ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: «Με τροπολογία φεύγουν άμεσα από τα νησιά 2.000 μετανάστες»

Δημοσίευση 5 Μαρτίου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 5 Μαρτίου 2020, 09:18
Μηταράκης: «Με τροπολογία φεύγουν άμεσα από τα νησιά 2.000 μετανάστες»
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Τι είπε για τα σενάρια περί κατασκευής κλειστών κέντρων σε μικρά νησιά ή νησίδες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην αποκάλυψη ότι φεύγουν άμεσα από τα νησιά 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες προχώρησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

«Επειδή υπάρχει πολύ κακή πληροφόρηση από την αντιπολίτευση, η οποία προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν υπάρχει αποσυμφόρηση από τα νησιά, η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα προσπαθεί να κάνει μια συστηματική αποσυμφόρηση των νησιών. Από τον Ιούλιο έχουν φύγει από τα νησιά 18.300 μετανάστες. Οι 6.200 εξ αυτών είναι πρόσφυγες που έχουν φύγει από τις αρχές Ιανουαρίου και έτσι στα τέλη Φεβρουαρίου ήταν οριακά λιγότεροι από ό,τι στα τέλη Ιανουαρίου», δήλωσε αρχικά στον ΘΕΜΑ 104,6  και συνέχισε:

«Σήμερα ψηφίζεται τροπολογία βάσει της οποίας υποχρεούνται να φύγουν από τις δομές όσοι έχουν πάρει άσυλο. Αυτό αφορά περίπου 10.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι σε δομές της ενδοχώρας, που εξακολουθούν να παραμένουν σε δομές, ενώ πλέον δεν είναι δικαιούχοι. Αυτό θα μας βοηθήσει να απελευθερώσουμε 1.000 άτομα από τα νησιά».

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι «θα φύγουν από τα νησιά και θα πάνε σε δομές της ενδοχώρας ανάλογα με την διαθεσιμότητα που υπάρχει όσοι έχουν φτάσει στη χώρα μας πριν την 1η Ιανουαρίου 2019. Αυτό θα το κάνουμε για ανθρωπιστικούς λόγους και είναι περίπου 1.000 άτομα, ενώ είναι και ένα επιχείρημα κατά όσων λένε ότι δημιουργούνται μόνιμες κοινότητες μεταναστών στα νησιά».

 «Στόχος είναι κάθε μήνα να υπάρχει λιγότερος κόσμος στις δομές των νησιών και στο τέλος να κλείσουν αυτές οι ανοιχτές δομές» πρόσθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σχετικά με τα σενάρια περί κατασκευής κλειστών κέντρων σε μικρά νησιά ή νησίδες ο κ. Μηταράκης είπε ότι «κοιτάμε κάθε δυνατότητα που είναι τεχνικά εφικτή και δεν υπάρχει ζήτημα ασφαλείας. Υπάρχουν περιοχές που είναι βατές και κατάλληλες και μπορεί να χρησιμοποιηθούν, εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές».

Για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για όσους μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου και την απόφαση του ΚΥΣΕΑ ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «δημιουργείται άμεσα ένα κλειστό κέντρο στις Σέρρες όπου θα μεταφερθούν όσοι μπήκαν στα νησιά από την 1η Μαρτίου».

«Είμαστε σε επαφές με τις πρεσβείες των κρατών αυτών, θα ολοκληρωθούν οι δικογραφίες και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες. Διακρατικά ή πολυμερώς μέσω της ΕΕ θα γίνουν οι απελάσεις» πρόσθεσε ο υπουργός.

Όσον αφορά, τέλος, την κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά είπε ότι «έχουμε τρεις ημέρες μηδενικών ροών στο Αιγαίο αφού βγήκε ο στόλος έξω. Σήμερα το βράδυ είχαμε ξανά μηδενικές ροές».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr