ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεγκέρογλου στο «Ραντάρ»: «Γιατί σε έναν νομό ή ένα νησί που δεν έχει κρούσματα να επιβληθούν τα ίδια μέτρα;»

Δημοσίευση 29 Απριλίου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 29 Απριλίου 2020, 09:37
Κεγκέρογλου στο «Ραντάρ»: «Γιατί σε έναν νομό ή ένα νησί που δεν έχει κρούσματα να επιβληθούν τα ίδια μέτρα;»
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής είναι αντίθετος με τα μέτρα χαλάρωσης, καθώς θεωρεί ότι ο κάθε νομός ή νησί θα πρέπει να αξιολογείται ανάλογα με το αν έχει κρούσματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου ανέλυσε τα μέτρα χαλάρωσης τα οποία ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα αρμόδια υπουργεία και τόνισε ότι η τήρηση των κανόνων δεν πρέπει να είναι καθολική, αλλά ανάλογα με τα συστήματα για κάθε νόμο ή νησί.

«Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πότε, αλλά υπάρχει και το πώς. Το πώς είναι πολύ σημαντικό. Έχουν ανακοινωθεί κανόνες από άποψη προστασίας της δημόσιας υγείας, για να μην υπάρξει νέο κύμα πανδημίας, αλλά θεωρώ ότι δεν ακολουθείται η σωστή μεθοδολογία», τόνισε αρχικά ο κ. Κεγκέρογλου στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Το κλείσιμο γίνεται με κεντρική απόφαση, διατάσσεται και εφαρμόζεται καθολικά, αλλά το άνοιγμα δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο. Το άνοιγμα ενεργοποιείται με την τήρηση των κανόνων. Υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία μέχρι στιγμής, δεν έχουν ληφθεί υπόψιν. Αφορά την επιστημονική διοικητική μεθοδολογία, η οποία δεν είναι αυτή που πρέπει».

«Πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι αρμόδιοι που παίρνουν τις αποφάσεις, ότι αυτό που μας ενδιαφέρει δεν τηρείται, αν ένας κλάδος πανελλαδικά, αποφασίσουν ότι ανοίγει. Πρέπει να το δούμε με τα συστήματα. Υπάρχουν τα λεγόμενα κλειστά ή ελεγχόμενα συστήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν με τις αποφάσεις, μέχρι τώρα. Είναι οι νομοί, είναι τα νησιά. Το κάθε νησί και ο κάθε νομός είναι ένα κλειστό, ελεγχόμενο σύστημα. Δεν κατάλαβα γιατί σε έναν νομό που συνεχίζει να έχει κρούσματα τις τελευταίες 15 ή 21 μέρες, να έχει τα ίδια κριτήρια με αυτά που θα ένας ένας νομός που δεν έχει κρούσματα. Αυτό είναι μέγα λάθος. Το κλείσιμο γίνεται καθολικά, όμως το άνοιγμα ενεργοποιείται εκεί που υπάρχουν οι συνθήκες. Ο ΕΟΔΥ έχει καταγράψει ανά νομό τα κρούσματα και τα συμπτώματα. Συνεχίζεις να διαφυλάσσεις τη μετάδοση προ και από νησί ή από και προς νομόκ και εντός χαλαρώνεις», σχολίασε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και συνέχισε:

«Τα πράγματα είναι δυσκολότερα από το κλείσιμο. Η επιδότηση της ανεργείας πρέπει να γίνει επιδότηση της εργασίας. Εμείς καταθέσαμε μια πρόταση την οποία πρέπει να αξιολογήσει η κυβέρνηση. Αφορά το σύνολο της οικονομίας και ξεκινά με την ενεργοποίηση των θέσεων εργασίας. Όσα χρήματα κι αν διαθέσεις για την επιδότηση της ανεργίας, ενώ είναι μέτρο προστασίας, δεν μπορεί να παραμείνει μόνιμο μέτρο, γιατί στο τέλος πάνε στράφι και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Χρειάζεται η ενεργοποίηση θέσεων εργασίας, με βάση την τήρηση των μέτρων».

Για τα μαγαζιά εστίασης: «Η κυβέρνηση λέει ότι θα ανοίξουν εστιατόρια και μαγαζιά και θα έχουν έναν πελάτη ανά 10 τμ. Τα περισσότερα μαγαζιά στην Ελλάδα, στον χώρο τους έχουν 30-40 τμ. Είναι δυνατόν να ανοίξει κανένα μαγαζί για 3 πελάτες; Είναι ένα θέμα που χρειάζεται τη διαβούλευση του κράτους».