ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Κούφια επικοινωνιακή επιλογή η απολιγνιτοποίηση

Δημοσίευση 24 Φεβρουαρίου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 24 Φεβρουαρίου 2020, 20:26
Facebook Twitter Whatsapp

Ολόκληρη ο ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

«Η κλιματική κρίση επηρεάζει την ύπαρξη του πλανήτη, την εθνική και παγκόσμια οικονομία, την υγεία των πολιτών αλλά και των οικοσυστημάτων», ανέφερε σε ομιλία του σε εκδήλωση του τομέα οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

«Βιώνουμε τις κλιματικές αλλαγές, την καταστροφή των δασών, την επέκταση των πόλεων και την εξαφάνιση των ελεύθερων χώρων, την ρύπανση, την απώλεια φυσικών και παραγωγικών πόρων, τον περιορισμό της βιοποικιλότητας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Η προστασία του περιβάλλοντος, συνεπώς, δεν είναι απλώς ένα σύνθημα. Δεν είναι σημαία ευκαιρίας για τα κόμματα και την πολιτική. Η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μάχη του μέλλοντος. Γιατί η βιωσιμότητα του πλανήτη μας αφορά όλες και όλους», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η προστασία του περιβάλλοντος, ο μετριασμός της κλιματικής κρίσης αλλά και η ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας σε αυτήν, δεν είναι επίσης μια πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ουδέτερη υπόθεση. Καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις κοινωνικές ανισότητες. Άρρηκτα δεμένη με την κοινωνική δικαιοσύνη», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Ολόκληρη ο ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Φίλες και φίλοι,

Τα θέματα περιβάλλοντος, που περιλαμβάνουν από τα παγκόσμια ζητήματα της κλιματικής κρίσης και της βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι τα τοπικά θέματα ρύπανσης και ποιότητας ζωής, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών και της πολιτικής.

Και αυτό αποτελεί μια θετική εξέλιξη, καθώς έχουμε αργήσει.

Η κλιματική κρίση επηρεάζει την ύπαρξη του πλανήτη, την εθνική και παγκόσμια οικονομία, την υγεία των πολιτών αλλά και των οικοσυστημάτων.

Ακόμα και τα θέματα ειρήνης, αλλά και το δημογραφικό και το προσφυγικό, όλες οι σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις. συνδέονται και εξαρτώνται από το περιβάλλον.

Σήμερα και στην Ελλάδα έντονα την οικολογική κρίση.

Βιώνουμε τις κλιματικές αλλαγές, την καταστροφή των δασών, την επέκταση των πόλεων και την εξαφάνιση των ελεύθερων χώρων, την ρύπανση, την απώλεια φυσικών και παραγωγικών πόρων, τον περιορισμό της βιοποικιλότητας.

Η προστασία του περιβάλλοντος, συνεπώς, δεν είναι απλώς ένα σύνθημα.

Δεν είναι σημαία ευκαιρίας για τα κόμματα και την πολιτική

Η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μάχη του μέλλοντος

Γιατί η βιωσιμότητα του πλανήτη μας αφορά όλες και όλους.

Η προστασία του περιβάλλοντος, ο μετριασμός της κλιματικής κρίσης αλλά και η ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας σε αυτήν, δεν είναι επίσης μια πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ουδέτερη υπόθεση.

Καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις κοινωνικές ανισότητες.

Άρρηκτα δεμένη με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Υπό αυτή την έννοια οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μας αφορούν όλους, αλλά επιτρέψτε μου να τονίσω, οφείλουν να αφορούν και να απασχολούν λίγο περισσότερο τα κόμματα της Αριστεράς.

Τα κόμματα που έχουν ορίζοντα μια πιο δίκαιη κοινωνία και θέλουν να εκπροσωπούν τα μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει το θέμα του περιβάλλοντος στην πολιτική του ατζέντα από την συγκρότησή του, και σε επίπεδο προγράμματος και σε επίπεδο κινηματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών.

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών, και ιδιαίτερα το κίνημα των νέων και των μαθητών, η αμφισβήτηση της επόμενης ημέρας από την εξέλιξη του κλίματος και η σύνδεση βιοποικιλότητας – φυσικών πόρων – παραγωγής – ανταγωνιστικότητας, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, αναδεικνύουν το περιβάλλον ως το πρώτο πολιτικό ζήτημα παγκοσμίως.

Για αυτό και εμείς έχουμε αναλάβει την ευθύνη:

Του απολογισμού του κυβερνητικού μας έργου

Της άσκησης εποικοδομητικής αντιπολίτευσης

Και κυρίως της χάραξη των προγραμματικών μας θέσεων και από τη σκοπιά της παραγωγής πολιτικής για τη προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ας τα δούμε λοιπόν ένα ένα, τι κάναμε εμείς

Συνοπτικά:

Την περίοδο 2015-2019 μέσα σε ένα περιοριστικό δημοσιονομικό πλαίσιο είχαμε αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες για το περιβάλλον. Ενδεικτικά :

1. Η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας και οι πρωτοβουλίες για τις ΑΠΕ, ώστε η Ελλάδα να είναι πλέον στην 9η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

2. Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια συνταγματικής επιταγής καταρτίστηκαν, αναρτήθηκαν και κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες. Αλλά και το Κτηματολόγιο και όλα τα γεωχωρικά δεδομένα όπως και ο χωροταξικός σχεδιασμός.

3. Καταρτίσαμε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2030, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα και όχι απλά την απολιγνιτοποίηση.

4. Θεσμοθετήσαμε την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση και πολιτική πρόληψης πυρκαγιών.

5. Ήμασταν στην πρώτη δεκάδα των χωρών της ΕΕ με ολοκληρωμένη στρατηγική για την κυκλική οικονομία, και ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία για τον περιορισμό χρήσης της πλαστικής σακούλας

6. Ολοκληρώσαμε τον εθνικό κατάλογο περιοχών Natura.

7. Σχεδιάσαμε και ολοκληρώσαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση, προστασίας και διαχείρισης της βιοποικιλότητας.

Πιο συγκεκριμένα:

Εγκρίθηκε ο νέος εθνικός κατάλογος περιοχών του δικτύου Natura 2000 (ΦΕΚ. Β 4432 / 15.12.2017) κλείνοντας ένα μεγάλο μέρος εκκρεμοτήτων της χώρας μας

Ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο των προστατευόμενων περιοχών, με το Ν. 4519/2018.

Έτσι εξασφαλίσαμε την εύρυθμη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, με την ένταξή τους

στον κρατικό προϋπολογισμό και προγραμματισμό προσλήψεων.

Ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε το ρόλο των φορέων στην τοπική ανάπτυξη

Την αξιολόγηση των φορέων με βάση το τοπικό ΑΕΠ και την ενίσχυση της εργασίας σε τοπικό επίπεδο.

Ένα συμμετοχικό μοντέλο διοίκησης με τους τοπικούς φορείς (αυτοδιοίκηση δύο επιπέδων, παραγωγούς και εθελοντές/ΜΚΟ περιβάλλοντος), να συμμετέχουν πλειοψηφικά στη διοίκηση.

Επιλύσαμε επίσης το υπερδεκαετές πρόβλημα των συμβασιούχων εργαζομένων στους Φορείς

Ενώ εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και εκπονούνται οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες.

Έτσι όλες οι ελληνικές περιοχές Natura 2000 θα έχουν διαφανή και ξεκάθαρα εργαλεία και σχέδιο τοπικής ανάπτυξης.

Αυτά κάναμε εμείς.

Να δούμε, όμως, τώρα τι συμβαίνει.

Εμείς επενδύσαμε σε μία διαφορετική προσέγγιση, η οποία στοχεύει στον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και στο περιβάλλον.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επενδύει σε μια επικοινωνιακή διαχείριση, πίσω από την οποία κρύβεται μια οργανωμένη προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση των πάντων, προς όφελος των λίγων.

Για τη Ν.Δ., η «ισχυρή ανάπτυξη», είναι ανάπτυξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Και σταδιακά αποδεικνύεται ότι η περιβαλλοντική πολιτική είναι μία ακόμη από τις μεγάλες της απάτες.

· Επανέρχεται στον σχεδιασμό της εκτροπής του Αχελώου σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο,

αποφάσεις του ΣτΕ και γνωμοδοτήσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ

· Το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξελίσσεται σε σύμβουλο επενδύσεων της Ελληνικός Χρυσός, προωθώντας ακόμα και χατιρική αναθεώρηση της αρχικής σύμβασης του 2004, όταν ακόμα και προχθές το ΣτΕ επιβεβαίωσε τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα αδιέξοδα της πρότασης μεταλλουργίας

· Ακυρώνεται η πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών, που είχε εξασφαλισμένο προϋπολογισμό και προγραμματισμό προσλήψεων για τις δασικές υπηρεσίες

· Η απολιγνιτοποίηση του 2028 καταντά κούφια επικοινωνιακή επιλογή, δεν οδηγεί στην αναγκαία κλιματική ουδετερότητα [για την οποία εμείς δεσμευτήκαμε στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο 2019], δεν εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, το χαμηλό κόστος ενέργειας και τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, που εμείς είχαμε προετοιμάσει.

· Το πραγματικό τους σχέδιο είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων και η μεταφορά της ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου. Εξάλλου ο κος Χατζηδάκης επιχαίρει αυτή την εβδομάδα ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης. Έτσι όμως υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενεών.

· Δεν εφαρμόζεται η πολιτική κινήτρων και αντικινήτρων για την ανακύκλωση, που είχε προετοιμαστεί πλήρως από την κυβέρνησή μας για να εφαρμοστεί από 1-1-2020, επιστρέφοντας στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων με έργα ΣΔΙΤ,

· Τέλος απαξιώνονται, για να καταργηθούν, οι Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών για τις περιοχές Natura 2000, το παγκόσμια γνωστό διαμάντι της χώρας μας, το φυσικό περιβάλλον, εις βάρος και των τοπικών κοινωνιών και των

αυτό, η νέα κυβέρνηση αντί να συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ , που είχε την έγκριση και της ΕΕ, προετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για την κατεδάφιση του συστήματος διακυβέρνησης των περιοχών Natura 2000.

Βάζει έτσι στο στόχαστρο την βιώσιμη τοπική ανάπτυξη αλλά και το φυσικό κεφάλαιο και τη βιοποικιλότητα της χώρας μας.

Το χειρότερο όμως είναι πως προκειμένου να πετύχει τον στόχο των χωροθετήσεων και των εξυπηρετήσεων απευθείας από το Υπουργικό γραφείο, ξεκίνησε μια προσπάθεια απαξίωσης και δυσφήμησης των ίδιων των φορέων.

Το οποίο πέρα από όλα τα άλλα είναι και πολιτικά ανήθικο.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως αν αυτός ο σχεδιασμός φτάσει σε επίπεδο νομοθέτησης, θα προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας αλλά και στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα χάσουν κάθε βήμα τοπικού συμμετοχικού αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Και αυτό θα λειτουργήσει εις βάρος και των επαγγελματιών και των οικονομικών παραγωγών, εφόσον ούτε ασφάλεια δικαίου θα υπάρχει, ούτε διαφάνεια, παρά μόνο εξυπηρετήσεις με πολιτικό πρόσημο.

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο θεωρούμε κρίσιμη μια δημόσια συζήτηση στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της μεταρρύθμισης που έχει ξεκινήσει και όχι της απαξίωσης και αποδόμησής της.

Μια ευρύτερη δημόσια συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Προοδευτική Συμμαχία η σημερινή συζήτηση είναι σημαντική και εξαιτίας του θέματος αλλά και γιατί αυτή εντάσσεται μέσα στην προγραμματική μας προετοιμασία και στη γενικότερη διαδικασία ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του κόμματος.

Για το λόγο αυτό η συζήτηση είναι διπλά πολύτιμη για εμάς και ευχαριστούμε όλους τους φορείς, τους επιστήμονες, τους εργαζόμενους, την αυτοδιοίκηση, αλλά και όλους τους ενεργούς πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.

Και θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση. Πέρα από τη θεσμική συνεργασία του Τμήματος και του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θέλουμε να συνεχιστεί αυτό το Φόρουμ Διαλόγου για το Περιβάλλον.

Μέχρι στο Συνέδριό μας αλλά και μετά από αυτό.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στη συζήτηση και στην επεξεργασία των προγραμματικών μας θέσεων στεκόμαστε με μεγάλη προσοχή :

Στην κλιματική κρίση,

που πέρα από την προφανή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, θέτει σε κρίση και το κυρίαρχο μοντέλο σχέσεων παραγωγής και διαχείρισης πόρων. Και ταυτόχρονα τροφοδοτεί κοινωνικές αλλαγές και ανισότητες, διατυπώνοντας ένα νέο όρο, τον όρο του κλιματικού πρόσφυγα.

Στο λεγόμενο GreenDeal,

ένα νέο κεφάλαιο και στην Ευρώπη [αλλά και στις ΗΠΑ], που διεκδικεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα του Κοινοτικού Προϋπολογισμού και που ανοίγει το νέο κεφάλαιο του «κλιματικού ανταγωνισμού» των χωρών

Στη δίκαιη μετάβαση

σε μια εποχή κλιματικής ουδετερότητας είναι κεντρικό πολιτικό και προγραμματικό στοιχείο για την Ελλάδα και την Ευρώπη και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο κόστος ενέργειας, στην ενεργειακή φτώχεια, στην πρόσβαση στα αγαθά του νερού και της ενέργειας, στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, στην ενεργειακή εξάρτηση και ασφάλεια της χώρας, κλπ.

Στους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030

Που περιέχουν το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης σε αντίθεση με τις δημοσιονομικές πολιτικές λιτότητας και το σκληρό νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

Και τέλος στεκόμαστε με μεγάλη προσοχή και προσδοκία:

Στη συνεργασία Αριστερών, Πράσινων και Σοσιαλιστών στην ΕΕ, πάνω σε ένα πρόγραμμα που έχει κυρίαρχα τα θέματα περιβάλλοντος και κλίματος, με αντίποδα τη δεξιά /συντηρητική παράταξη που ναι μεν ασχολείται με τη κλιματική κρίση αλλά μέσα από τη σκοπιά του οφέλους των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι δικοί μας λοιπόν προγραμματικοί άξονες για το περιβάλλον, στο πρόγραμμα που ετοιμάζουμε και τις επόμενες μέρες θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση είναι οι εξής :

· Η Δίκαιη και ομαλή μετάβαση της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας στην κλιματική ουδετερότητα με δημόσιο έλεγχο των βασικών ενεργειακών δικτύων και φορέων, με κοινωνική δικαιοσύνη, με πρόληψη και αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

· Η Εισαγωγή των αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κλιματικής Ουδετερότητας σε όλες τις τομεακές πολιτικές και κύρια στο Αναπτυξιακό και Παραγωγικό Σχέδιο της Ελλάδας.

· Η Αλλαγή του καταναλωτικού και παραγωγικού μοντέλου και ο πλουραλισμός των σχέσεων παραγωγής με προστασία της εργασίας και του καταναλωτή.

· Ο Δημοκρατικός χωρικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός, ως ομπρέλα πολιτικής για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων με ενσωμάτωση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος στην αναπτυξιακή διαδικασία.

· Ο Χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός με ψηφιακά εργαλεία γης (γεωχωρικά, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, αιγιαλός) και κτιρίων για την προστασία

του περιβάλλοντος (φυσικού και αστικού) και την διασφάλιση του δικαίου στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Φίλες και Φίλοι

Το περιβάλλον είναι για εμάς ένα δημόσιο αγαθό.

Περιλαμβάνει και αφορά τα αγαθά της ζωής, το νερό, την τροφή, την ενέργεια.

Αγαθά για τα οποία πήραμε πρόσφατα συνταγματική πρωτοβουλία, η οποία δεν ολοκληρώθηκε με ευθύνη της ΝΔ.

Όμως η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει την καθολική πρόσβαση στα αγαθά της ζωής σε όλους τους πολίτες.

Και μάλιστα να διαμορφώνει και πολιτικές ώστε και οι ασθενέστεροι να έχουν το ίδιο δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά τα αγαθά.

Στην περίπτωση της ελληνικής βιοποικιλότητας έχουμε ακόμα μια υποχρέωση, μιας και είναι από τις μοναδικές τράπεζες της Ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας

Για αυτό και η απάντηση στα σχέδια του κ Μητσοτάκη για το περιβάλλον είναι ότι, σε αντίθεση με τα σχέδια υποβάθμισης στην πράξη και αναβάθμισης στην επικοινωνία,

το περιβάλλον, σε όλες τις διαστάσεις πολιτικής έχει ανάγκη ενισχυμένων πολιτικών, ενισχυμένων χρηματοδοτήσεων, ισχυρών συνδέσεων με τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές.

Το ισχυρό οικολογικό και περιβαλλοντικό υπόβαθρο σε όλες τις πολιτικές και σε όλες τις βαθμίδες της παιδείας είναι σήμερα αναγκαίο.

Όπως και αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου.

Ώστε να γίνει πράξη -και να μη μείνει σύνθημα- η φράση ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΠΙΣΩ

Ώστε το θέμα του περιβάλλοντος, της οικολογίας, η πράσινη ατζέντα να μην αποτελούν πια συνθήματα επικοινωνιακής ατζέντας.

Η Αριστερά μπορεί και πρωτοστατεί με τόλμη και σε αυτή την μάχη

Σας ευχαριστώ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr