ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατάθεση «Σαράφη»: Δεν γνωρίζω τίποτα για πολιτικά πρόσωπα - «Καρφώνει» Τουλουπάκη για Μανιαδάκη - Διαφορετική εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ – Την Τρίτη η κατάθεση «Κελέση»

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 24 Φεβρουαρίου 2020, 18:00 / Ανανεώθηκε 25 Φεβρουαρίου 2020, 01:04
Κατάθεση «Σαράφη»: Δεν γνωρίζω τίποτα για πολιτικά πρόσωπα - «Καρφώνει» Τουλουπάκη για Μανιαδάκη - Διαφορετική εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ – Την Τρίτη η κατάθεση «Κελέση»
Facebook Twitter Whatsapp

Φέρεται να κατέθεσε πως η «η κ. Τουλουπάκη δεν λέει αλήθεια στο έγγραφο που έστειλε στον κ. Σοφουλάκη»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε μια κατάθεση – βόμβα προχώρησε στη ΓΑΔΑ ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος εξετάστηκε από αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Δημοκρατίας, ο μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε πως δεν γνωρίζει εάν έχει πάρει χρήματα κανένας συγκεκριμένος πολιτικός. Η μαραθώνια κατάθεση του «Σαράφη», ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Έτσι, κατά πληροφορίες, η «Αικατερίνη Κελέση», θα καταθέσει το μεσημέρι της Τρίτης.

Η κατάθεση «Σαράφη»

Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες φέρεται να υποστήριξε πως όλα όσα έλεγε στις καταθέσεις του ήταν «πιθανολογήσεις», ενώ φέρεται να εξαιρεί από την εμπλοκή στην υπόθεση Novartis τους Α. Σαμαρά, Δ. Αβραμόπουλο και Γ. Στουρνάρα.

Κατά τις ίδιες πηγές, φέρεται να κατέθεσε πως η «η κ. Τουλουπάκη δεν λέει αλήθεια στο έγγραφο που έστειλε στον κ. Σοφουλάκη». Σύμφωνα με τις πληροφορίες φέρεται να κατέθεσε πως δεν γνωρίζει γιατί η Τουλουπάκη κάλυπτε τον Μανιαδάκη και δεν κατέγραφε αυτά που κατέθετε ο ίδιος [ο «Σαράφης»] σε βάρος του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα. «Από τον Ιανουάριο του 2018, είχα πει στην Τουλουπάκη για τον Μανιαδάκη, αλλά μου είχε πει, άστον για μετά», φέρεται να κατέθεσε κατά τις ίδιες πηγές. 

«Για τις εκδόσεις του Άδωνι Γεωργιάδη δεν έχω κάποιο στοιχείο για τζίρους ή ξέπλυμα μέσω εταιριών. Το είχα ακούσει αλλά κανένα στοιχείο δεν έχω», φέρεται να υποστήριξε επίσης. Για το έγγραφο ότι ήταν μάρτυρας και στο FBI είπε ότι ειναι ανακριβές.

Η εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του μέσω διαρροής δίνει τη δική του εκδοχή για τα όσα φέρεται να κατέθεσε ο «Σαράφης». Σύμφωνα λοιπόν με τον ΣΥΡΙΖΑ, «ο προστατευόμενος μάρτυρας φέρεται να επανέλαβε όλες τις καταθέσεις που έχει δώσει για τη Novartis. Καταθέσεις που αποδεικνύουν ότι υπήρξε ροή “μαύρου” χρήματος σε πολιτικούς και εξηγεί πως στήθηκε το σκάνδαλο. Δίνει επίσης στοιχεία για το πώς είχε στηθεί το σκάνδαλο. Για τον λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό και για όλες τις εταιρείες – πλυντήριο καθώς και το πώς γινόταν το ξέπλυμα χρήματος μέσω διαφημιστικών». 

Επίσης κατά τις ίδιες πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο μάρτυρας φέρεται να επιβεβαίωσε όλα όσα κατέθεσε για τους γιατρούς, για τις δωροδοκίες προσώπων ενώ φέρεται επίσης να επιβεβαίωσε όσα είχε καταθέσει για το ρόλο του Μανιαδάκη και του Βουλκίδη. Κατά τις ίδιες πηγές, φέρεται να μίλησε για συστηματική διαφθορά χιλιάδων γιατρών, μίλησε για έλεγχο των ΜΜΕ ώστε να δημιουργηθεί κλίμα και να μπορούν να εισαχθούν στην αγορά τα καινούργια φάρμακα της Novartis. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο «Σαράφης» φέρεται να είπε ότι «ομολογούσε ο Φρουζής για δωροδοκίες και πολιτικών προσώπων και γιατρών και κρατικών αξιωματούχων».

Όπως αναφέρουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά ο «Σαράφης» φέρεται να κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει κανέναν Παπαγγελόπουλο, καθώς επίσης και ότι δεν του ασκήθηκε καμία πίεση ή καθοδήγηση, ή παρότρυνση. Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε πως δεν κατέθεσε κανένα ψεύδος, και φέρεται να υποστήριξε πως όλα όσα κατέθεσε τα γνωρίζει εκ των έσω της εταιρείας και είναι βέβαιος για όσα έχει καταθέσει. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να είπε ότι αυτοβούλως και μετά από σοβαρή περίσκεψη αποφάσισε να ενταχθεί στο καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα, καθώς όπως φέρεται να ισχυρίζεται, κινδυνεύει η ζωή του και φέρεται να κατήγγειλε όλους όσους τον καθυβρίζουν για όσα έχει καταθέσει.

Κατά τις ίδιες πηγές, είπε ότι για όλους τους ισχυρισμούς του έδωσε και αποδεικτικά στοιχεία, έγγραφα, μέιλ και βίντεο. Είπε κατά τις ίδιες πληροφορίες ότι ο Φρουζής είχε σχέσεις με ψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα και συνεργάτες τους.

Υπενθυμίζεται πως κατά τις καταθέσεις του ενώπιων των εισαγγελέων διαφθοράς, ο «Σαράφης», έχει ονομάσει πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες στον χώρο της υγείας ότι έλαβαν χρήματα για να εξασφαλίζουν προνομιακή μεταχείριση. Ιδιαίτερα έχει περιγράψει τον κύκλο των παράνομων πληρωμών με εταιρείες-οχήματα, μέσω των οποίων ξεπλένονταν χρήματα για να φθάσουν στους τελικούς αποδέκτες, κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Έχει εμπλέξει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. Ο «Μάξιμος Σαράφης» έχει αναφερθεί στο Hararvd Project, μέσω του οποίου η Novartis επεδίωκε να της καταβληθούν ληξιπρόθεσμα χρέη και να κυκλοφορήσει στην αγορά νέα φαρμακευτικά προϊόντα.

Η εκδοχή του ΚΙΝΑΛ

Σύμφωνα με διαρροή του ΚΙΝΑΛ σε ερώτηση για το αν έφταναν χρήματα στον Άδωνι Γεωργιάδη ή σε άλλους πολιτικούς ο «Σαράφης» φαίνεται να απάντησε σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες ότι και για τον Λοβέρδο και για τον Γεωργιάδη είπα ότι πιθανολογώ. Δεν ξέρω αν έφταναν. Αυτό είπα και στην κ. Τουλουπάκη. 

Σύμφωνα με τις πηγές του ΚΙΝΑΛ, σε ερώτηση για το αν συνδέει τον κ. Λιντζέρη με άλλα πρόσωπα εκτός από τον κ. Βενιζέλο ο προστατευόμενος μάρτυρας απάντησε σύμφωνα με τις πληροφορίες ότι «στην αγορά κυκλοφορούσε αυτή η φήμη. Εγώ τη φήμη είπα. Τα άλλα είναι θέμα της Εισαγγελέως».

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φέρεται να αναίρεσε όσα είχε πει στο παρελθόν, περί λήψης χρημάτων του Νίκου Μανιαδάκη με στόχο να τα δίνει  σε πολιτικό πρόσωπο υποστηρίζοντας σήμερα πως: «Ξέρω ότι ο Ν. Μανιαδάκης έπαιρνε χρήματα αλλά δεν ξέρω αν τα πήρε ο [λέει όνομα]».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr