ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών: Η Ελλάδα να απαιτήσει περισσότερα κονδύλια για το προσφυγικό

Δημοσίευση 20 Φεβρουαρίου 2020, 17:00 / Ανανεώθηκε 20 Φεβρουαρίου 2020, 17:34
Τσίπρας στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών: Η Ελλάδα να απαιτήσει περισσότερα κονδύλια για το προσφυγικό
Facebook Twitter Whatsapp

Κάλεσε τους ευρωσοσιαλιστες να στηρίξουν την συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ανάγκη διεκδίκησης περισσότερων κονδυλίων από την Ε.Ε για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στην προσύνοδο κορυφής των ευρωσοσιαλιστών (PES) όπου συμμετέχει για μια ακόμη φορά ως προσκεκλημένος-παρατηρητής.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι προτάσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, για τον πρώτο προϋπολογισμό μετά την κρίση «δείχνουν να μην λαμβάνουν υπόψιν την οικονομική κρίση που διανύσαμε καθώς και την προσφυγική κρίση που διανύουμε, ενώ υπονομεύουν και τις προοπτικές για σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών και το όραμα για μια πιο κοινωνική Ευρώπη».

Πρόσθεσε επίσης πως «αν θέλουμε να απαντήσουμε στις παραπάνω προκλήσεις καθώς και να ανταποκριθούμε και σε ακόμη περισσότερες σύγχρονες προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής ή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, δεν μπορεί να μειώνουμε τους πόρους.

Και η μόνη προοδευτική απάντηση είναι η συγκροτημένη προσπάθεια για εξεύρεση νέων πηγών μέσα από τη φορολογία που δε θα επιβαρύνει τους πολίτες αλλά τις πολυεθνικές και τον μεγάλο πλούτο. Όπως η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των ψηφιακών γιγάντων του διαδικτύου ή τη φορολόγηση των εκπομπών άνθρακα».

Επιπλέον αναρωτήθηκε «αν εξακολουθούμε να αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το κρίσιμο διακύβευμα παραμένει η αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικισμού και των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων. Αν αυτό ισχύει, διερωτήθηκε, πώς μπορούμε να συζητάμε μείωση κατά 44 δισεκ. ευρώ των κονδυλίων συνοχής, αλλά και σοβαρή μείωση κονδυλίων αγροτικής πολίτικης. Τόνισε ότι κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι ο αντιευρωπαισμος και θα θεριέψει στο Νότο και θα δικαιωθεί στον Βορρά».

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι αν ένα θέμα είναι το συνολικό πόσο των πόρων της συνοχής, ένα άλλο θέμα είναι η δίκαιη κατανομή τους, η οποία πρέπει να γίνεται με βασικό κριτήριο την ενίσχυση των πιο αδύναμων χωρών.

«Η Ελλάδα λοιπόν, που την προηγούμενη περίοδο έχασε το 25% του ΑΕΠ της εξ αιτίας της κρίσης, δικαιούται σήμερα αναλογική ενίσχυση και όχι αναλογικό περιορισμό των πόρων όπως προτείνεται» είπε.

Αναφέρθηκε δε σε προτάσεις που κατατέθηκαν από ρουμανική προεδρία και ενσωμάτωναν ελληνικές θέσεις. Εξήγησε πως αν η υφιστάμενη πρόταση για την Ελλάδα, παρουσιαζόταν ενόσω ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός, δεν επρόκειτο να την αποδεχθεί.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους ευρωσοσιαλιστες να στηρίξουν την συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη καθώς είναι απαράδεκτο να εξαιρείται από μια συζήτηση για την περιοχή της, η οποία την αφορά και επηρεάζει άμεσα τα κυριαρχικά της δικαιώματα.