ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Φέτος σουβλίζουμε τον κορωνοϊό - Εξετάζουμε νέα μέτρα για τις μετακινήσεις

Δημοσίευση 2 Απριλίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 2 Απριλίου 2020, 15:55
Πέτσας: Φέτος σουβλίζουμε τον κορωνοϊό - Εξετάζουμε νέα μέτρα για τις μετακινήσεις
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στο Briefing τονίζοντας παράλληλα πως «μονάδες του Στρατού προχωρούν στην παρασκευή 35.000 αντισηπτικών και απλών χειρουργικών μασκών».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Έχουμε ήδη πει ότι δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας. Θα το γιορτάσουμε μένοντας σπίτι και με πίστη ότι θα τα καταφέρουμε. Φέτος ας σουβλίσουμε τον κορωνοϊό μένοντας σπίτι. Έχουμε μέρες να γιορτάσουμε. Καμία μέρα όπως δεν θα είναι ίδια τα επόμενα χρόνια αν από την επιπολαιότητα μας χάσουμε έναν άνθρωπο μας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για «υπεύθυνη και μετρημένη απόφαση. Η πρότασή τους να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών οι λειτουργίες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα, θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα ».

Σε σχέση με τη προμήθεια υγειονομικού υλικού τόνισε: «Έχουμε θετικά αποτελέσματα στις προμήθειες υγειονομικού υλικού. Σήμερα φτάνει στη χώρα μας ένα νέο μεγάλο φορτίο δωρεά του εφοπλιστή κ. Προκοπίου με 2,5 εκατ. γάντια. Χθες ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος μετέφερε φορτίο 80 τόνων υγειονομικού υλικού από την Κίνα για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας. Προχθές παρελήφθησαν 8,3 εκατ. Προστατευτικές μάσκες μέρος των 13 εκατ. Της δωρεάς του ιδρύματος Ωνάση».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως «μονάδες του Στρατού προχωρούν στην παρασκευή 35.000 αντισηπτικών και απλών χειρουργικών μασκών».

Αναφερόμενος στις συνέπειες της κρίσης λόγω κορωνοϊού ο κ. Πέτσας σχολίασε πως «αν ξεπεραστεί σχετικά γρήγορα η υγειονομική κρίση ο τουρισμός δεν θα έχει τόσο σοβαρές απώλειες. Αν όχι, θα πάρουμε τα μέτρα που χρειάζονται και θα εξετάσουμε τη στάση μας απέναντι στα τουριστικά ρεύματα».
Ξεκαθάρισε παράλληλα, πως «η Ελλάδα δεν είναι ουραγός αλλά πρωτοπόρος σε πολλά επίπεδα στην Ευρώπη στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Δεν χαλαρώνουμε τα μέτρα γιατί θα το πληρώσουμε».

«Είναι πρώιμη η συζήτηση [για ευρεία διενέργεια διαγνωστικών τεστ στον πληθυσμό]. Όταν κριθεί σκόπιμο θα το συζητήσουμε», αναφερόμενος στο ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτημα ότι ο οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει χρονικό ορίζοντα τον Μάιο, σε περίπτωση χρονικής επέκτασης της υγειονομικής κρίσης αν ελλοχεύει ο κίνδυνος σύναψης νέου μνημονίου και τη χρηματοδότηση της χώρας με σκληρούς όρου ο κ. Πέτσας σχολίασε: «Σκληροί όροι και προϋποθέσεις υπάρχουν όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε κανένα τέτοιο σενάριο. Η Ελλάδα έχει πάρει τα μέτρα που απαιτούνταν και όσον αφορά την υγειονομική κρίση και όσον αφορά τη στήριξη της οικονομίας της. Ταυτόχρονα είναι σε συντονισμό με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν και εκείνες τα ίδια προβλήματα. Δεν μιλάμε για μια κρίση μεμονωμένη μίας χώρας αλλά για μια πανδημία η οποία αντιμετωπίζεται συνολικά και στα κοινά προβλήματα απαιτούνται κοινές λύσεις. Επομένως δεν εξετάζεται τίποτα από αυτά που ρώτησε ο συνάδελφος».

Σε σχέση με το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα τόνισε: «Εξετάζουμε επιπλέον περιορισμούς στην κυκλοφορία, κυρίως στη διάρκεια των μετακινήσεων και στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων (του 13033)».

Σημείωσε επίσης πως «μέχρι σήμερα δεν είχε χρειαστεί η ένταξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη μάχη του κορωνοϊού. Τώρα το εξετάζουμε και σήμερα ή αύριο θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις».