ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοιός: Τηλεδιασκέψεις Μητσοτάκη με Τσιόδρα και υπουργούς για την επόμενη μέρα - Σενάρια να ανοίξουν τα σχολεία το β' 15νθημερο του Μαΐου και τα ξενοδοχεία τον Ιούνιο-Ιούλιο

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 10 Απριλίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 10 Απριλίου 2020, 14:13
Κορωνοιός: Τηλεδιασκέψεις Μητσοτάκη με Τσιόδρα και υπουργούς για την επόμενη μέρα - Σενάρια να ανοίξουν τα σχολεία το β' 15νθημερο του Μαΐου και τα ξενοδοχεία τον Ιούνιο-Ιούλιο
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Στο μικροσκόπιο των καθημερινών τηλεδιασκέψεων του πρωθυπουργού βρίσκεται η σταδιακή επαναφορά σε μια κανονικότητα μετά τις απαγορεύσεις λόγω κορωνοϊού.  

Η επόμενη μέρα μετά τις αυστηρές απαγορεύσεις λόγω του κορωνοϊού και η σταδιακή επαναφορά σε μια κανονικότητα βρίσκονται στο επίκεντρο των καθημερινών τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιούνται υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα μέτρα ισχύουν έως τις 27 Απριλίου. Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει μία ακόμη μικρή παράταση και μετά τις 10 Μαΐου να αρχίσει η σταδιακή επιστροφή σε μια καθημερινότητα που θα χρειαστεί πολλούς μήνες - ίσως και χρόνια- για να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά εκείνης που αφήσαμε πίσω μας πριν την επέλαση του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο.

Για να προχωρήσουν τα σενάρια της επόμενης ημέρας απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην χύσουμε την καρδάρα, όπως προειδοποίησε ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα αποτελεί διεθνές παράδειγμα διότι πήρε εγκαίρως τα μέτρα τα οποία τήρησε με ευλάβεια η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Αλλά ένα 5% του πληθυσμού να προβεί σε ανεύθυνες συμπεριφορές, μπορεί να τιναχθεί στον αέρα η εθνική προσπάθεια που γίνεται με στόχο την τιθάσευση της διασποράς του covid 19. Γι αυτό και το Πάσχα αποτελεί το πιο κρίσιμο κρας τεστ.

Με την ύφεση να αγγίζει το 4-5%, και να ακολουθεί ανοδική πορεία έως το τέλος του 2020, η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα αποτελεί κρίσιμο στοίχημα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το στενό επιτελείο του, τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσο και τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη είχε την Πέμπτη δύο κρίσιμες τηλεδιασκέψεις, για τον τουρισμό και τα σχολεία.

Σε ρόλο - κλειδί ο Τσιόδρας

Παρών σε όλες τις συσκέψεις θα είναι πλέον ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας. Οι οδηγίες των ειδικών τις οποίες ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση θα αποτελούν την πυξίδα και για τα επόμενα βήματα.

Την μεγαλύτερη αγωνία έχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες που δίνουν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST τα σενάρια που συζητήθηκαν με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη και άλλους αρμόδιους από τον χώρο της εκπαίδευσης είναι στο τραπέζι τα εξής σενάρια:

*Άνοιγμα όλων των σχολείων από το β' 15νθήμερο του Μαΐου αφού αξιολογηθεί ο κίνδυνος επικινδυνότητας.

*Πανελλαδικές εξετάσεις το β´ 15νθήμερο του Ιουνίου, με καθυστέρηση περίπου δύο εβδομάδων από την συνήθη διεξαγωγή τους. Η εξεταστέα ύλη θα αφορά όσα διδάχθηκαν οι μαθητές μέσα στην τάξη του σχολείου, όχι μέσω της διαδικτυακής εκπαίδευσης.

*Θα ακολουθηθούν αυστηροί κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό και την ατομική υγιεινή των μαθητών.

*Θα αποφασιστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολικών τάξεων ως προς τις αποστάσεις που πρέπει να υπάρχουν στα θρανία, μεταξύ των μαθητών κλπ.

Στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, τον αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ και πρόεδρο της Aegean Ευτύχη Βασιλάκη και άλλους παράγοντες του τουρισμού, των αεροδρομίων κλπ. τέθηκαν επί τάπητος οι σημαντικές επιπτώσεις της κρίσης του COVID-19 στον τουρισμό και οι προοπτικές της δυναμικής επανεκκίνησης, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Τουριστική σεζόν μετ' εμποδίων

Ο τουρισμός συνεισφέρει γύρω στο 25% του ΑΕΠ. Εάν επιτευχθεί μία επανάκαμψη της τάξης του 30% μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες θα ήταν ένας αισιόδοξος στόχος μέσα στις συνθήκες της παγκόσμιας πανδημίας. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και των εποχικών εργαζόμενων που ξεπερνούν τις 400.000.

Τα επόμενα βήματα θα γίνονται με προσοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST από κυβερνητικές και άλλες πηγές, στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε το πολύ πιθανό σενάριο προς τα τέλη Μαίου να αρχίσει να κινείται η τουριστική αγορά:

*Σε πρώτη φάση, γύρω στον Ιούνιο θα αρχίσουν να ανοίγουν τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας. Τον Ιούλιο αυτά που λειτουργούν το Καλοκαίρι.

*Οι συνθήκες λειτουργίας τους θα ακολουθούν αυστηρά πρωτόκολλα. Ποιοι θα είναι οι κανόνες υγιεινής των μονάδων και της ατομικής των εργαζόμενων και των πελατών. Πως θα σερβίρεται το πρωινό, με τι αποστάσεις θα τοποθετούνται τα τραπέζια κλπ.

*Νωρίτερα, γύρω στις 10 Μαΐου, θα αρχίσουν να ανοίγουν σταδιακά καφέ, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα κλπ. για τα οποία επίσης θα θεσπιστούν ανάλογοι κανόνες.

*Κρίσιμη σημασία έχει ποιους τουρίστες θα υποδεχθούμε. Από ποιες χώρες και εάν προηγουμένως θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί για αντισώματα στον covid 19. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι πιθανόν να θεσπιστούν γενικοί κανόνες από την παγκόσμια κοινότητα των ειδικών.

*Μεγάλη σημασία έχει πως θα κινηθούν οι άλλες χώρες. Για παράδειγμα δεν έχει νόημα να ποντάρουμε στους τουρίστες μιας χώρας η οποία θα ανοίξει τα σύνορα της -σήμερα η συντριπτική πλειονότητα τα έχει κλείσει- αλλά με την επιστροφή των πολιτών τους από το εξωτερικό θα τους βάζει σε 14ήμερη καραντίνα. Θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για να σχεδιάσει κάποιος τις διακοπές του.

*Η απόφαση που έχει ληφθεί επίσης είναι ότι εφόσον ανοίξουμε τα σύνορα μας στον τουρισμό, δεν γίνεται εμείς να διατηρούμε το μέτρο της 14ήμερης καραντίνας.

*Κρίσιμης σημασίας είναι και τα πρωτόκολλα που θα χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που προκύψει ένα κρούσμα κορωνοϊού σε ένα ξενοδοχείο κλπ.

*Οι προοπτικές της τουριστικής κίνησης θα συνδυαστούν και με την λειτουργία των αεροδρομίων, τον προγραμματισμό των πτήσεων της Aegean αλλά και των εταιρειών τσάρτερ. Πρωτόκολλα θα υπάρχουν και για τον αριθμό των επιβατών ανά πτήση, τις κενές θέσεις που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ τους, εάν υα φορούν μάσκες κλπ.

Ο στόχος της κυβέρνησης για το 2020 είναι να περιοριστούν όσο το δυνατόν, οι αρνητικές συνέπειες δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών έρχεται στην Ελλάδα τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και ήδη βρισκόμαστε στον Απρίλιο. «Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι η χώρα έχει καταφέρει και έχει χτίσει, κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης αυτής της υγειονομικής κρίσης, ένα σημαντικό απόθεμα εμπιστοσύνης, το οποίο θα μας επιτρέψει, πιστεύω, να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή στρατηγική για να σώσουμε ό,τι μπορούμε να σώσουμε από τη φετινή σεζόν, αλλά και για να βάλουμε τα θεμέλια για μία πολύ καλύτερη σεζόν το 2021» τόνισε ο πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη.