ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Οριστικό: Στις 4 Μαΐου η έναρξη άρσης των μέτρων - Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει τον οδικό χάρτη – Οι ημερομηνίες κλειδιά

Δημοσίευση 28 Απριλίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 30 Απριλίου 2020, 14:21
Κορωνοϊός - Οριστικό: Στις 4 Μαΐου η έναρξη άρσης των μέτρων - Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει τον οδικό χάρτη – Οι ημερομηνίες κλειδιά
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Τι θα γίνει με το άνοιγμα καταστημάτων, σχολείων και ξενοδοχείων. Πότε θα αρχίσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις, το σχέδιο για τις άδειες εξόδου. Κλειδί τα μαζικά τεστ για την επόμενη ημέρα, απαραίτητη η χρήση μάσκας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ημέρα ανακοινώσεων για την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό σήμερα: Στις 18:00 ο πρωθυπουργός με τηλεοπτικό διάγγελμά του [μήνυμα προς τους πολίτες] θα σκιαγραφήσει το περίγραμμα άρσης των μέτρων, και την πορεία προς την κανονικότητα. Μια κανονικότητα που θα απέχει έτη φωτός σε σχέση με τα όσα είχαμε συνηθίσει στην προ-κορωνοϊού εποχή.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η έναρξη άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον νέο κορωνοϊό θα γίνει την Δευτέρα 4 Μαΐου, καθώς η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει ισχύ έως τα μεσάνυχτα της 4ης Μαΐου.

Συνέντευξη Τύπου για εξειδίκευση των μέτρων

Αργότερα, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου με την συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος θα προχωρήσει σε ενημέρωση για την πορεία της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας. Στη συνέντευξη Τύπου πέραν των υφυπουργών Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, θα συμμετάσχουν ακόμη τέσσερις υπουργοί οι οποίοι θα προχωρήσουν στην εξειδίκευση της άρσης των απαγορεύσεων.

Στην ενημέρωση θα συμμετάσχει και ο Νίκος Παπαθανάσης -υφυπουργός Ανάπτυξης- που θα κάνει τις ανακοινώσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, ο Θοδωρής Λιβάνιος -υφυπουργός Εσωτερικών- που θα αναφερθεί στα βήματα για την επαναλειτουργία του δημόσιου τομέα, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης που κάνει τις ανακοινώσεις για τα Μέσα Μεταφοράς, καθώς επίσης και ο Άκης Σκέρτος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το κυβερνητικό έργο.

Προηγήθηκαν πυρετώδεις τηλεδιασκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο με υπουργούς όσο και με μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ούτως ώστε να καθοριστεί ο τελικός οδικός χάρτης εξόδου από την καραντίνα. Μια έξοδος που προφανώς θα γίνει προσεκτικά, σταδιακά και πάντα υπό την καθοδήγηση των ειδικών, καθώς ο κίνδυνος πισωγυρισμάτων και νέας επιδημικής έκρηξης λόγω απροσεξιών ή βιασύνης, πάντα ελλοχεύει.

Τρεις φάσεις – Οι ημερομηνίες

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προχωρήσει άρση των μέτρων, σε τρεις φάσεις: Αρχές Μαΐου, τέλη Μαΐου και μέσα Ιουνίου. Σε κάθε φάση ανακοινώνονται νέες άρσεις απαγορεύσεων και περιορισμών, πάντα φυσικά με ορισμένες αρχές: Αποστάσεις ασφαλείας, εξωτερικοί χώροι, μέσα αυτοπροστασίας.

Με βάση τα τελευταία δεδομένα:

