current views are: 7

8 Μαΐου 2020
Δημοσίευση10:00

Το Σάββατο στη Ρόδο η κηδεία του Δ. Κρεμαστινού που νικήθηκε από τον κορωνοϊό

Μεγάλη θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού, που πέθανε σήμερα νικημένος από τον κορωνοϊό. Αύριο στη Ρόδο το «τελευταίο αντίο».

Δημοσίευση 10:00’

Μεγάλη θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού, που πέθανε σήμερα νικημένος από τον κορωνοϊό. Αύριο στη Ρόδο το «τελευταίο αντίο».

Στη Ρόδο αύριο το απόγευμα θα γίνει η κηδεία του πρώην υπουργού Δημήτρη Κρεμαστινού, που έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, νικημένος από τον κορωνοϊό. Ο θάνατός του προκάλεσε αισθήματα θλίψης τόσο στον πολιτικό κόσμο όσο και στα νησιά της Δωδεκανήσου όπου ήταν ιδιαίτερα αγαπητός λόγω της πολύχρονης πολιτικής δραστηριότητας και της κοινωνικής προσφοράς του.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 5.00 το απόγευμα στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού και η ταφή θα γίνει στο νεκροταφείο της Ρόδου, ενώ σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό στην εκκλησία θα επιτραπεί να βρίσκονται ελάχιστοι συγγενείς και φίλοι.

«Μάχη» από τις 26 Μαρτίου με τον κορωνοϊό

Υπενθυμίζεται πως ο Δημήτρης Κρεμαστινός νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» για πάρα πολλές ημέρες.

Ειδικότερα, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 26 Μαρτίου κι ενώ η αρχική κλινική του εικόνα ήταν καλή, στη συνέχεια επιδεινώθηκε.

Ωστόσο, λίγο μετά το Πάσχα, ο πρώήν υπουργός εκδήλωσε πολυοργανική ανεπάρκεια, με τους γιατρούς να δίνουν μάχη με κάθε επιστημονική μέθοδο προκειμένου να τον κρατήσουν στη ζωή. Ωστόσο, σήμερα το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή. 

Θλίψη στα Δωδεκάνησα

Σε δήλωση του για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος επισημαίνει: «Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν σταθερά παρών στην πολιτική ζωή της χώρας και της Δωδεκανήσου, τις οποίες τίμησε με συνέπεια. Προσωπικότητα δυναμική, με ξεχωριστή κοινωνική και επιστημονική παρουσία, διακρινόταν για τη μεγάλη αγάπη προς τη Δωδεκάνησο, με την οποία ταύτισε ολόκληρη την πολιτική σταδιοδρομία του. Στην οικογένειά του και τους οικείους του εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου. Τα νησιά μας θα τον θυμούνται πάντα με χαμόγελο για την εξαιρετική προσφορά του».

Ο υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας τονίζει:

«Ο Δημήτρης Κρεμαστινός πάλεψε γενναία μέχρι την τελευταία στιγμή και η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό στα Δωδεκάνησα και στην καρδιά μας. Εξαιρετικός επιστήμονας με παγκόσμια καταξίωση και αναγνώριση. Ευπρεπής όσο λίγοι, άνθρωπος με ευγένεια και αρχές, αλλά και με μεγάλη αγάπη για τον τόπο του. Οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές δεν στάθηκαν εμπόδιο για να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες στα θέματα της δημόσιας υγείας. Ήταν πολιτικός αντίπαλος, αλλά για μένα ήταν κυρίως ένας φίλος. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη. Στη σύζυγό του και στους δικούς τους ανθρώπους, απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν όλοι οι δήμαρχοι των νησιών της Δωδεκανήσου, οι βουλευτές του νομού, οι νομαρχιακές επιτροπές των κομμάτων και σχεδόν το σύνολο των τοπικών φορέων, επισημαίνοντας το πολιτικό και επιστημονικό ήθος του Δημήτρη Κρεμαστινού και την ανιδιοτελή προσφορά του προς την Δωδεκάνησο.

Το βιογραφικό του

Γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύθηκε με υποτροφία του κράτους στη σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Postgraduate Medical School, St. Thomas Hospital, Guy’s Hospital 1973-1976).

Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ως πανεπιστημιακός ιατρός, δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Διετέλεσε διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, καθώς και διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου δημιούργησε το Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα. Ηταν ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Είχε διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και σε αυτό του Βελιγραδίου. Για το έργο του είχε βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία).

Ηταν μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του από το 1996. Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993 – 1996), χρημάτισε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ αρχικά από το 2000 ως το 2004. Επανεξελέγη το 2009 και ήταν βουλευτής μέχρι το 2019. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και Αντιπρόεδρος της.

Είχε συγγράψει ακαδημαϊκά συγγράμματα, καθώς και βιβλία για το ευρύ κοινό σχετικά με την καρδιολογία (Αναζητώντας τα μυστικά της καρδιάς και Μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες) και πάνω από 2500 επιστημονικές εργασίες, εκ των οποίων 486 έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλα διεθνή ερευνητικά περιοδικά με υψηλό impact factor. Κυριότερες μονογραφίες του είναι η Διδακτορική διατριβή του (ως Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών): Η συγκέντρωση του C3 κλάσματος του συμπληρώματος στην εχινοκοκκίαση, η υφηγεσία: Η επίδραση της εναπόθεσης του σιδήρου στη λειτουργικότητα του μυοκαρδίου, Διαστολική λειτουργία της αριστερής κοιλίας και ​​Preconditioning.


σχετικα αρθρα