ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος στο «Ραντάρ»: «Όσο περισσότερο κρατήσει η καραντίνα τόσο μεγαλύτερη θα είναι η οικονομική ύφεση»

Δημοσίευση 6 Απριλίου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 6 Απριλίου 2020, 09:47
Θεοδωρικάκος στο «Ραντάρ»: «Όσο περισσότερο κρατήσει η καραντίνα τόσο μεγαλύτερη θα είναι η οικονομική ύφεση»
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

«Στόχος μας είναι δεκάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν ανάγκη να σιτίζονται τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος μίλησε για την ευθύνη της κυβέρνησης να στηρίξει τους πολίτες που έχουν ανάγκη σε αυτήν την κρίση, ξεκαθάρισε ότι το κάθε ευρώ που δίνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση θα αξιοποιηθεί και τόνισε ότι όσο διαρκέσει η καραντίνα τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι οικονομικές απώλειες.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να μπορεί να το προσδιορίσει με ακρίβεια πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι όσο πιο πολύ και αυστηρά εφαρμόζουμε τα μέτρα, τόσο νωρίτερα θα έρθει η μέρα που σταδιακά θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Τα μέτρα είχαν κρίσιμο ρόλο στο να κρατηθεί η χώρα μας στον περιορισμό των κρουσμάτων. Ελπίζουμε να κρατηθούμε χαμηλά και αυτό είναι το μεγάλο μας όπλο για να επανεκκινήσουμε από σχετικά καλύτερη αφετηρία», τόνισε στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε για τη στήριξη των δήμων και της τοπικής αυτοδιοίκησης:

«Είμαστε σε στενότατη συνεργασία με τους δήμους και τις περιφέρειες. Είμαστε σε διαρκή τηλεδιάσκεψη. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε υπηρεσίες καθαριότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Κάνουμε τα πάντα για να αναβαθμίσουμε τη ”Βοήθεια στο σπίτι”. Δίνουμε αρκετά εκατομμύρια σε περιφέρειες και δήμους για να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες που σιτίζονταν από την εκκλησία και τώρα λόγω των απαγορεύσεων αυτό δεν συμβαίνει, είναι ευθύνη μας και ευθύνη των δήμων να τους πηγαίνει φαγητό δύο φορές την ημέρα. Είναι βασική αποστολή μας να εξασφαλίσουμε ότι θα τρώνε δεκάδες χιλιάδες άτομα. Η εφαρμογή του προγράμματος αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας. Το υπουργείο Εσωτερικών θα ελέγξει μεθοδικά πώς προχωράει η δουλειά. Δεν θα δώσουμε χρήματα για να μην αξιοποιηθούν. Απαίτηση της κοινωνίας και των πολιτών είναι και το τελευταίο ευρώ να πιάσει τόπο».

Για τα μέτρα: «Είμαι υπέρ της συνειδητής εφαρμογής των μέτρων. Ο πολίτης δεν θέλει ένα αστυνομικό να τον ελέγχει. Αποδείξαμε ότι βάζουμε τα δυνατά μας στα δύσκολα. Υπάρχει μεγάλη πειθαρχεία και αυτό έχει συμβεί γιατί ο κόσμος βλέπει με μεγάλη εμπιστοσύνη πρωθυπουργό και κυβέρνηση. Η χώρα μας έβαλε την ανθρώπινη ζωή πάνω από όλα. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο από το να εφαρμόζουμε τα μέτρα».

Για την οικονομία: «Η οικονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης, συνολικά του κόσμου, θα πληγεί σκληρά. Όσο μένει η καραντίνα τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ύφεση. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Πάρθηκαν μέτρα που αφορούν μεγάλο τμήμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων του και αυτό που κάνουμε είναι να μην υπάρξουν απολύσεις. Εκεί έχουμε ρίξει το βάρος. Ελπίζουμε ότι με τα περιοριστικά μέτρα θα καταφέρουμε να εξομαλύνουμε την κατάσταση τον Απρίλιο και τον Μάιο. Θα γίνει μια τεράστια προσπάθεια συνολικά από την Ευρώπη και ελπίζω ότι θα παρθούν μέτρα που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις, για να αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα που θα έρθει από την πρώτη φάση του τέλους της υγειονομικής κρίσης. Όσο περισσότερα κρατήσει η καραντίνα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ύφεση και οι οικονομικές απώλειες. Έχουμε υπόψη μας ποια είναι τα προβλήματα της επόμενης μέρας. Αν είναι τα σενάρια αυτά και για ακόμα και υπάρξει για άλλο ένα δίμηνο καραντίνα, μετά θα γίνει σταδιακή επιστροφή. Όμως ούτε για αυτό είμαστε σίγουροι, πρέπει να είμαστε ενωμένοι, με αλληλεγγύη, πειθαρχία και ενότητα για την εφαρμογή των μέτρων. Πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείσουμε τα μάτια».

Όσο για το ενδεχόμενο μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων ή την μέιωση μισθών ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα.

«Η κρίσιμη στιγμή ήταν όταν ο πρωθυπουργός βρέθηκε απέναντι σε ένα σκληρό δίλημμα. Όταν η υπόλοιπη Ευρώπη δεν είχε πάρει μέτρα περιορισμού, όταν ο καθένας είχε την άποψή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε έγκαιρα τις σωστές αποφάσεις, μετατρέποντας την Ελλάδα που για μια δεκαετία ήταν το μαύρο πρόβατο, σε ένα παράδειγμα που θα είναι και το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Αυτό θα έχει οικονομικό αντίκτυπο. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και χωρίς κομματική ιδιοτέλεια. Έχουμε σκληρή δουλειά τα επόμενα χρόνια για να ανορθώσουμε την κοινωνία και την οικονομία μαζί», τόνισε.

Για τη στάση της αντιπολίτευσης: «Δεν θέλω να μπω σε σχολιασμούς. Αν με ρωτάτε για τις τοποθετήσεις του αρχηγού της, είναι προσεκτικές. Δεν είναι ώρα όμως για πολιτικές αντιπαραθέσεις».

Για το ότι υπήρχαν υπουργοί που ζήτησαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην πάρει τόσο σκληρά μέτρα: «Σημασία έχει τι αποφάσισε ο πρωθυπουργός και μάλιστα πού έγκαιρα».