ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας για ασφαλιστικό: Νομοσχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης

Δημοσίευση 27 Φεβρουαρίου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 27 Φεβρουαρίου 2020, 15:12
Κουτσούμπας για ασφαλιστικό: Νομοσχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το μοντέλο της Χιλής είναι το αγαπημένο παράδειγμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, της ΕΕ, του ΔΝΤ και όλων αυτών των μηχανισμών που ασχολούνται με τις ιδιωτικοποιήσεις και το κατεδάφισμα κοινωνικών δικαιωμάτων.

«Οι εναλλαγές των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια και οι νόμοι για το ασφαλιστικό, που διαδέχονταν ο ένας τον άλλον, δυνάμωσαν την επίθεση στα ασφαλιστικά, στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, την πλήρη αλλαγή του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης είχε απομείνει. Έφεραν και ενίσχυσαν την κατεύθυνση για επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

Επισήμανε την ξεχωριστή αναφορά «που έχουν κάνει όλοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εργοδοτικές οργανώσεις, όπως ο ΣΕΒ για την τεράστια συμβολή του νόμου Κατρούγκαλου στην ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού συστήματος, στην υλοποίηση των αλλαγών που θέλουν να προωθήσουν από τις αρχές της δεκαετίας του 90 για την κατάργηση αυτής της μεγάλης κατάκτησης των εργαζομένων».

«Ο σημερινός στόχος της ΝΔ είναι να εφαρμόσει τον νόμο Κατρούγκαλου και όχι να τον καταργήσει, να τον βελτιώσει ακόμα και από νομικά κενά και να τον βάλει στη ζωή για να παραδοθούν τα αποθεματικά των Ταμείων στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των περίφημων επενδυτών της κεφαλαιοαγοράς», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «στόχος είναι να απαλλάξουν τη μεγάλη εργοδοσία από την υποχρέωση, που με νόμο της είχε καθοριστεί, να επιστρέφει ένα μέρος της κλεμμένης υπεραξίας μέσω των εισφορών για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα».

«Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για το τελειωτικό χτύπημα και την διαμόρφωση ενός ασφαλιστικού στο οποίο πρόσβαση θα υπάρχει αν έχεις να πληρώσεις», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι το ασφαλιστικό της ΝΔ δεν είναι νέα πρόταση, καθώς έχει αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης και κείμενο διαφόρων επιτροπών «σοφών» και συμπυκνώνεται στο εξής: «Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε όλη τους τη ζωή να πληρώνουν ατέλειωτες εισφορές από το μισθό τους και φόρους, όπως κάνουν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά στο τέλος δεν θα γνωρίζουν τι θα πάρουν και αν θα πάρουν διότι οι παράμετροι που μπαίνουν σχετίζονται με την επένδυση αυτών των εισφορών και τις αποδόσεις που αυτή θα δίνει".

Αναφερόμενος σε αποφάσεις του ΣτΕ είπε αυτές ότι «αποδέχονται και νομιμοποιούν όλο τον πυρήνα του νόμου και την αρχιτεκτονική του».

Είπε επίσης ότι η αναλογιστική μελέτη που «τάχα επιστημονικά θεμελιώνει το νέο νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση αναδεικνύει νέες επιθετικές πλευρές: συνέχιση της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης χρόνο το χρόνο και πρόβλεψη για την προσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής».

Πρόσθεσε ότι η ίδια η μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής ακυρώνει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς και όλη την κυβερνητική προπαγάνδα περί αυξήσεων στις συντάξεις καθώς η συνολική δαπάνη για συντάξεις το 2020 μειώνεται κατά 1.037 δισ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι με τη συνολική απώλεια που μόνο για φέτος ανέρχεται σε 676 εκατ. ευρώ.

Επισήμανε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου που αποτέλεσε τη βάση της νέας πρότασης της κυβέρνησης καθόρισε όχι μόνο το παρόν των σημερινών συνταξιούχων αλλά και τους όρους της ασφάλισης για τα επόμενα 50 χρόνια.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ επικεντρώνεται στο «μεγάλο έγκλημα που συντελείται για τις σημερινές και κυρίως τις μελλοντικές γενιές, τους νέους και τις νέες που εργάζονται με άθλιους όρους» και εξήγησε λεπτομερώς ότι οι νέοι που μπαίνουν σήμερα στην παραγωγή «θα συναντήσουν τα μεγαλύτερα αδιέξοδα όσον αφορά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα».

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «μπροστά μας έχουμε να αντιπαλέψουμε το σχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης» και υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο σύστημα «με τους τρείς πυλώνες», έρχεται από την «αιμοσταγή χιλιανή χούντα» προσθέτοντας «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ πήραν το σύστημα Πινοσέτ και αυτό προωθούν διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλον».

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το μοντέλο της Χιλής είναι το αγαπημένο παράδειγμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, της ΕΕ, του ΔΝΤ και όλων αυτών των μηχανισμών που ασχολούνται με τις ιδιωτικοποιήσεις και το κατεδάφισμα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Είπε ότι η μεγάλη ανησυχία του ΚΚΕ για το μέλλον εστιάζει στην καταβολή και την εγγύηση των συντάξεων, στις ανατροπές που αυξάνουν συνεχώς τα όρια ηλικίας, στη μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, στις υποβαθμισμένες υπηρεσίες αλλά και στην ανταποδοτικότητα στην Υγεία και στην Πρόνοια που μεταβιβάζει το κόστος στη λαϊκή οικογένεια.

Πρόσθεσε, την έκθεση στον επαγγελματικό κίνδυνο, τις νέες επαγγελματικές ασθένειες και στη μελλοντική εξασφάλιση και προστασία των νέων ανθρώπων, στην αφαίμαξη των αποθεματικών και ταμειακών διαθέσιμων των Ταμείων, στην απαράδεκτα μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων.

Υπογράμμισε ότι «στο στόχαστρο έχει μπει ήδη η επικουρική ασφάλιση που μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση κάθε ασφαλισμένου» σημειώνοντας ότι το ΕΤΕΑΕΠ «θα λειτουργεί τοποθετώντας τις εισφορές των ασφαλισμένων σε αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές ή άλλα παράγωγα» και έκανε λόγο, μεταξύ άλλων για «χρηματιστηριακές φούσκες που όταν σκάνε οδηγούν σε κοινωνική εξαθλίωση και ασφαλισμένους και συνταξιούχους».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr