ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: Το «ναυάγιο» της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων οξύνει την αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ - Επί τάπητος η άρση προστασίας

Δημοσίευση 20 Φεβρουαρίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 20 Φεβρουαρίου 2020, 07:38
Προανακριτική: Το «ναυάγιο» της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων οξύνει την αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ - Επί τάπητος η άρση προστασίας
Facebook Twitter Whatsapp

Επί τάπητος οι χειρισμοί της Εισαγγελίας Διαφθοράς αλλά και η άρση της προαστασίας των μαρτύρων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κρίσιμη, αν όχι καθοριστική, χαρακτηρίζουν τη σημερινή ημέρα, μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Στην σημερινή συνεδρίαση, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το «ναυάγιο» της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων.

Η μη εμφάνιση των προστατευόμενων μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατέρινης Κελέση» πυροδοτεί την πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ παρά το οτι δεν πρέπει να θεωρείται έκπληξη καθώς και οι δύο είχαν ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την απουσία τους.

Το ΚΚΕ έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα θέσει θέμα άρσης του προγράμματος προστασίας των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», για τους οποίους δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής.

Το ενδεχόμενο άρσης της προστασίας είναι συνεπώς ανοιχτό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Η άρση θα συζητηθεί είτε ως θέμα αρχής, όπως τίθεται από το ΚΚΕ, είτε υπό το πρίσμα των χειρισμών της Εισαγγελίας Διαφθοράς που υπήγαγε σε καθεστώς προστασίας τους δύο μάρτυρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής θα θέσουν ζήτημα για την Ελένη Τουλουπάκη, όχι μόνο για το ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων αλλά και για «κρίσιμα στοιχεία», που, όπως τονίζουν, της έχουν ζητηθεί αλλά δεν τα έχει διαβιβάσει στην επιτροπή, με συνέπεια να προκαλεί εμπόδια και να προβάλλει προσκόμματα στη διενεργούμενη έρευνα.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του Βασίλη Κεγκέρογλου, το απόγευμα της Τετάρτης έξω από τη ΓΑΔΑ, για τους «τελευταίους σπασμούς ενός παραθεσμικού κυκλώματος που εκκολάφθηκε στους αρμούς της δικαστικής εξουσίας» αλλά και του ίδιου του προέδρου της Επιτροπής, Γιάννη Μπούγα ότι «όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν» και ότι «η μη εμφάνιση των μαρτύρων όχι μόνο δεν αποδυναμώνει, αντιθέτως ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνά η επιτροπή».

Απούσα και η «Αικατέρινη Κελέση»

Όπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο, δεν εμφανίστηκε την Τετάρτη στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει στην αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής ούτε η προστατευόμενη μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, «Αικατέρινη Κελέση». Έτσι, η Επιτροπή κατά πλειοψηφία αιτήθηκε να εκδοθεί ένταλμα βίαιης προσαγώγης, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση του «Μάξιμου Σαράφη», ο οποίος δεν πήγε χθες Τρίτη στην ΓΑΔΑ να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής.

Η μόνη διαφοροποίηση σε σχέση με χθες είναι το γεγονός ότι σήμερα δεν εμφανίστηκε το μέλος της Προανακριτικής από την Ελληνική Λύση, καθώς έπρεπε να συμμετάσχει σε συνεδρίαση Επιτροπής στη Βουλή.

Αστυνομικό θρίλερ για τον εντοπισμό των προστατευόμενων

Πώς όμως θα εφαρμοστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής, στο βαθμό που πρόκειται για προστατευόμενους μάρτυρες; Ειδικότερα, ο αστυνομικός – χειριστής, αυτός δηλαδή που έχει την ευθύνη προστασίας του μάρτυρα είναι ο μόνος που γνωρίζει την ταυτότητά του. Συνεπακόλουθα αυτός είναι που θα έχει και την ευθύνη της επιχείρησης εντοπισμού και προσαγωγής του.

Μόλις λοιπόν εντοπίσει τον προστατευόμενο μάρτυρα, θα καλέσει τους αστυνομικούς, δίνοντάς τους μόνο την περιγραφή του ατόμου [δηλαδή δεν θα γνωστοποιήσει κανένα στοιχείο ταυτότητας] ώστε να τον προσαγάγουν για να καταθέσει. Με άλλα λόγια οι αστυνομικοί που θα προχωρήσουν στην προσαγωγή του προστατευόμενου μάρτυρα δεν θα γνωρίζουν ποιον… προσαγάγουν.

Σε κάθε περίπτωση, το ένταλμα είναι διαρκές, δεν παραγράφεται και ο προστατευόμενος μάρτυρας μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσαχθεί εφόσον εντοπιστεί. Σε περίπτωση προσαγωγής, θα έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε η διαδικασία να διενεργηθεί κάτω από άκρα μυστικότητα, ώστε να μην αποκαλυφθούν τα στοιχεία του μάρτυρα.

Πηγές της εισαγγελίας διευκρίνιζαν νωρίτερα πως το ένταλμα είναι νόμιμο, ωστόσο τόνιζαν πως οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν υπέχουν ποινικές ευθύνες.

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ:

«Από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους.

Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.

Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Alpha, οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν… εξαφανιστεί καθώς οι αστυνομικοί δεν τους βρίσκουν ούτε στις διευθύνσεις που έδωσα, ούτε στα κινητά τους τηλέφωνα. Επίσης κατά τις ίδιες πηγές ο «Μάξιμος Σαράφης», είχε ενημερώσει την Τρίτη για το ότι δεν θα βρεθεί στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει.

Πολιτική αντιπαράθεση 

Αποχωρώντας από τη ΓΑΔΑ ο πρόεδρος της Πρόεδρος της Προανακριτικής Ι. Μπούγας, υποστήριξε: «Όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν η παρεμποδίσουν το έργο της Προανακριτικής Επιτροπής για την αναζήτηση αλήθειας, θα αποτύχουν. Η μη εμφάνιση των μαρτύρων, όχι απλώς δεν αποδυναμώνει, αντίθετα ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, τόνισε εξερχόμενος της ΓΑΔΑ: «Δεν εμφανίστηκαν [οι προστατευόμενοι]. Φαίνεται ότι έχουμε και συντονισμένη δράση που δεν είναι ασύνδετη με πρωτοβουλίες από άλλα κέντρα. Είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός παραθεσμικού κυκλώματος που εκκολάφθηκε σε αρμούς τηςδικαστικής εξουσίας με πολιτική σκοπιμότητα. Ό,τι και να κάνουν, η ώρα που θα λογοδοτήσουν είναι κοντά».

Το ένταλμα δεν θα προσυπογράψει το ΚΚΕ το οποίος θεωρεί την όλη διαδικασία προστασίας των μαρτύρων προσχηματική και ζητάει καταθέσεις από τους μάρτυρες με την πραγματική τους ταυτότητα. Αποχωρώντας ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος δήλωσε: «Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε φιάσκο. Θεωρούμε ότι και το νέο ένταλμα βίαιης προσαγωγής θα είναι ατελέσφορο και ζητάμε να αρθεί το καθεστώς προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη για τη στάση που θα κρατήσει από εδώ και πέρα».

Ηδη απο χθες υπήρξαν οξύτατες αντιδράσεις με από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσηςμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει:

«Πρόκειται για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Στόχος τους είναι, όχι μόνο να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας, να καταγγείλει και να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ενδεχομένως να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτοντας:

«Απόλυτος υπεύθυνος για αυτή την εκτροπή είναι ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, που συνειδητά δίνει εντολή για αυτήν την ωμή και πρωτοφανή για μια ευρωπαϊκή χώρα, παραβίαση του διεθνούς νομικού πλαισίου, μόνο και μόνο για να κατευνάσει τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Σαμάρα, που εδώ και καιρό τον απειλεί με εσωκομματική ρήξη».

Απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα όσα είπε έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει όχι μόνο σε ύβρεις αλλά και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί εδώ και μέρες να μην επιτρέψει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ακριβώς εξετάστηκαν και από τον εισαγγελέα, καθώς και ο πανικός του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία», σημειώνει και καταλήγει:

«Με την ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει επίσης ότι όσα είπε περί ελέγχου των «αρμών της εξουσίας», είχε ήδη επιχειρήσει να τα εφαρμόσει όταν ήταν Πρωθυπουργός. Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο».

Στον Άρειο Πάγο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Επέδωσαν υπόμνημα

Η πολιτική κόντρα συνεχίστηκε και την Τετάρτη με αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα την οποία επέδωσαν η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής της Κ.Ο. Σπύρος Λάππας.

Στην επιστολή -αναφορά, η οποία υπογράφεται από όλους/ες τους/τις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, τεκμηριώνεται και ζητείται από τον εισαγγελέα, ως αναγκαία, η άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενών του εισαγγελικών οργάνων και των αστυνομικών αρχών προκειμένου να ζητήσει τη μη εκτέλεση των παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά των προστατευομένων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης».

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, αυτή θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί σε αυτούς από όργανο της εισαγγελικής αρχής στην οποία προΐσταται ο κ. Πλιώτας, κατά προφανή καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης (άρθρο 26 Συντ.) αρχής της διάκρισης των εξουσιών.

Πέτσας: Είναι θέμα της Δικαιοσύνης, όχι της κυβέρνησης

«Η προστασία των μαρτύρων δεν είναι φυσική προστασία, είναι προστασία της ταυτότητάς του. Δεν τον έχασε η αστυνομία. Έχει ζητηθεί να κλητευθεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την άρνηση του «Μάξιμου Σαράφη» να προσέλθει στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει στην ειδική αντιπροσωπεία της προανακριτικής επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως «αναμένουμε να δούμε αν θα προσέλθει η σημερινή μάρτυρας. Είναι θέμα της Δικαιοσύνης, όχι της κυβέρνησης. Η προανακριτική επιτροπή έχει εργαλεία στα χέρι της και έχουν υπάρξει σημαντικές καταθέσεις μέχρι σήμερα» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία παράτυπη διαδικασία, ζητήθηκε η κατ' ανάλογω τρόπω εξέταση». 

Γεωργιάδης βάζει στο «κάδρο» τον Τσίπρα

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης βάζει στο «κάδρο» τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως «θα έρθει η ώρα που θα εξηγήσει ο ίδιος πια τον ρόλο του στην υπόθεση. Του εύχομαι να μην είναι μπλεγμένος, γιατί το αδίκημα αυτό έχει ποινή ισόβιας κάθειρξης».

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «χαστούκι για τον κ. Τσίπρα» τη φυγή του «Μάξιμου Σαράφη», συμπληρώνοντας ότι «οι άνθρωποι αυτοί ήθελαν να καταλύσουν τη δημοκρατία».

«Μιλάμε για τη διερεύνηση απόπειρας καταλύσεως της Δημοκρατίας και από χθες μπήκε στο κάδρο και ο Τσίπρας», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και επισήμανε ότι η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης «ερευνά έναν υπουργό του κ. Τσίπρα, για τον οποίο οι εισαγγελείς, ο ένας μετά τον άλλον, κατηγορούν τον υπουργό ότι έπαιρνε τηλέφωνα και έστηνε παραδικαστικά κυκλώματα, για διάφορες υποθέσεις, της Novartis περιλαμβανομένης».

«Προφανώς, υπάρχει ένα ερώτημα. Τα έκανε μόνος του ο Παπαγγελόπουλος; Ήταν μια απόφαση ενός κακού υπουργού που τα έκανε μόνος του και αποφάσισε να αυτονομηθεί; Από χθες αρχίζει να ενισχύεται η εντύπωση ότι δεν τα έκανε μόνος του αυτά ο κ. Παπαγγελόπουλος αλλά τα έκανε με παρέα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας, θα έρθει η ώρα που θα εξηγήσει ο ίδιος πια τον ρόλο του στην υπόθεση. Του εύχομαι να μην είναι μπλεγμένος, γιατί ούτε παταγραφή υπάρχει ούτε τίποτα. Το αδίκημα αυτό έχει ποινή ισόβιας κάθειρξης».

Επιπλέον, ο υπουργός Ανάπτυξης πρότεινε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης να καλέσει σε συμπληρωματική κατάθεση τον πρώην υπεύθυνο επικοινωνίας της Novartis, Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη.

Χαρίτσης: Δολοπλόκος ο Μητσοτάκης – Κρύβεται πίσω από τον Γεωργιάδη που μας απειλεί με ισόβια

«Μοναδική πραγματική σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μετατραπούν οι θύτες του σκανδάλου σε θύματα και οι κατήγοροι σε κατηγορούμενους», διαμηνύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Χαρίτσης, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, δίνοντας έτσι και μία έμμεση απάντηση στος Α. Γεωργιάδη.

«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε τον κ. Μητσοτάκη ως μόνο υπεύθυνο για την επιχειρούμενη εκτροπή με την ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Όπως και για την εξόφθαλμη καταστρατήγηση του ελληνικού και ενωσιακού δικαίου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», τονίζει χαρακτηριστικά, επικρίνοντας τον Κ. Μητσοτάκη ως «δολοπλόκο, αλλά και διπλά δειλό».

Παπαγγελόπουλος: Θέλουν να διευρύνουν το σαθρό κατηγορητήριο

Σε σημερινή δήλωσή του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναφέρει ότι υπάρχει επιδίωξη διεύρυνσης σαθρού, όπως το χαρακτηρίζει, σε βάρος του κατηγορητηρίου, ενώ αναφέρει ότι «κανένα στοιχείο δεν έχει προκύψει σε βάρος του».

Ακόμη, ο κ. Παπαγγελόπουλος, αναφέρει:

«Τους συμβουλεύω όμως για να κρατήσουν μία ελάχιστη επίφαση νομιμότητας να μη λησμονούν τα άρθρα 86 παρ. 1, 2 και 3 του Συντάγματος και 5 παρ. 1 του Ν. 3126/2003. Συμφώνως με αυτά δίωξη, ανάκριση ή προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση για πράξεις που τυχόν τέλεσα ως υπουργός δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής».

Παράλληλα, προσθέτει ότι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου».

Η επιστολή «Κελέση»

Την πρόθεσή της να μην καταθέσει ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής είχε γνωστοποιήσει η «Αικατερίνη Κελέση», σε επιστολή της που απέστειλε στις 15 Φεβρουαρίου, στη Βουλή, όπως είχε γράψει το Newpost.

Η ίδια φέρεται να κοινοποίησε την επιστολή της στην κ. Τουλουπάκη, τον κ. Σοφουλάκη αλλά και την Ευρωπαία Επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου και ζητά να γίνει ανάκληση της κλήσης της, επικαλούμενη ευρωπαϊκή οδηγία 2019/1937 περί εμπιστευτικότητας.

«Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η «Αικατερίνη Κελέση», στη δήλωση-αίτησή της, επικαλείται την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπουν, όπως επισημαίνει, πλήρως τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που εξετάζεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας για συγκεκριμένη υπόθεση. Επικαλείται, επίσης, την Οδηγία της ΕΕ που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι η ταυτότητα του αναφέροντος δεν αποκαλύπτεται. «Ουδαμώς ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία η δυνατότητα μελών επιτροπής (ακόμη και αν η προκαταρκτική επιτροπή ασκεί καθήκοντα εισαγγελέα) να έρχεται σε επαφή και να εξετάζει κατ' ιδίων προστατευόμενο μάρτυρα, που έχει υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος», σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες

Η «Κελέση» αναφέρει στην επιτροπή ότι έχει ήδη καταθέσει με φυσική παρουσία μόνον ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis και ότι προσφάτως εξετάστηκε, έπειτα από κλήση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη, ως μάρτυρας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείτο για τους χειρισμούς της κας εισαγγελέως Διαφθοράς σχετικά με την υπόθεση Novartis, «αφού τηρήθηκαν προηγουμένως όλα τα μέτρα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία περί αποφυγής αποκάλυψης της ταυτότητάς της, του προσώπου και λοιπών στοιχείων». Το δε περιεχόμενο της κατάθεσής της έχει περιέλθει σε γνώση της προκαταρκτικής επιτροπής.

Αποκαλύψεις

Το Newpost νωρίτερα αποκάλυψε  δύο σημαντικές πτυχές που φωτίζουν ακόμη περισσότερο το θρίλερ των προστατευόμενων μαρτύρων.

Η εισαγγελική διάταξη χορήγησης καθεστώτος μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος που εκδόθηκε από την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη για τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες προέβλεπε ότι θα εξετάζονταν με τεχνικά μέσα μόνο «κατά την ακροαματική διαδικασία», δηλαδή εάν καλούνταν στο δικαστήριο. Δεν υπάρχει η ίδια δεσμευτικότητα για την προδικασία. Η Προανακριτική της Βουλής έχει εισαγγελικό χαρακτήρα. Ζήτησε να καταθέσουν με τον τρόπο που κατέθεσαν στην τακτική δικαιοσύνη. Τελικά ούτε με τεχνικά μέσα κατέθεσε ο Σαράφης.

Η ευρωπαϊκή οδηγία που ορίζει ότι μόνο η Δικαιοσύνη και ο Εισαγγελέας έχουν το δικαίωμα να άρουν το καθεστώς προστασίας του, την οποία επικαλέστηκε ο «Σαράφης» για να μην προσέλθει να καταθέσει, θα ισχύσει από το 2021! Οπότε και αυτό το επιχείρημα είναι εν κενώ όπως επισήμαναν ανώτερες δικαστικές πηγές.

Εισαγγελικές πηγές: Νόμιμο το ένταλμα βίαιης προσαγωγής

Την ίδια στιγμή, εισαγγελικές πηγές από τον Αέριο Πάγο αναφέρουν ότι η έκδοση εντάλματος βιαίας προσαγωγής από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη», που δεν προσήλθε χθες ενώπιον της, θεωρείται νόμιμη. Αντίστοιχα θεωρείται νόμιμο και το ένταλμα σε βάρος της «Αικατερίνης Κελέση».

Ωστόσο, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», επικαλούμενη τις ίδιες πηγές, οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν υπέχουν ποινικές ευθύνες, ενώ άφηναν ανοικτό τι θα γίνει με τυχόν αίτημα για αποχαρακτηρισμό των προστατευόμενων μαρτύρων, αν τέτοιο αίτημα υποβληθεί από την Προανακριτική Επιτροπή.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr