current views are: 8

21 Μαΐου 2020
Δημοσίευση13:46

Νέα κόντρα για τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας – Κυβέρνηση: Επιπόλαια κριτική – Αντιπολίτευση: Μειώνετε μισθούς

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο για δεύτερη ημέρα. Απάντηση από κυβερνητικό εκπρόσωπο στα πυρά των κομμάτων και νέος γύρος επίθεσης από την αντιπολίτευση.

Δημοσίευση 13:46’

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο για δεύτερη ημέρα. Απάντηση από κυβερνητικό εκπρόσωπο στα πυρά των κομμάτων και νέος γύρος επίθεσης από την αντιπολίτευση.

Νέος γύρος αντιπαράθεσης ξέσπασε με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων, όπως επίσης και για το άνοιγμα του τουρισμού.

Πυρά Πέτσα

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τόνισε αρχικά κατά τη διάρκεια του briefing ότι «προτιμούμε μισθό και όχι επίδομα ανεργίας». Επιπρόσθετα σημείωσε πως «η κριτική ότι δήθεν μειώνονται οι μισθοί κατά 20% είναι ανεύθυνη και επιπόλαια. Το σχέδιο της κυβέρνησης συγκρίνεται μόνο με το μηδέν και το λουκέτοΑντιμετωπίζουμε τα πραγματικά προβλήματα και όχι τα φανταστικά και αυτά που κατασκευάζει η αντιπολίτευση. Κι ο κόσμος της εργασίας το καταλαβαίνει καλά. Και όσο η οικονομική και η κοινωνική ζωή της χώρας επανέρχεται στη νέα κανονικότητα θα γίνεται αντιληπτό από όλους».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση περιγράφει ένα μέλλον με μειώσεις μισθών

Απαντώντας ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης τόνισε: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθεί, αλλά η πραγματικότητα εξακολουθεί να τον διαψεύδει. Σήμερα, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι δεν μειώνονται οι μισθοί. Προφανώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ή δεν ξέρει τι ανακοίνωσαν χτες οι υπουργοί της κυβέρνησης ή πιστεύει ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν απλή αριθμητική. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, λοιπόν, στις επιχειρήσεις πλέον ο εργοδότης θα καταβάλλει το 50% του μισθού και το κράτος θα συμπληρώνει το 60% του υπόλοιπου 50%. Αυτό συνεπάγεται μείωση μισθού 20%».

«Η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της. Περιγράφει ένα μέλλον με μειώσεις μισθών και εμπέδωση πρακτικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας. Ενώ όσο επιμένει στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, επιδοτεί την ανεργία. Όσα λεκτικά σχήματα και αν επιστρατεύσει.  Μπορούμε αλλιώς! Με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ που εγγυάται στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας με γνώμονα την προστασία της εργασίας και της ασφάλειας των πολλών», σημείωσε.

Επιπλέον ο Αλέξης Χαρίτσης κατηγορεί την κυβέρνησης για δημιουργική λογιστική. «Ο κ. Μητσοτάκης με το χθεσινό 20/5 του διάγγελμα ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό του σε δημιουργική λογιστική, κάνοντας λόγο για μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ», καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γεννηματά: Ανεπαρκή τα μέτρα

Απογοήτευση εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι είναι «καθυστερημένα, ανεπαρκή και συντηρητικά».

Μιλώντας στον ρ/σ Real FM, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι έχει αναφερθεί για το πώς πρέπει να στηριχθεί ο τουρισμός και οι σημαντικότεροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας για να κρατηθεί ζωντανή η παραγωγική βάση της χώρας. «Αν τώρα καταρρεύσουν, το κόστος της ανόρθωσης θα είναι πολύ δύσκολο, θα είναι πολύ βαρύ. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιο εύκολο να μαζέψουμε ό,τι μπορούμε, να το σταθεροποιήσουμε τώρα, παρά να χτίζουμε μετά σε ερείπια. Να επισημάνω, πριν μπούμε σε λεπτομέρειες, ότι η κυβέρνηση δεν λέει τίποτα για τον πρωτογενή τομέα, τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, που είναι σημαντικός κλάδος για την ελληνική οικονομία», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Σχολιάζοντας ειδικότερα τα μέτρα για τη στήριξη στην εργασία, επισήμανε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει παρουσιάσει συγκεκριμένη και απολύτως κοστολογημένη πρόταση για την εργασία αναδεικνύοντας τις διαφορές από τις προτάσεις της κυβέρνησης. «Η επιδότηση εργασίας έτσι όπως την προτείνει η κυβέρνηση συνοδεύεται από μείωση αποδοχών για τους εργαζομένους κατά 20% και συνδέεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Αυτό είναι σε βάρος των εργαζομένων και έρχεται να καθιερώσει μέσα στην πανδημία τη μερική απασχόληση. Στην πραγματικότητα το κόστος της κρίσης μεταβιβάζεται στους εργαζόμενους με διπλό τρόπο», σημείωσε και προσέθεσε: «Το SURE είναι κοινοτικό πρόγραμμα, αλλά δεν παύει να είναι δάνειο. Που σημαίνει ότι επιβαρύνεται η χώρα από αυτό το δάνειο. Άρα στο τέλος της ημέρας επιβαρύνεται και ο εργαζόμενος. Δεν είναι δυνατόν να δίνει η κυβέρνηση κίνητρα για την μερική απασχόληση. Θα έπρεπε να διασφαλίσουμε, όπως λέει το πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής, όχι μόνο να μην υπάρξουν απολύσεις στις επιχειρήσεις που επιδοτούνται αλλά και να μην υπάρξουν δυσμενείς αλλαγές στους όρους των συμβάσεων των εργαζομένων».

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι δεν φτάνει η μείωση του ΦΠΑ και χρειάζονται πιο γενναία μέτρα για τον τουρισμό και την εστίαση, όπως μείωση για τη διαμονή στο 6% για να γίνουν ανταγωνιστικά τα προϊόντα. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το ύψος της ύφεσης εξαρτάται από το τι θα σώσουμε στον τουρισμό. Δεν επαρκούν οι εξαγγελίες τις κυβέρνησης, δεν δίνουν κίνητρα για να ανοίξουν περισσότερες επιχειρήσεις, να διασωθούν θέσεις εργασίας και να υπάρχουν έσοδα. Επίσης στη μείωση της προκαταβολής φόρου, πρέπει να είναι μηδενική η προκαταβολή φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση δεν ξεκαθάρισε τη θέση της και παραπέμπεται για τον Ιούλιο η απόφαση. Δεν είναι δυνατόν να μιλάει ο πρωθυπουργός και να μην ξέρουν ποιο θα είναι το πλαίσιο που θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις στο επόμενο διάστημα, γιατί μόνο έτσι ένας επιχειρηματίας θα πάρει σοβαρές αποφάσεις για τη δουλειά του», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Πυρά κατά κυβέρνησης και από Κουτσούμπα

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως κριτήριο για το ΚΚΕ, προκειμένου να εκτιμήσει τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι «αν προστατεύουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου με όλα τους τα δικαιώματα και αν προστατεύουν τις μικρομεσαίες, οικογενειακές επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο που είναι πάρα πολλές».

Σε ερώτηση εάν μπορούν αυτά να προστατευθούν ενώ υπάρχει κρίση, απάντησε ότι «δεν μπορεί να την πληρώνουν συνεχώς τα μόνιμα υποζύγια», εξηγώντας στη συνέχεια ότι «ο λαός πλήρωσε τόσο τα δέκα χρόνια καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης όσο και τα δύο τελευταία χρόνια μικρής καπιταλιστικής ανάπτυξης, καθώς κανένα μνημονιακό μέτρο δεν πάρθηκε πίσω, αντίθετα, προστέθηκαν πάρα πολλά και τώρα μέσα στην πανδημία που δεν δημιούργησε την κρίση δεν μπορεί να την πληρώνει ο λαός».


σχετικα αρθρα