ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλό μήνυμα της ηγεσίας της ΕΕ για μεταναστευτικό: Ευχαριστούμε Ελλάδα - Ισχυρή υποστήριξη - Οικονομική βοήθεια 700 εκατ. ευρώ

Δημοσίευση 3 Μαρτίου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 3 Μαρτίου 2020, 17:48
Διπλό μήνυμα της ηγεσίας της ΕΕ για μεταναστευτικό: Ευχαριστούμε Ελλάδα - Ισχυρή υποστήριξη - Οικονομική βοήθεια 700 εκατ. ευρώ
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ελλάδα είναι σήμερα η «ασπίδα» της ΕΕ τόνισε η επικεφαλής της Κομισιόν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα έδωσε η ηγεσία της ΕΕ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις Καστανιές. Παράλληλα προαναγγέλθηκε η παροχή βοήθειας ύψους 700 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την προστασία των συνόρων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υποστήριξε: «Υποστηρίζουμε τις ενέργειές σας στα σύνορα. Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Η παρουσία μας εδώ είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα στον ελληνικό λαό, στους ευρωπαίους πολίτες. Η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το διεθνές δίκαιο. Και σας εμπιστευόμαστε. (…) Θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία και αναμένουμε και από την Άγκυρα να την εφαρμόσει και αυτή. Όσον αφορά τη Συρία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιτευχθεί μια πολιτική λύση και στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση αυτή».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να δώσει χρηματική βοήθεια προς την Ελλάδα για τη διαχείριση των ροών και την προστασία των συνόρων: «Οι αρχές βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη συγκράτηση των ροών αυτών. (…) Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ. Θέλω να εκφράσω τη συμπόνια μου για τους μετανάστες που έπεσαν στην παγίδα των ψεύτικων υποσχέσεων. Πρέπει να υποστηρίξουμε τις ελληνικές αρχές. Η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει ομάδα ταχείας παρέμβασης. Επτά σκάφη, δύο ελικόπτερα, αεροσκάφος, 100 επιπλέον συνοριοφύλακες και ένα όχημα. Θα παράσχουμε βοήθεια 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, τα 350 μπορούν να καταβληθούν άμεσα και τα υπόλοιπα 350 εκατ. σε δεύτερο χρόνο. Τα χρήματα αφορούν τη διαχείριση των συνόρων. Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, μέσω του αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα. Θα είμαστε σε στενή επικοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε την απαραίτηση υποσρτήριξη, ευθύνη της Ευρώπης συνολικά τΟ πα σύνορα της Ελλάδας. Οσοι δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευθούν».

«Η Ευρώπη πρέπει να ασκήσει κοινή μεταναστευτική πολιτική», σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την Συμφωνία με την ΕΕ. Ευχαρίστησε την Ελλάδα και την ΕΕ «που προσπαθούν να προστατέψουν ανθρώπους. Βρισκόμαστε εδώ για να πούμε στην Τουρκία ότι θέλουμε να συζητήσουμε». Έστειλε δε  μήνυμα για την ανάγκη να εκπονηθεί Ευρωπαϊκή στρατηγική για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, υποστήριξε: «Αναγνωρίσουμε και εκτιμούμε τις προσπάθειες της Ελλάδας. Είναι μαζί μου ο υπουργός Εσωτερικών που θα είναι πρόεδρος της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών. Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία ότι οι καλές σχέσεις βασίζονται στις ενέργειες και των δύο μας. Θα αποτρέψουμε την επανάληψη των φαινομένων του 2015- 2016, πρέπει να πάρουμε τα μηνύματα από την εμπειρία του παρελθόντος».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr