ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί για τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Δημοσίευση 2 Απριλίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 2 Απριλίου 2020, 15:49
Βουλή: Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί για τα μέτρα για τον κορωνοϊό
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Τις προτάσεις τους αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης των συνεπειών για τον κορωνοϊό κατέθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό

Τις προτάσεις τους αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης των συνεπειών για τον κορωνοϊό κατέθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Σημειώνεται πως τον λόγο δεν πήρε ο Γιάννης Βαρουφάκης γιατί διαφωνεί με τις δια ζώσης συνεδριάσεις της Βουλής.


«Επιβάλλεται στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, πρόληψη και γρήγορα αντανακλαστικά», δήλωσε νωρίτερα η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που όπως είπε «ο πόλεμος γίνεται σε τρία μέτωπα: 

- Καθυστέρηση και συγκράτηση της διασποράς του ιού για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Ελπίζουμε κι εύχομαι να τα έχουμε καταφέρει
- Αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας που απαιτεί ενίσχυση του ΕΣΥ
- Τρίτον, το μέτωπο της οικονομίας. Εδώ εμπλέκεται και η Ευρώπη, αλλά χρειάζεται από την πλευρά μας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανόρθωσης που θα προστατεύει τους εργαζόμενους».

Η κ. Γεννηματά ζήτησε ενημέρωση για όλα τα κρούσματα που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς κι όχι μόνο αυτών που βρίσκονται στις ΜΕΘ, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να επεκταθεί το επίδομα του Πάσχα σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

Χαρακτήρισε «κομβική» την πρόταση του Ηλία Μόσιαλου για αγορά κάθε πατέντας για τεστ ταχείας διάγνωσης του κορωνοϊού.

«Όσο αφορά τώρα τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης. Είναι φανερό ότι είναι απολύτως αναγκαίο να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση νέο χρήμα. Πώς; Μέσα από ένα κορωνο-ομόλογο, το οποίο θα αποπληρωθεί από κοινοτικούς πόρους και δεν θα υπολογίζεται στο χρέος των κρατών. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα οδηγήσει σε κρίση χρέους, σε νέα μνημόνια, σε φτωχοποίηση και κλείσιμο επιχειρήσεων», τόνισε και συμπλήρωσε: «Στο μέτωπο της οικονομίας και της στήριξης των εργαζομένων: Δεν μηδενίζουμε τα μέτρα που ως τώρα έχει πάρει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων. Πολλά από αυτά είναι στις προτάσεις μας. Όμως είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή».

« Είναι ώρα όμως να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις, όρθια την κοινωνία. Γιατί αν καταρρεύσουν,το κόστος της ανάταξης θα είναι πολλαπλάσιο και η χρονική διάρκεια πολύ μεγαλύτερη», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.

«Θέλω να κάνω εδώ, μία πρόταση: Είναι σκόπιμο να αγοράσει το δημόσιο προϊόντα από τους παραγωγούς και να τα διαθέσει στους οικονομικά αδύναμους, σε ανθρώπους που δεν έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν», είπε.