  • Το άνοιγμα θα ξεκινήσει με εμπορικά καταστήματα (όχι εμπορικά κέντρα) και κομμωτήρια. Πιθανότερη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας είναι η 5η Μαΐου, ενώ τότε προσανατολίζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει και στο άνοιγμα δημόσιων υπηρεσιών. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη σήμερα προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία των Πρωτοδικείων, των Ειρηνοδικείων και των Υποθηκοφυλακείων. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και την πρόληψη διασποράς του ιού.
  • Για τα σχολεία κάθε χώρα έχει ακολουθήσει διαφορετική λογική. Άλλες ξεκινούν με τους μικρούς, άλλοι με τους μεγάλους. Η λογική είναι ότι ανοίγουν πρώτα οι μεγάλες τάξεις και μετά οι μικρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαθητές της Γ΄Λυκείου θα επιστρέψουν στα θρανία στις 11 Μαΐου, ενώ στις 18 Μαΐου θα επιστρέψουν οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου. Τα δημοτικά και αναμένεται να ανοίξουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την 1η Ιουνίου, ενώ οι παιδικοί σταθμοί λίγο αργότερα. Επειδή ο χρόνος ως τη λήξη σχολικής χρονιάς είναι λίγος για τα δημοτικά, αν προκριθεί αυτή η λύση, θα υπάρξει παράταση σχολικής χρονιάς. Κλειδί είναι η εισήγηση των ειδικών αναφορικά με το πόσες ημέρες πρέπει αν μεσολαβούν ανάμεσα σε κάθε φάση (π.χ. μία ή δύο εβδομάδες). Πάντως, την Κυριακή μιλώντας στο OPEN η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιβεβαίωσε τις σκέψεις περί παράτασης της σχολικής χρονιάς, ενώ αποκάλυψε πως πιθανότατα η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει νωρίτερα. Επιπρόσθετα, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη υποστήριξε πως είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση των ημερομηνιών διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων.
  • Στα εστιατόρια και καφέ, έμφαση θα δοθεί στο «τραπεζάκια έξω», με την έναρξη λειτουργία τους να τοποθετείται περί τις 20 Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν να χρειαστεί επέκταση καθισμάτων, καθώς η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας προϋποθέτει οι πελάτες να κάθονται στο 1/3 των τραπεζιών, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ειδική συνεννόηση με τους δήμους για προσωρινή επέκταση αδειών. Ήδη πραγματοποιούνται πυρετώδεις εργασίες στα καταστήματα εστίασης ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν στη βάση του νέου πλαισίου.
  • Ένα τεράστιο κεφάλαιο έχει να κάνει με τον τουρισμό. Η Ελλάδα θέλει να «εξαργυρώσει» την πολύ καλή παγκόσμια εικόνα της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με το να πάρει μεγάλο «κομμάτι» από εκείνους που θα αποφασίσουν να κάνουν διακοπές όχι στις χώρες τους αλλά στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραλίες και οι οργανωμένες πλαζ αναμένεται να ανοίξουν στις 2 Ιουνίου. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα υγειονομικά ασφαλής» είναι το πλαίσιο. Για να έρθουν τουρίστες όμως, πρέπει να λειτουργούν οι αεροπορικές συνδέσεις. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ.Μισέλ να καταρτιστεί ένα πλαίσιο για τις αεροπορικές συνδέσεις. Και είναι πολύ θετικό ότι στην τηλεδιάσκεψη των Ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη, αποφασίστηκε να ανατεθεί στην Κομισιόν η διαμόρφωση μιας κοινής πρότασης μέχρι τα μέσα Μαΐου για την εξομάλυνση των μεταφορών, που αποτελούν προϋπόθεση για την μετακίνηση των ανθρώπων. Τα ξενοδοχεία σχεδιάζεται να ανοίξουν σε δύο φάσεις: τα 12μηνης λειτουργίας στις αρχές Ιουνίου [πιθανότατα 1/6], τα εποχικά στα τέλη Ιουνίου. Από τις αρχές Ιουνίου κατά τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να αρθεί και η απαγόρευση μετακίνησης στα νησιά.
  • Ως προς την πλήρη κατάργηση των περιορισμών κυκλοφορίας -και συνεπακόλουθα την κατάργηση του μηχανισμού αδειών εξόδου μέσω αποστολής γραπτών μηνυμάτων στο 13033 ή της εκτύπωσης βεβαιώσεων, ο κ. Πέτσας, κατά τη  διάρκεια του briefing χτες επιβεβαίωσε τις σκέψεις που υπήρχαν, τονίζοντας: «SMS και το έγγραφο θα πάψουν να είναι στην καθημερινότητά μας από τις πρώτες μέρες άρσης των μέτρων». Άρα από την Τρίτη 5 Μαΐου δεν θα χρειάζεται να στέλνουμε SMS για να βγούμε από το σπίτι.

«Ο Μάιος, δεν είναι Μάρτιος»

Γιατί όμως επελέγη η συγκεκριμένη χρονική φάση για να ανακοινωθεί η σταδιακή άρση των απαγορεύσεων; «Ο Μάιος, δεν είναι Μάρτιος» λένε κυβερνητικά στελέχη και εξηγούν ότι μπορούμε να περάσουμε σε δεύτερη φάση επειδή έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη φάση. Έτσι σήμερα:

  • Έχουμε ένα πιο θωρακισμένο σύστημα υγείας. Οι ασθενείς με κορωνοϊό σε κλίνες νοσοκομείων έχουν μειωθεί κατά 50% περίπου σε σχέση με την κορύφωση περί τα τέλη Μαρτίου, οι ΜΕΘ είναι κατά 80% περίπου περισσότερες, και το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί με 3.200 περίπου προσλήψεις. Επίσης έχουμε περισσότερα υλικά τόσο ατομικής προστασίας (μάσκες, στολές κλπ), όσο και λοιπό υλικό (π.χ. αναπνευστήρες).
  • Υπάρχει εξοικείωση του κόσμου με τη νέα κατάσταση. Μέτρα προφύλαξης και ατομικής υγιεινής, τήρηση αποστάσεων κλπ.
  • Υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα για μαζικά και αξιόπιστα τέστ.

Τα μαζικά τεστ

Ειδικά ως προς το τελευταίο σημείο, η κυβέρνηση έχει στα σκαριά ένα πρόγραμμα διενέργειας μαζικών τεστ στον πληθυσμό. Κατά πληροφορίες το υπουργείο Υγείας έχει υπογράψει συμφωνίες με δύο εταιρείες – μια αμερικανική και μια ελβετική- για την προμήθεια μεγάλου αριθμού διαγνωστικών τεστ ώστε αφενός να διαπιστωθεί η έκθεση στον ιό και αφετέρου ώστε να διαπιστωθεί πόσοι πολίτες έχουν νοσήσει και ήταν ασυμπτωματικοί και έχουν δημιουργήσει αντισώματα. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η χώρα μας μέχρι τα τέλη Μαΐου θα είναι σε θέση να διενεργεί περί τα 8.000 τεστ ημερησίως. Προς αυτή την κατεύθυνση χτες ο ΕΟΔΥ δημοσίευσε  ιστοσελίδα του πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αφορά στην πλήρωση 1.100 θέσεων εργασίας. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφορά προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων (ΔΕ οδηγοί, ΠΕ/ΤΕ νοσηλευτές, ΠΕ διοικητικοί) με καθεστώς συμβάσεων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), διάρκειας 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασής τους για ακόμη ένα τρίμηνο και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Υποέργου 1 «Στελέχωση 500 ΚΟΜΥ και τηλεφωνικού κέντρου ΕΟΔΥ» με αντικείμενο τη στελέχωση 500 Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) ειδικού σκοπού και του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ.

Απαραίτητες οι μάσκες

Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να υπάρχουν κρούσματα, ή ακόμη και θάνατοι. Γι’ αυτό αν παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις, θα λαμβάνονται ξανά περιοριστικά μέτρα. Η νέα κανονικότητα επιβάλει και νέους κανόνες υγιεινής. Διατήρηση αποστάσεων, πλύσιμο χεριών, μάσκες σε κλειστούς χώρους. Ειδικοί κανόνες θα ισχύουν για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας θα είναι οι μάσκες. Χτες, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως η επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία, υποχρεωτική χρήση μάσκας μετά την άρση των μέτρων. Θα είναι υποχρεωτική σε δημόσιους χώρους, για παράδειγμα παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, κουρεία και γενικά όλους τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους. Να σημειωθεί πως αυτό θα ισχύει τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους πελάτες.

Ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην δημιουργηθεί η εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας που οδηγεί σε χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης και της διατήρησης της υγιεινής των χεριών. Φορώντας τη μάσκα δεν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να βγαίνει ελεύθερα έξω και ότι είναι ασφαλής, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Συνδυαστικά πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας. Υπάρχει κίνδυνος χρήσης μολυσμένης μάσκας ή αυξανόμενης τάσης στους ανθρώπους να ακουμπούν το πρόσωπό τους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης.

Αν έχουμε μάσκα υψηλής ποιότητας την φοράμε, ιδιαίτερα σε χώρους συγχρωτισμού, όπως καταστήματα τροφίμων, εμπορικά κέντρα, δημόσιες συγκοινωνίες, χώρους εργασίας στους οποίους έρχεστε σε επαφή με πολλούς άλλους ανθρώπους. Αν όχι, χρησιμοποιούμε απλά υφασμάτινα καλύμματα προσώπου, από ένα μαντήλι ή μπλουζάκι, τα οποία πλένουμε και σιδερώνουμε με καυτό σίδερο. Οι μάσκες προσώπου από ύφασμα, από οικιακά υλικά, είναι χαμηλού κόστους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετο εθελοντικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, αναφέρει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και συνιστά πλέον να φοράμε καλύμματα προσώπου σε δημόσιους χώρους, όπου είναι δύσκολο να διατηρηθούν όλα τα μέτρα κοινωνικής απόστασης (π.χ. σούπερ μάρκετ και φαρμακεία). Συμβουλεύει, επιπλέον, τη χρήση απλών υφασμάτινων καλυμμάτων προσώπου, για να επιβραδυνθεί η διάδοση του ιού και για να μην μεταδίδουν εύκολα τον κορωνοϊό άτομα που μπορεί είναι ασυμπτωματικά.

Η άλλη λύση, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, είναι μία διαφορετική μάσκα για κάθε μέρα, δηλαδή φοράμε μια μάσκα την Δευτέρα και την ξαναφοράμε την άλλη Δευτέρα, διότι μετά από μια εβδομάδα απολυμαίνεται από μόνη της. Αν υγρανθεί η μάσκα (π.χ.βήξουμε, φταρνιστούμε) δεν ωφελεί, και πρέπει να αλλαχτεί. Αναφέρει ότι η μάσκα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πώς την φοράμε και πώς την βγάζουμε. Απαραίτητο και εδώ το πλύσιμο των χεριών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr