ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρούτσης στο «Εκτός Γραμμής»: Προσωρινό το μέτρο εκ περιτροπής εργασίας - Τι θα ισχύσει για τη μείωση μισθών

Δημοσίευση 26 Μαρτίου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 26 Μαρτίου 2020, 12:56
Facebook Twitter Whatsapp

Συνέντευξη του υπουργού Εργασίας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα για τα εργασιακά θέματα.

«Έκτακτα, προσωρινά, αλλά αναγκαία, είναι τα μέτρα που λαμβάνουμε για να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας απέναντι στον κίνδυνο της κατάρρευσης», δηλώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα, σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.

Για τη δεκαπενθήμερη εργασία και τη μείωση του μισθού των εργαζομένων:  «Τα μέτρα όλα είναι έκτακτα αναγκαία και προσωρινού χαρακτήρα και γίνονται για να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι καινούργιο (εκ περιτροπής απασχόληση). Ψευδές τα περί 50% μείωσης του μισθού. Στην πράξη το μέτρο έρχεται στις επιχειρήσεις που καταρρέουν, που ο τζίρος φθάνει στο μηδέν. Αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν μπει στους ΚΑΔ. Με προϋπόθεση η ρήτρα να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας. Το μέτρο αυτό αναστέλλει ένα άλλο μέτρο, να βάλει σε διαθεσιμότητα το προσωπικό ή να κάνει ομαδικές απολύσεις. Είναι για έναν ή δύο μήνες. Όταν τελειώσει η κρίση, θα καταργηθούν, θα επιστρέψουμε  στην κανονικότητα. Καμία επιχείρηση δεν κάνει συμβόλαιο δια βίου συμβίωσης. Πάντα αλλάζουν οι εργαζόμενοι. Άρα το εκ περιτροπής είναι έκτακτο, προϋπάρχει στο εργατικό δίκαιο, κι έρχεται ως μέτρο σωτηρίας των θέσεων εργασίας. Με νομοθεσία ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ο εργοδότης να κάνει ομαδικές απολύσεις. Τον προφυλάσσουμε τώρα τον εργαζόμενο».

Ο εργοδότης θα δηλώνει στο τέλος του μήνα τις ώρες των εργαζομένων. Πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα δουλεύει οκτάωρο; «Δεν θα αλλάξει αυτό. Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν κενά. Δεν νομοθετώ σε κανονικές συνθήκες, αλλά τη στιγμή που η επιχείρηση είναι έτοιμη να βάλει λουκέτο».

Για εκ περιτροπής απασχόλησης και διάρκεια: «Κανείς δεν έχει δει την ερμηνευτική του νόμου, που βγαίνει σήμερα. Το μέτρο δεν θα ξεπεράσει τους έξι μήνες. Αν η κρίση τελειώσει στον έναν μήνα, το μέτρο καταργείται αμέσως».

Ο εργαζόμενος που θα δει μειωμένο τον μισθό του, πώς θα ζήσει;: «Έχουμε πάρει σειρά μέτρων που είναι υπέρ των εργαζομένων ταυτόχρονα με αυτά στήριξης επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, για εργαζόμενους, απαγορεύονται οι απολύσεις. Δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τα πράγματα όπως πριν την κρίση».

Αν κάποιος εργαζόμενος φύγει, η επιχείρηση έχει πρόβλημα να μπει στα μέτρα;  «Υπάρχει ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας. Για να πάρουν τα ευνοϊκά μέτρα οι επιχειρήσεις πρέπει να κρατήσουν ίδιες θέσεις εργασίας. Αν παραιτηθεί κάποιος, είναι δική του απόφαση. Η επιχείρηση πρέπει να κρατήσει την ίδια θέση εργασίας».

Εργαζόμενοι που δεν εντάσσονται στα μέτρα: «Αρχές Απριλίου δημιουργείται νέα περίμετρος επιχειρήσεων που θα έχουν πληγεί. Είναι θέμα ημερών».

Για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους: «Δικαίωμα για μείωση 25% στις εισφορές, αν το θέλουν. Αν όχι, έχουν δικαίωμα αναστολή υποβολής ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, τρίμηνη αναστολή υποβολής εισφορών».

Απολύσεις μέσω… SMS: «Είμαι ενήμερος, θα το δούμε. Αν δεν εντάσσονται στους ΚΑΔ, η εταιρεία μπορεί να απολύσει».