ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρό μήνυμα της κυβέρνησης προς Ερντογάν: Η φούσκα της απειλής έσπασε στον Έβρο

Δημοσίευση 4 Μαΐου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 4 Μαΐου 2020, 13:43
Αυστηρό μήνυμα της κυβέρνησης προς Ερντογάν: Η φούσκα της απειλής έσπασε στον Έβρο
Facebook Twitter Whatsapp

Σκληρή απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για την άνευ προηγουμένου πρόκληση με την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τους κ.κ. Παναγιωτόπουλο και Φλώρο από τουρκικά μαχητικά.

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει η ελληνική κυβέρνηση απαντώντας στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, που χθες ξεπέρασαν κάθε όριο, αφού τουρκικά F-16 δεν δίστασαν να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο περιστατικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών διεμήνυσε πως «η φούσκα της απειλής και του εκβιασμού ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει στρατιές κατατρεγμένων ανθρώπων, όπως πρόσφυγες και μετανάστες, ως γεωοπολιτικό "όπλο" για να εκβιάσει την Ευρώπη και την Ελλάδα έσπασε στον Έβρο».

«Οποιαδήποτε στιγμή είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε άλλη προκλητική ενέργεια σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της χώρας» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το χθεσινό περιστατικό αποδεικνύει ότι «πολλές φορές η Τουρκία ξεπερνά τα όρια που θέτουν οι κάνονες του διεθνούς δικαίου, αλλά φυσικά και οι κανόνες καλής γειτονίας. Εμείς είμαστε εδώ για να αναχαιτίζουμε, όπως και χθες, τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες».

Δείτε βίντεο ντοκουμέντο με την παρενόχληση του ελληνικού ελικοπτέρου:

300 μέτρα από το ελληνικό ελικόπτερο έφτασε το τουρκικό μαχητικό

Όπως έγραφε νωρίτερα το Newpost, ήταν χωρίς αμφιβολία η σοβαρότερη Τουρκική πρόκληση στον αέρα το τελευταίο διάστημα. Με συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Παρενόχληση πάνω από κατοικημένο Ελληνικό νησί του ελικοπτέρου που μετέφερε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ ακολούθησε συνέχεια μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από έξι ακριτικά νησιά του Αρχιπελάγους.

Ερώτημα παραμένει εάν οι Τούρκοι είχαν ήδη πληροφορηθεί για την επίσκεψη του ΥΠΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου και του ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου στα ακριτικά νησιά ή απλά να τους διέταξαν να παρενοχλήσουν το Ελληνικό ελικόπτερο το οποίο μετέφερε πιθανότατα κάποιον αξιωματούχο στα παραμεθόρια φυλάκια. Στη συνέχεια αν και σίγουρα γνώριζαν ότι επρόκειτο για τον υπουργό άμυνας και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων δεν δίστασαν να επαναλάβουν την προσπάθεια για παρενόχληση αλλά και τις προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από τα ακριτικά μας νησιά.

Η προσέγγιση πάνω από Εθνικό έδαφος του ελικοπτέρου το οποίο μεταφέρει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ξεπερνά τα όρια της πρόκλησης και προσεγγίζει την πολεμική ενέργεια. Ειδικά όταν το Τουρκικό F16 φτάνει να πετά σε κοντινή απόσταση επιδεικνύοντας εθνόσημο και όπλα ακόμα και αν βρίσκεται περικυκλωμένο από φίλια μαχητικά.

Πέρα όμως από προκλητική και επιθετική αποτελεί και ιδιαίτερα επικίνδυνη ενέργεια για την ασφάλεια πτήσης του ελικοπτέρου. Και μόνο οι υψηλές ταχύτητες αλλά και η δύναμη των καυσαερίων ενός μαχητικού μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες. Η εμπειρία του πληρώματος του NH90 αλλά κυρίως η ψυχραιμία των Ελλήνων αεροπόρων που πετούσαν από την πρώτη στιγμή στην περιοχή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή οποιασδήποτε αρνητικής εξέλιξης.