ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισχυρή στήριξη Μέρκελ στην Ελλάδα για μεταναστευτικό - Οι όροι της Αθήνας στο «παζάρι» ΕΕ-Τουρκίας

Δημοσίευση 10 Μαρτίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 10 Μαρτίου 2020, 08:03
Ισχυρή στήριξη Μέρκελ στην Ελλάδα για μεταναστευτικό - Οι όροι της Αθήνας στο «παζάρι» ΕΕ-Τουρκίας
Facebook Twitter Whatsapp

Ο απολογισμός της συνάντησης Μητσοτάκη - Μέρκελ στο Βερολίνο και η επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την πλήρη στήριξή της και αλληλεγγύη στην Ελλάδα για το προσφυγικό/μεταναστευτικό εξέφρασε η Ανγκελα Μέρκελ, με την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησαν χθες στο Βερολίνο τις αλλαγές που θέλει η Αθήνα να δει σε μια νέα, βελτιωμένη, συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Αντιθέτως, το κλίμα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες ήταν πολύ βαρύ, με τον Τούρκο πρόεδρο να αποχωρεί άρον άρον από την έδρα της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησής του με την Άνγκελα Μέρκελ ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς, τονίζοντας την άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών αρχών στην δημιουργία και συνέχιση της μαζικής αυτής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρθηκε στις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας, που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη που προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος επισήμανε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη, αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Τόνισε μάλιστα, ότι το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο το χρονικό διάστημα έως και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου, αρχής γενομένης από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας και συζήτησαν την ανάγκη βελτιώσεων στην συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Ενδεικτικά, έγινε αναφορά σε κοινές περιπολίες της Frontex όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να ελεγχθούν καλύτερα οι ροές, καθώς και στην πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από την ενδοχώρα.

Αλλά και νωρίτερα, η Μέρκελ, εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στην ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ, στο Βερολίνο.

«Τα τελευταία χρόνια και τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς ανθρώπους που είναι απελπισμένοι και θέλουν να φύγουν, πολλούς που ζητούν άσυλο» είπε η γερμανίδα καγκελάριος αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα του Έβρου.

«Η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη μας και την πλήρη υποστήριξή μας. «Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι αυτή που της προκαλεί ειδικές και ιδιαίτερες προκλήσεις. Βρίσκεται στο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη για όλη την Ευρώπη» είπε και συμπλήρωσε: «Το 2019 είχαμε 6 δισ. που εξήχθησαν στην Ελλάδα από τη Γερμανία και είχαμε εισαγωγές περίπου 2 δισ. δολάρια εκεί υπάρχει δυνατότητα αυξήσεως».

Σκληρή γλώσσα από Μητσοτάκη σε Ερντογάν

Τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, όσο και κατά τις δημόσιες τοποθετήσεις του στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός ανέδειξε το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει η Άγκυρα σε βάρος των μεταναστών καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την συμφωνία με την Ε.Ε. «Δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε μια από τις μεγαλύτερες Δεξαμενές Σκέψης της Γερμανίας, το German Council on Foreign Relations.

Νωρίτερα κατά την ομιλία του στο ελληνογερμανικό οικονομικό φόρουμ είχε καλέσει τον Ταγίπ Ερντογάν να πάρει πίσω τους μετανάστες.

«Δείξαμε τις τελευταίες 10 ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν».

Την ίδια σκληρή στάση κράτησε ο πρωθυπουργός για τον Ταγίπ Ερντογάν και στην συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών αρχών στη δημιουργία και συνέχιση της μαζικής αυτής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα τις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη που προστατεύει τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Έφυγε άρον άρον από τις Βρυξέλλες ο Ερντογάν

Κι ενώ το Βερολίνο εξέφραζε την ξεκάθαρη στήριξή του στην Ελλάδα, στις Βρυξέλλες το κλίμα για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ήταν κάτι παραπάνω από βάρυ.

Ο Ερντογάν στη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε τα «παζάρια», προκειμένου να αποσύρει τους μετανάστες από την περιοχή του Έβρου ζητώντας αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης.

Οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο να αποχωρεί εσπευσμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά το τέλος της συνάντησής. Προβλεπόταν να συμμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου, άλλα τελικά μίλησαν στους δημοσιογράφους μόνο ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος δεν ξεκαθάρισε αν θα σταματήσει τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα, με τον Σαρλ Μισέλ να τονίζει πως η ευρωπαϊκή πλευρά επέμεινε ότι πρέπει να το κάνει.

ΕΕ: Έγινε ένα πρώτο βήμα

Οι πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Τουρκίας συμφώνησαν στις Βρυξέλλες, στη δημιουργία μιας ομάδας τεχνικού πολιτικού διαλόγου υπό τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, με αντικείμενο να εξηγήσει τις διαφορετικές ερμηνείες επί της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό του 2016, και να εντοπίσει σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί, αποκλίσεις και παραλείψεις σε όλες τις σχετικές πρόνοιες.

Ο Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και πρώτο βήμα στενών επαφών, που θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες και στο επίπεδο του Προέδρου Ερντογάν, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από το μεταναστευτικό και την διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η πλευρά της ΕΕ επικαιροποίησε τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί και δεσμευθεί σε προγράμματα για τους πρόσφυγες.

Στην Αυστρία σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μία εκ νέου επισφράγιση των παραδοσιακά στενών και φιλικών σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας θα αποτελέσει η επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σήμερα στη Βιέννη, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από πρόσκληση του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών θα βρεθούν η τρέχουσα κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και η αλληλεγγύη και υποστήριξη της Αυστρίας προς την Ελλάδα, που έχουν διακηρύξει τις τελευταίες ημέρες τόσο ο Αυστριακός καγκελάριος όσο και μέλη της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον κ. Κουρτς στις 15.40 τοπική ώρα (16.40 ώρα Ελλάδας).

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr