πλήρως τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που εξετάζεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας για συγκεκριμένη υπόθεση. Επικαλείται, επίσης, την Οδηγία της ΕΕ που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι η ταυτότητα του αναφέροντος δεν αποκαλύπτεται. «Ουδαμώς ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία η δυνατότητα μελών επιτροπής (ακόμη και αν η προκαταρκτική επιτροπή ασκεί καθήκοντα εισαγγελέα) να έρχεται σε επαφή και να εξετάζει κατ' ιδίων προστατευόμενο μάρτυρα, που έχει υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος», σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες

Η «Κελέση» αναφέρει στην επιτροπή ότι έχει ήδη καταθέσει με φυσική παρουσία μόνον ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis και ότι προσφάτως εξετάστηκε, έπειτα από κλήση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη, ως μάρτυρας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείτο για τους χειρισμούς της κας εισαγγελέως Διαφθοράς σχετικά με την υπόθεση Novartis, «αφού τηρήθηκαν προηγουμένως όλα τα μέτρα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία περί αποφυγής αποκάλυψης της ταυτότητάς της, του προσώπου και λοιπών στοιχείων». Το δε περιεχόμενο της κατάθεσής της έχει περιέλθει σε γνώση της προκαταρκτικής επιτροπής.

Εισαγγελικές πηγές: Νόμιμο το ένταλμα βίαιης προσαγωγής

Την ίδια στιγμή, εισαγγελικές πηγές από τον Αέριο Πάγο αναφέρουν ότι η έκδοση εντάλματος βιαίας προσαγωγής από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη», που δεν προσήλθε χθες ενώπιον της, θεωρείται νόμιμη. Αντίστοιχα θεωρείται νόμιμο και το ένταλμα σε βάρος της «Αικατερίνης Κελέση».

Ωστόσο, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», επικαλούμενη τις ίδιες πηγές, οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν υπέχουν ποινικές ευθύνες, ενώ άφηναν ανοικτό τι θα γίνει με τυχόν αίτημα για αποχαρακτηρισμό των προστατευόμενων μαρτύρων, αν τέτοιο αίτημα υποβληθεί από την Προανακριτική Επιτροπή.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr