ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστολάκης: «Αν ήμουν Ερντογάν δεν θα τολμούσα μια αναμέτρηση με την Ελλάδα»

Δημοσίευση 3 Μαρτίου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 3 Μαρτίου 2020, 21:52
Αποστολάκης: «Αν ήμουν Ερντογάν δεν θα τολμούσα μια αναμέτρηση με την Ελλάδα»
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν νομίζω ότι θα σταματήσει»

Για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα στον Έβρο και την άκρως προκλητική στάση που κρατάει η Τουρκία μίλησε στο Mega ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο κ. Αποστολάκης τόνισε πως η εκτίμηση αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη καθώς «ξέρουμε πολύ καλά πως αυτό είναι το ξεκίνημα ενός προβλήματος που φαινόταν ότι θα προκύψει. Αν θεωρήσουμε πως αυτά που λέει ο Ερντογάν κατά διαστήματα, τελικώς τα κάνει πράξη. Βλέπουμε πως εδώ και πάρα πολλά χρόνια ετοιμάζεται για να εργαλειοποιήσει το θέμα του προσφυγικού. Δεν νομίζω ότι θα σταματήσει».

Όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας «ευτυχώς καταφέραμε να κρατήσουμε το κύμα το οποίο έστελνε στα σύνορα με όλους τους τρόπους, με τη βοήθεια όλων και των κατοίκων. Στη στεριά τα πράγματα είναι κάπως διαχειρίσιμα, αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι τι θα γίνει στη θάλασσα. Γιατί όταν δεν καταφέρουν να περάσουν από το Έβρο, τότε θα προσπαθήσουν να περάσουν από τη θάλασσα».

«Και χίλια πλοία να είχαμε το πρόβλημα θα ήταν το ίδιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πυκνό πλέγμα από πλοία του πολεμικού ναυτικού, πλοία της ελληνικής ακτοφυλακής, κάποια πλοία της Frontex τα οποία κάνουν μια πολύ σοβαρή επιτήρηση στην περιοχή. Εντοπίζουν αρκετά νωρίς όσες βάρκες προσεγγίζουν, αλλά πως να τους σταματήσουν. Όταν τους στέλνουν οι Τούρκοι και έρχονται στην οριογραμμή ή πηδάνε στη θάλασσα ή καταστρέφουν τη βάρκα που είναι επιβιβασμένοι. Η Τούρκοι τους σπρώχνουν προς τα ελληνικά σύνορα δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Με τον οποιοδήποτε τρόπο. Λέγοντάς τους ψέματα, υποβοηθώντας τους, χρησιμοποιώντας τους διακινητές. Στέλνουν όσους περισσότερους μπορούν», είπε.

«Οπωσδήποτε το κράτος πρέπει να προασπίσει τα σύνορά του. Δεν πρέπει να αφήνει να μπαίνουν παράνομοι μετανάστες αλλά όπως βλέπετε οι δυνατότητες είναι περιορισμένες», επεσήμανε.

«Επιχειρησιακά στον Έβρο έγινε πολύ σοβαρή προσπάθεια, η οποία είχε και αποτέλεσμα. Αυτό φάνηκε από τον πρώτη στιγμή αλλιώς θα βλέπαμε κάποιες χιλιάδες μεταναστών να έχουν περάσει από τον Έβρο. Μάλιστα ο Ερντογάν θεωρούσε πως θα είχαν περάσει χωρίς να παρεμποδιστούν. Θεωρώ πως είναι εξαιρετική αποτελεσματική στην πρώτη φάση. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα συνηθισμένα και όταν κάτι γίνεται σαν εθνική απειλή, όταν προσπαθούν να μπουν μαζικά στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες, όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να ενωθούμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Το θέμα είναι πως κάνουμε αυτό που μπορούμε όμως δυστυχώς δεν φτάνει. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας, στην ουσία είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, όλοι αυτοί έχουν στόχο την Ευρώπη».

«Ο Ερντογάν δεν απομακρύνεται από τους στόχους του. Είναι σίγουρο πως αυτή τη στιγμή το πρόβλημά του είναι η Συρία. Μόλις το λύσει και το ξεπεράσει θα στραφεί και πάλι στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν εμείς τσιμπάμε και φοβόμαστε τον πόλεμο, τότε κάνουμε βήματα πίσω. Θα πρέπει να καταλάβουμε πως αυτός που φοβάται τον πόλεμο, χάνει πριν πολεμήσει. Δεν συνιστώ να γίνει πόλεμος, ούτε είμαι από αυτούς που τον επιδιώκω, ούτε θα ήθελα να οδηγήσω ποτέ τα πράγματα σε ένα πόλεμο. Όμως όταν έχεις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες είναι ικανές, όταν έχεις έναν λαό ο οποίος είναι υπερήφανος, όταν έχεις δίκιο σε όλα αυτά που διεκδικεί ο άλλος, θα πρέπει να σταθείς και να αναλάβεις τις ευθύνες σου και να μην φοβάσαι την αναμέτρηση. Αν λοιπόν φοβόμαστε την αναμέτρηση θα οδηγηθούμε σε κινήσεις ήττα πριν ξεκινήσει κάτι», είπε ο πρώην υπουργός Άμυνας.

«Ένας πόλεμος και μια πολεμική σύγκρουση δεν μετριέται με τα νούμερα και με τα μεγέθη. Έχουμε δει ότι οι πόλεμοι έχουν τις δικές τους συνθήκες και προϋποθέσεις και τα αποτελέσματα προέρχονται από τις συγκυρίες ή τις σωστές επιλογές του ενός και του άλλου. Εν κατακλείδι θα σας έλεγα ότι αν ήμουν Ερντογάν δεν θα τολμούσα μια αναμέτρηση με την Ελλάδα. Η ζημιά που θα προκύψει για τον Ερντογάν θα είναι τεράστια. Ενδεχομένως να μην του βγει και το παιχνίδι. Μην φοβόμαστε λοιπόν την Τουρκία, δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θέλουν να φαίνεται. Αν μετρήσουμε τα νούμερα και τους αριθμούς και τα μέσα γράφει χάνουμε. Δεν πρέπει να το βλέπουμε έτσι. Εμείς όταν χρειαστεί να προασπίσουμε την Ελλάδα και αυτά που πρέπει να προασπίσουμε, πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε την πρόθεση να το κάνουμε. Διαφορετικά χάνουμε από το ξεκίνημα, από την αφετηρία», είπε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr