current views are: 9

18 Μαΐου 2020
Δημοσίευση03:57

Ανασχηματισμός μετά τις 7 Ιουλίου με διορθωτικές και όχι σαρωτικές αλλαγές – Οι σχεδιασμοί και οι προτεραιότητες Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός θέλει μέσα από τις κινήσεις του να στείλει μηνύματα για τις προτεραιότητες και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στους επόμενους δύσκολους μήνες που η ύφεση λόγω covid-19 θα είναι σε ανοδική πορεία.

Δημοσίευση 03:57’

Ο πρωθυπουργός θέλει μέσα από τις κινήσεις του να στείλει μηνύματα για τις προτεραιότητες και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στους επόμενους δύσκολους μήνες που η ύφεση λόγω covid-19 θα είναι σε ανοδική πορεία.

Μετά την συμπλήρωση ενός χρόνου από την νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και την ορκωμοσία της πρώτης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 9 Ιουλίου, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό όπως αναφέρει ανώτατη πηγή με την οποία συνομίλησε το Newpost. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει ανασχηματισμό «ανήμερα της επετείου του ενός χρόνου ή την επόμενη μέρα», όπως ανέφερε η πηγή. «Μπορεί να τον κάνει και στις αρχές Σεπτεμβρίου» συνέχισε. «Σίγουρα, όμως, η συμπλήρωση ενός έτους δίνει μία καλή εικόνα για τους τομείς που χρειάζονται ενίσχυση» όπως τόνισε. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο ο κύβος δεν ερρίφθη. Ανασχηματισμός στους επόμενους δύο μήνες δεν φαίνεται πιθανός.

Άλλωστε, σε όλες τις μετρήσεις η κυβέρνηση έχει υψηλά επίπεδα αποδοχής και δεν υπάρχει λόγος αλλαγών στην παρούσα φάση, όπως επισήμανε η κορυφαία πηγή.

Το επιτελείο

Εκεί που υπάρχουν καθυστερήσεις αναλαμβάνει να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά, το πανίσχυρο στενό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αποτελείται από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκη Σκέρτσο και τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη που παίρνουν πάνω τους το βάρος της πολιτικής και ουσιαστικής διαχείρισης τομέων που «κολλάνε».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φέρεται να έχει στο νου του έναν σαρωτικό ανασχηματισμό αλλά «διορθωτικές και σημειακές κινήσεις» που θα στέλνουν μηνύματα για τις προτεραιότητες και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στους επόμενους δύσκολους μήνες που η ύφεση λόγω covid-19 θα είναι σε ανοδική πορεία.

Αμετακίνητοι

Μία τέτοια πρόθεση εφόσον επιβεβαιωθεί έχει την ερμηνεία ότι μένουν αμετακίνητοι οι περισσότεροι βασικοί υπουργοί: Χρήστος Σταϊκούρας, Αδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Κικίλιας, Νίκη Κεραμέως, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κώστας Καραμανλής, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Λίνα Μενδώνη κ.α.

Ο Τουρισμός

Ένα τομέας που θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ ότι θα ανασχηματιστεί λόγω χαμηλής αποδοτικότητας είναι ο τουρισμός που αποτελεί κινητήρια δύναμη της οικονομίας, συνεισφέροντας γύρω στο 20% του ΑΕΠ μαζί με τις παρεμφερείς δραστηριότητες που υποστηρίζονται από αυτόν. Πέρυσι ήρθαν 31 εκατομμύρια τουρίστες. Φέτος λόγω κορωνοϊού που λειτουργεί αποτρεπτικά, ένα καλό σενάριο θα ήταν να έλθει το ένα τρίτο, γύρω στα 10 εκατομμύρια.

Τηλεδιάσκεψη με Γερμανία

Οι διακρατικές συμφωνίες που χειρίστηκε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα. Οι πηγές του Newpost αναφέρουν ότι και ο τουρισμός πέρασε στην επιτελική ευθύνη του Μαξίμου που συντονίζει το διπλωματικό παρασκήνιο που είναι σε εξέλιξη.

Σήμερα στις 2μμ θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών με στόχο τον ευρύτερο δυνατό συντονισμό των πολιτικών για τον τουρισμό και τους διασυνοριακούς ελέγχους. Την πρωτοβουλία έχει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου για την στρατηγική που ακολουθείται.
Θα συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Κροατίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κύπρου και της Βουλγαρίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε δυο τηλεδιασκέψεις του λεγόμενου Smart Covid Management Group με στόχο την ενθάρρυνση του τουρισμού μεταξύ των οχτώ χωρών (μαζί και η Ελλάδα) που αντιμετώπισαν την πρώτη φάση της πανδημίας με επιτυχία. Συμμετείχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, οι πρωθυπουργοί της Δανίας, Mette Frederiksen, της Νορβηγίας, Erna Solberg, της Τσεχίας Andrej Babiš, του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, της Σιγκαπούρης Lee Hsien Loong και της Αυστραλίας Scott Morrison. Ο στόχος είναι κοινά πρωτόκολλα και ενθάρρυνση των πολιτών για διακοπές.

Το ΕΣΠΑ

Οι χαμηλές πτήσεις στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον υποχωρούν οι σκέψεις να δημιουργηθεί αυτόνομο υπουργείο ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων που θα αναλάβει την ευθύνη να απορροφήσει αρκετά δις με τα προγράμματα στήριξης της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού. Ο πρωθυπουργός εξετάζει και τη λύση της αλλαγής των γενικών γραμματέων.

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θεωρείται ρεαλιστικό να υπάρξει μία ενδυνάμωση, με ενίσχυση του ρόλου της σημερινής γενικής γραμματέως Άννας Στρατινάκη.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγες πιθανότητες συγκεντρώνει στην παρούσα φάση η υπουργοποίηση του καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλου του οποίου η προσφορά στην εθνική μάχη κατά του κορωνοϊού κρίνεται σημαντική.
«Η κυβέρνηση λειτουργεί καλά και αποδοτικά» φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργάτες του, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στα σενάρια ανασχηματισμού που πλημμύρισαν τα κυριακάτικα φύλλα.

«Καρφιά» για υπουργούς

«Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται» τόνισε. Άφησε αιχμές και για υπουργούς που τροφοδότησαν τα σχετικά σενάρια προκειμένου να «παίζει» το όνομα τους και στον ανασχηματισμό.
«Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους κι όχι με σενάρια ανασχηματισμού που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης», ανέφερε σε συνεργάτες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην επανεκκίνηση του τουρισμού και συνολικότερα της οικονομικής δραστηριότητας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων απασχόλησης ώστε να περιοριστεί η απώλεια θέσεων εργασίας όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. « Γι’ αυτό το λόγο έχει συνεχείς συσκέψεις» τόνισαν. «Και σε αυτό το έργο θέλει προσηλωμένους τους υπουργούς κι όχι στη σεναριολογία» τόνισαν.


σχετικα αρθρα