ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρίγος στο «Ραντάρ» για μεταναστευτικό: «Κατευθυνόμενη προσπάθεια εισροής που θα κρατήσει καιρό»

Δημοσίευση 3 Μαρτίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 3 Μαρτίου 2020, 10:06
Συρίγος στο «Ραντάρ» για μεταναστευτικό: «Κατευθυνόμενη προσπάθεια εισροής που θα κρατήσει καιρό»
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν έχει πει κανείς ότι θέλουμε να είναι όλοι στα νησιά. Δεν υπάρχουν χώροι για να μεταφερθούν»

Μεγάλη είναι η πίεση που ασκείται στα νησιά, τα οποία σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού, καθώς τα σημεία εισόδου είναι πολλά, δήλωσε ο Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στη εκπομπή «Ραντάρ» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.

Ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε για «κατευθυνόμενες μάζες» και τόνισε ότι τις τελευταίες ώρες η κατάσταση στον Έβρο είναι υπό έλεγχο, εν όψει της σημερινής επίσκεψης Μητσοτάκη στην περιοχή, παρουσία των επικεφαλής της ΕΕ: «Με κάποιοιν τρόπο πέρασαν το μήνυμα (σ.σ.: εν όψει του ελέγχου από τους Ευρωπαίους) 'κόψτε οποιεσδήποτε κινήσεις' και υπάρχει ηρεμία».

Αναφορικά με την αποσυμφόρηση των νησιών και την μετακίνηση προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, ο κ. Συρίγος υπογράμμισε: «Δεν έχει πει κανείς ότι θέλουμε να είναι όλοι στα νησιά. Δεν υπάρχουν χώροι για να μεταφερθούν. Από 1η Ιουλίου του 2019 έως τις αρχές του χρόνου φέτος από τα μεγαλύτερα νησιά έχουν μεταφερθεί 21.000 άτομα στην ηπειρωτική χώρα. Οι θέσεις που υπήρχαν στην ηπειρωτική χώρα είναι υπερπλήρεις, γι' αυτό δεν μεταφέρονται. Δεν υπάρχουν καινούργιες θέσεις. Προσπαθούμε να ανοίξουμε το προσεχές διάστημα άλλες τέσσερις δομές. Άρα υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα για την αποσυμφόρηση των νησιών. Πού θα τους πας; Θα τους αδειάσεις στον Πειραιά;».

Ο κ. Συρίγος χαρακτήρισε επιτυχημένη την ελληνική προσπάθεια στον Έβρο, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του: «Το θέμα είναι πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει αυτό το πράγμα. Θεωρητικά μπορεί να στέλνει αβέρτα ο Ερντογάν», ενώ επισήμανε πως «Δεν έχει μπει κανείς Σύρος από το Ιντλίμπ (σ.σ.: που πλήτετται) στην Τουρκία. Εχουν κλειστά τα σύνορά τους. Ο Ερντογάν όμως έχει μια μεγάλη δεξαμένη και μπορεί να στέλνει κόσμο».

Αναφορικά με τους μετανάστες και πρόσφυγες που επιχείρησαν τις τελευταίες ημέρες να περάσουν τα σύνορα στον Έβρο, σχολίασε: «Μιλάνε όλοι τούρκικα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μείνει καιρό στην Τουρκία» κι έκανε λόγο για «κατευθυνόμενη προσπάθεια εισροής που θα κρατήσει καιρό. Μόνοι μας δεν μπορούμε να αντέξουμε. Από δω και πέρα, βλέπω τους χρόνους της ΕΕ...».

Τόνισε ότι διάφοροι Ευρωπαίοι εκφράζουν την ενόχλησή τους για το «πάγωμα» των αιτήσεων παροχής ασύλου, ωστόσο όπως είπε, πρόκειται για «κατευθυνόμενες μάζες του Ερντογάν».