ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπίρτζης στο «Ραντάρ»: «Είμαι Αλέξης Τσίπρας μέχρι το μεδούλι»

Δημοσίευση 5 Μαρτίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 5 Μαρτίου 2020, 10:17
Σπίρτζης στο «Ραντάρ»: «Είμαι Αλέξης Τσίπρας μέχρι το μεδούλι»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

«Να ρωτήσετε τον υπουργό Υποδομών γιατί εμμένει να ακυρώσει τις συμβάσεις που έχουν ελεγχθεί από παντού»

«Ηταν επιλογή της ΝΔ αυτό το έργο να μην υλοποιηθεί», δηλώνει ο Χρήστος Σπίρτζης αναφερόμενος στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα - Πύργος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο, ο πρώην υπουργός Υποδομών υποστήριξε ότι το έργο έσπασε σε οκτώ κομμάτια, «διότι αλλιώς δεν θα γινόταν», ενώ ισχυρίστηκε ότι «ξεκίνησαν οι εργασίες σε πέντε τμήματα και δεν θα είχαν ξεκινήσει αν δεν το κάναμε αυτό».

Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά ακύρωσε τον διαγωνισμό διότι «Υπήρχε προσφυγή ενός κατασκευστικού οίκου που θα δικαιωνόταν κι αφορούσε στο σκέλος των ποσοτήτων που προβλέπονται που δεν ήταν πραγματικές, ήταν πλαστές».

Οι καθυστερήσεις στο έργο είναι, σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, «αποτέλεσμα μιας άθλιας αρχικής σύμβασης του κ. Σουφλιά, μιας άθλιας αναθεώρησης που έβγαλε το έργο από την αρχική σύμβαση το 2013 και μίας άθλιας αντιματώπισης του θέματος από την τωρινή κυβέρνηση που ενώ ξεκίνησαν τα πέντε τμήματα, αντί να ξεκινήσουν και τα οκτώ, ακυρώνουν τους διαγωνισμούς χωρίς καμία αιτιολόγηση. Και θέλουν να επιστρέψουν στον αρχικό σχεδιασμό(...). Να γίνει το Πάτρα-Πύργος χωρίς διαγωνισμό», ενώ πρόσθεσε: «Τέσσερα χρόνια φάγαμε τη λάσπη της αρκούδας».

«Τους διαγωνισμούς τους κερδίζει όποιος δώσει τα περισσότερα», τόνισε και αναφέρθηκε και στον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα: «Ήταν ένας μεσαίος εργολάβος, δεν τον ανακαλύψαμε εμείς, προϋπήρχε επί πολλών κυβερνήσεων».

«Το 2015 βρήκαμε έναν στημένο διαγωνισμό», κατήγγειλε ο κ. Σπίρτζης. «Με μας έγιναν οκτώ διαγωνισμοί κι όχι ένας ενιαίος, κι ευτυχώς για τον ελληνικό λαό πήραμε εκπτώσεις έως και 50%», πρόσθεσε.

«Να ρωτήσετε τον υπουργό Υποδομών γιατί εμμένει να ακυρώσει τις συμβάσεις που έχουν ελεγχθεί από παντού», τόνισε.

«Η ΝΔ στο θέμα των υποδομών έχει την παράδοση να μην κάνει έργα. Να μην τα τελειώνει ποτέ», είπε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ξεκίνησε σημαντικές υποδομές, όπως το Αθήνα-Θεσσαλονίκη, το οποίο ολοκληρώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ».

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου Δ. Βερύκιου ότι τα έργα δεν τα τελείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ΠΑΣΟΚ και ερωτηθείς ο κ. Σπίρτζης αν είναι ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Είμαι Αλέξης Τσίπρας μέχρι το μεδούλι».

«Οι πολίτες έχουν δει το αποτέλεσμα απο την Αθήνα μέχρι την Ολυμπία και ότι το έργο έχει τελειώσει μέχρι την Πάτρα. Θα μπορούσε να είχε τελειώσει μέχρι την Ολυμπία; Βεβαίως! Αν η ΝΔ δεν το είχε βγάλει από τη σύμβαση. Το έβγαλε από τη σύμβαση, έκανε έναν διαγωνισμό που ήταν στημένος», σχολίασε και πρόσθεσε:

«Κάναμε τους διαγωνισμούς, κάναμε δύο χρόνια διαβούλευση και ξεκίνησε το έργο. Σήμερα η ΝΔ ακυρώνει τους διαφανείς διεθνείς διαγωνισμούς που έγιναν, που τους έχει ελέγξει ο μισός πλανήτης, για να κάνει απευθείας ανάθεση στην Ολυμπία Οδό. Συγχαρητήρια! Κι έχουν τα μούτρα και μιλάνε. Να δούμε πώς θα τα περάσουν αυτά από τα ελεγκτικά όργανα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν το περάσουν κι επειδή δεν θα το περάσουν και το ξέρουν ο αρμόδιος υπουργός αυτό που είπε είανι ότι σε έξι μήνες, αν υπάρχει κυβέρνηση, θα κάνει έναν ενιαίο διαγωνισμό για το σύνολο του έργου κι όχι οκτώ». 

«Η ΝΔ βρήκε πάνω από 5,5 δισ. συμβασιοποιημένα έργα και ακυρώνει το ένα μετά το άλλο», τόνισε.