ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική – Αιχμές ΝΔ κατά «Κελέση»: Σνόμπαρε τη διαδικασία – Δεν βρήκε καν το θάρρος να απαντήσει σε ερωτήσεις

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 25 Φεβρουαρίου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 25 Φεβρουαρίου 2020, 22:49
Προανακριτική – Αιχμές ΝΔ κατά «Κελέση»: Σνόμπαρε τη διαδικασία – Δεν βρήκε καν το θάρρος να απαντήσει σε ερωτήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Κατέθεσε μόνο με ηχητικά μέσα

 

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης η κατάθεση στη προστατευόμενης μάρτυρα «Αικατερίνης Κελέση», στο κλιμάκιο της Προανακριτικής Επιτροπής που μετέβη στη ΓΑΔΑ.

Αιχμές από ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία μέσω διαρροής άφησε αιχμές κατά της «Κελέση», καθώς όπως τονίζει «υπό το φόβο των ερωτήσεων, αρνήθηκε να απαντήσει, σνομπάροντας την Επιτροπή και τη Βουλή. Ο Σαράφης διέψευσε τον Σαράφη και τα πήρε όλα πίσω και η Κελέση δεν βρήκε το θάρρος καν να μιλήσει για να απαντήσει σε ερωτήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής, η μάρτυρας «Κελέση», φέρεται να κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα αναφορικά με το αντικείμενο διερεύνησης της Προανακριτικής Επιτροπής, δηλαδή τις ενδεχόμενες ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αναφορικά με τους χειρισμούς της υπόθεσης Novartis. Η ίδια φέρεται να τόνισε πως ισχύουν τα όσα κατέθεσε στους εισαγγελείς για την υπόθεση Novartis και ότι θα καταθέσει τα ίδια και όταν κληθεί στο δικαστήριο.

Κατά τις ίδιες πηγές, φέρεται να κατέθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «δεν γνωρίζει πολιτικά πρόσωπα, πως δεν έχει σχέση μαζί τους και δεν θέλει».

Η εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά πληροφορίες που διαρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ, η «Κελέση» φέρεται να κατέθεσε πως «ό,τι κατέθεσε, το κατέθεσε αυτοβούλως και με γνώμονα την αλήθεια». Η ίδια, κατά τις πληροφορίες αυτές, φέρεται να υποστήριξε ότι «δεν έχω παροτρυνθεί ούτε πιέστηκα ούτε εκβιάστηκα από κανέναν, ήταν αποκλειστικά δικιά μου συνειδητή απόφαση. Δεν εμφανίστηκα, δεν εξετάστηκα και δεν κατέθεσα σε καμία αλλοδαπή αρχή εκτός από την Εισαγγελία Διαφθοράς και τώρα ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φέρεται να δήλωσε ότι «όλα αυτά που κατέθεσα αποτελούσαν πρακτικές της εταιρίας που είχαν την απόλυτη έγκρισή της».

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι παρόμοια με αυτή που ακολουθήθηκε για την εξέταση του «Μάξιμου Σαράφη»: Δηλαδή οι βουλευτές θα είναι καθισμένοι σε τραπέζι συνεδριάσεων, το οποίο βρίσκεται σε μία πολύ μικρή αίθουσα, διαφορετική από τον χώρο που βρίσκεται ο προστατευόμενος μάρτυρας.

Οι δηλώσεις του κλιμακίου της Προανακριτικής

«Παρόλο που παρασχέθηκε στην προστατευόμενη μάρτυρα το καθεστώς το οποίο ήθελε για να καταθέσει αρνήθηκε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μας», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης αποχωρώντας από τη ΓΑΔΑ.

«Η μάρτυρας επιδεικτικά μας απαντούσε «δεν αφορά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, δεν απαντώ». Ακόμη και στην ερώτηση για ένα προς ένα τα πολιτικά πρόσωπα και τις αντιφάσεις στις οποίες έχει υποπέσει, αρνήθηκε να καταθέσει. Δυστυχώς της δόθηκε ακριβώς ό,τι ήθελε αλλά έχουμε άρνηση μαρτυρίας», δήλωσε ο Θανάσης Πλεύρης.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στην κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη».

«Ο μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης κατέθεσε με το καθεστώς το οποίο ήθελε. Θα αξιολογήσουμε τα πρακτικά, δεσμευόμαστε από τη μυστικότητα. Η φράση, όμως, που επικράτησε είναι ‘πιθανολόγηση'. Με πιθανολόγηση και με άρνηση απάντησης υπήρξε όλη αυτή η υπόθεση που ερευνούμε», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Εξετάσαμε την κ. Κελέση η οποία στην ερώτησή μου αν γνωρίζει πολιτικά πρόσωπα, αν τα έχει δει από κοντά, αν έχει συναντηθεί με πολιτικά πρόσωπα, αν έχει συναλλαγές με πολιτικά πρόσωπα, είπε ότι δεν έχει συναντηθεί με πολιτικά πρόσωπα και δεν θέλει να έχει σχέση με πολιτικά πρόσωπα. Αυτή είναι για εμάς μια ουσιώδης απάντηση που θα αξιολογηθεί στην πορισματική μας θέση», επισήμανε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο Β. Κεγκέρογου αναρωτήθηκε σε ποιες καταθέσεις εμμένει η «Αικατερίνη Κελέση» διότι «είναι αντιφατικές μεταξύ τους». «Η πιο κρίσιμη ερώτηση που ούτε αυτή την συγκίνησε ήταν πως ένιωσε όταν είδε στο βήμα της Βουλής δακρυσμένο τον κ. Πικραμμένο να είναι κατηγορούμενος από την ψευδορκία της. Εκείνη δεν απάντησε», ανέφερε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο βουλευτής ανέφερε στην «Αικατερίνη Κελέση»: «Γνωρίζω την ταυτότητά σας αλλά δεν θα την αποκαλύψω. Η κ. Τουλουπάκη που σας διαβεβαίωσε όμως ότι θα σας προστατεύσει, έχει αποκαλύψει την ταυτότητά σας. Το ονοματεπώνυμο σας περιλαμβάνεται σε τρία έγγραφα, ένα του FBI, ένα εταιρικό έγγραφο και ένα έγγραφο που υπογράφει η ίδια η Εισαγγελέας Διαφθοράς και αναφέρει ότι γνωρίζατε εσείς, με το ονοματεπώνυμό σας, όλο το σχέδιο δωροδοκιών», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου και συνέχισε: «Τα θέλετε τα έγγραφα να σας τα δώσω; Αν τα θέλετε ρωτήστε τον νομικό σας σύμβουλο να σας τα δώσουμε».

«Η Αικατερίνη Κελέση είπε ότι δεν γνωρίζει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και πως όσα κατέθεσε για την υπόθεση Νοvartis, τα έχει καταθέσει οικεία βούληση. Ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας με δική της απόφαση και ότι οι καταθέσεις της, δεν αποτελούν, ούτε προϊόν πίεσης, ούτε προϊόν εκβιασμού που να επηρέασε τη βούληση της», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

Για το γεγονός ότι η «Αικατερίνη Κελέση» δεν θέλησε να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης με το αιτιολογικό ότι δεν γνωρίζει την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ούτε και τον ίδιο τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο κ. Λάππας επισήμανε ότι «με μια γενική δήλωσή της, επιβεβαίωσε το σύνολο των καταθέσεων της».

«Ήταν μια τοποθέτηση ενός προστατευόμενου μάρτυρα, που έχει δώσει 13 καταθέσεις, κοιτάει και την προστασία του. Πάντως επιβεβαίωσε τις καταθέσεις της», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στον «Μάξιμο Σαράφη», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο μάρτυρας είχε μια τελείως διαφορετική τακτική. «Απάντησε στα πάντα, επί πολλές ώρες. Δεν ανασκεύασε τίποτα. Αλλά σε μια μαρτυρία μπορεί να προκύψουν και νέα πράγματα», είπε ο Σπύρος Λάππας και πρόσθεσε ότι «επιβεβαίωσε όλες τις καταθέσεις του». Σημείωσε δε, ότι ο Μάξιμος Σαράφης είπε στην επιτροπή, πως με τις καταθέσεις του στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, έχει ταυτόχρονα εγχειρίσει και χιλιάδες έγγραφα που επιβεβαιώνουν όλα όσα έχει καταθέσει.

Σημειώνεται πως χθες, Δευτέρα είχε καταθέσει για περισσότερες από οκτώ ώρες ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης», με τις εκδοχές της πλειοψηφίας της Προανακριτικής και του ΣΥΡΙΖΑ να διαφέρουν άρδην: Από την πλευρά της πλειοψηφίας [ΝΔ – ΚΙΝΑΛ] τα μέλη της επιτροπής υποστηρίζουν ότι ο «Σαράφης» δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα ή ότι παίρνει πίσω όσα είχε πει για πολιτικά πρόσωπα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πλήρη επιβεβαίωση του σκανδάλου στην υπόθεση Novartis και όσων είχε καταθέσει στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr