ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Χαραμάδα ελπίδας - Σενάρια για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από το β' 10ήμερο του Μαΐου - Τα πρωτόκολλα που εξετάζει το Μαξίμου

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 7 Απριλίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 7 Απριλίου 2020, 13:36
Κορωνοϊός: Χαραμάδα ελπίδας - Σενάρια για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από το β' 10ήμερο του Μαΐου - Τα πρωτόκολλα που εξετάζει το Μαξίμου
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Εάν το Πάσχα που είναι το κρίσιμο κρας τεστ για την τήρηση των μέτρων, μετά τις 10 Μαΐου υπάρχει ελπίδα μιας σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα. 

Η συγκρατημένη αισιοδοξία που προκαλεί η πειθαρχία της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων στα μέτρα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να βελτιώνεται συνεχώς η θέση της χώρας παγκοσμίως σε θανάτους, διασωληνωνένους και κρούσματα από τον covid 19, βάζει στο τραπέζι τα σενάρια για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Newpost, εάν το Πάσχα που είναι το κρίσιμο κρας τεστ για την τήρηση των απαγορεύσεων που αφορούν τις συναθροίσεις, δεν ανατραπεί η θετική εικόνα που υπάρχει σήμερα στη διασπορά του κορωνοϊού, μετά τις 10 Μαΐου υπάρχει ελπίδα μιας σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα που απώλεσαν βιαίως η κοινωνία και η οικονομία λόγω του covid 19.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προϊδέασε για μία τέτοια εξέλιξη. «Μένοντας σπίτι τον Απρίλιο, είναι στο χέρι μας τον Μάϊο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα της υπεύθυνης στάσης μας» δήλωσε. «Ο Απρίλιος, όπως θα έλεγε ο Λέοναρντ Κοέν, είναι η δική μας χαραμάδα που θα αφήσει να περάσει το φώς» συνέχισε. «Και το στοίχημα, τότε, θα είναι πώς θα διαχειριστούμε την επιστροφή στην ομαλότητα, χωρίς λάθη, που θα γκρέμιζαν όσα με τόσο κόπο χτίσαμε από την αρχή της πανδημίας.»

Η σύσκεψη

Το περασμένο Σάββατο, έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα, τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη με αντικείμενο τα σενάρια της σταδιακής επαναφοράς της χώρας στην κανονικότητα.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι μετά την επιπέδωση στην οποία φαίνεται να κινείται η καμπύλη μετάδοσης του covid 19, να αρχίσει η κάθοδος. Η αυστηροποίηση των μέτρων με στόχο τη στεγανοποίηση από την Πολιτική Προστασία των περιοχών όπου παρατηρούνται επικίνδυνα κρούσματα, αποτυπώνεται σε δύο εβδομάδες από την εφαρμογή τους, οπότε εάν δεν υπάρξουν παρατράγουδα η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται αισθητά από τα τέλη Απριλίου.

11 Μαΐου

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει μία παράταση μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου και μετά να αρχίσει σιγά - σιγά η παραγωγική και κοινωνική δραστηριότητα. Η 11η Μαΐου μπορεί να είναι μία ημερομηνία κατά την οποία η χώρα θα μπει σε αυτή τη φάση. Αυτήν τη στιγμή όμως είμαστε στο τέλος της αρχής και υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά μας όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το κυβερνητικό σχέδιο

Σύμφωνα με τις πηγές του Newpost η προεδρία της κυβέρνησης έχει ζητήσει από όλα τα υπουργεία να καταθέσουν πρωτόκολλα σταδιακής επιστροφής που αφορούν τον τομέα τους. Για παράδειγμα:

- Το υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει να καταθέσει σενάρια για το πότε ανοίγει τι και κάτω από ποιες συνθήκες. Ποια εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν πρώτα; Τα καφέ και τα εστιατόρια που θα ανοίξουν πως θα τοποθετήσουν τα τραπεζοκαθίσματα ώστε να έχουν τις αποστάσεις ασφαλείας; Ο Αυστριακός καγκελάριος Κούρτς ανακοίνωσε την σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα στη χώρα του μετά το καθολικό Πάσχα, από τις 14 Απριλίου και δήλωσε ότι σε πρώτη φάση θα ανοίξουν τα καταστήματα κάτω των 400 τ.μ.

- Το υπουργείο Παιδείας κλήθηκε να καταθέσει εναλλακτικά σενάρια για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία. Εάν θα υπάρχουν πρωινά και απογευματινά μαθήματα σπάζοντας τις τάξεις καθώς δεν μπορούν να είναι 40 μαθητές σε μία τάξη, εάν θα ανοίξουν μόνο για τις τελευταίες τάξεις του Λυκείου και βεβαίως για τις πανελλήνιες εξετάσεις που είναι κρίσιμες.

- Το υπουργείο Τουρισμού θα πρέπει να καταθέσει με ποιο χρονοδιάγραμμα και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα ανοίξουν τα τουριστικά καταλύματα, ποιους τουρίστες θα δεχθούμε από άλλες χώρες που πλήγηκαν από τον covid 19 και θα αναζητήσουν καλοκαιρινή απόδραση σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που ήταν μεταξύ αυτών με τα λιγότερα θύματα όπως διαφαίνεται μέχρι τώρα κλπ.

On off

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newpost τα σενάρια που θα υπάρχουν στο τραπέζι θα προβλέπουν εναλλακτικά σχέδια εφαρμογής τους σε περίπτωση ύφεσης του κορωνοϊού αλλά και αιφνίδιας επιδείνωσης του. Θα υπάρχει ετοιμότητα εάν υπάρξει ανησυχητική διασπορά να εφαρμοστούν πρωτόκολλα λήψης έκτακτων μέτρων, δηλαδή να ξανακλείσουν επιχειρήσεις.

Η προστασία της δημόσιας υγείας και η τήρηση των φυσικών αποστάσεων ή η χρήση της μάσκας και των γαντιών πιθανόν να μας συνοδεύουν για αρκετούς μήνες. Δεν αποκλείεται η επανάκαμψη του κορωνοϊού το Φθινόπωρο.

SOS για τις ευπαθείς ομάδες

Κρίσιμο ρόλο θα παίξει το φάρμακο που θα βρεθεί. Αυτήν τη στιγμή πάνω από 100 ερευνητικά κέντρα σε όλον τον κόσμο αναζητούν το κατάλληλο κοκτέιλ φαρμάκων. Κάποια ήδη άρχισαν να χορηγούνται δοκιμαστικά. Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να προστατεύονται ακόμη περισσότερο εάν αρχίσει η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα κι αυτό λαμβάνεται υπόψην στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Όσον αφορά στα εμβόλια που θα μπορούσαν να τιθασεύσουν την πανδημία του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρθηκε στην πρόταση Μόσιαλου, να προβεί η ΕΕ από κοινού στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης.

Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας και διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics, ο οποίος ορίστηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό, επισημαίνει ότι μέχρι τώρα η αμερικανική και η βρετανική κυβέρνηση έχουν υποστηρίξει το ερευνητικό έργο των φαρμακοβιομηχανιών για τεστ ταχείας ανίχνευσης και έχουν εξασφαλίσει με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα για ταχύτερη απόκτησή τους. Τονίζει ότι δεν μπορεί να μείνουν πίσω χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όπου τα τεστ για τον κορωνοϊό είναι επειγόντως αναγκαία. Γι' αυτό και θεωρεί ότι εάν αγοράζονταν οι πατέντες για τεστ και εμβόλια από την ΕΕ, θα υπήρχε η δυνατότητα να οργανωθεί η παραγωγή σε πολλά σημεία της Ευρώπης όπως τονίζει ο κ. Μόσιαλος. Τόπος παραγωγής θα μπορούσε να είναι και η Ελλάδα που έχει μια προηγμένη φαρμακοβιομηχανία.