ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Πετσοκομμένες και για λίγους οι πολυδιαφημισμένες αυξήσεις στις συντάξεις

Δημοσίευση 22 Μαΐου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 22 Μαΐου 2020, 15:51
Αχτσιόγλου: Πετσοκομμένες και για λίγους οι πολυδιαφημισμένες αυξήσεις στις συντάξεις
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Επίθεση κατά της κυβέρνησης από την κ. Αχτσιόγλου. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δίνει «πετσοκομμένες συντάξεις».

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή τις καταγγελίες εκατοντάδων συνταξιούχων που την πρώτη μέρα καταβολής των συντάξεών τους είδαν λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

«Πέρυσι τέτοιες μέρες οι συνταξιούχοι λάμβαναν την μόνιμη 13η σύνταξη,  ολόκληρη οι χαμηλοσυνταξιούχοι και ποσοστιαία οι υπόλοιποι. Σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι όχι μόνο δεν παίρνουν τη 13η σύνταξη, αφού ο κ. Μητσοτάκης που δεσμευόταν προεκλογικά πως θα διατηρηθεί, τελικά την έκοψε, αλλά βλέπουν και τις πολυδιαφημισμένες αυξήσεις στις συντάξεις τους, που αφορούν μόνο έναν στους δέκα συνταξιούχους, να είναι πετσοκομμένες», σημειώνει η κ. Αχτσιόγλου στη δήλωσή της.

Οι καταγγελίες

Μειωμένες συντάξεις παρέλαβαν σήμερα ορισμένοι συνταξιούχοι που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9 και ήταν οι πρώτοι στη σειρά για να πληρωθούν.

Τα ποσά ήταν λιγότερα από τα προβλεπόμενα από 6 ως 50 ευρώ και αυτό αποδίδεται στην «αναδρομική παρακράτηση για συνδρομή σε συνδικαλιστικό φορέα από το 2018», σύμφωνα τα όσα μετέδωσε ο ΑΝΤ1.

«Ο δεύτερος λόγος είναι ότι υπάρχει διαφοροποίηση στη φορολογική παρακράτηση, δεδομένου ότι αυξάνονται οι ετήσιες αποδοχές των συνταξιούχων, με την αύξηση των επικουρικών συντάξεων που θα δοθούν τον Ιούνιο. Με απλά λόγια, επειδή κάποιοι συνταξιούχοι λόγω της αύξησης των επικουρικών συντάξεων ανεβαίνουν φορολογική κλίμακα, έχουν μεγαλύτερη φορολογική παρακράτηση», τόνισαν με τον υποδιοικητή του ΕΦΚΑ να παρεμβαίνει για να εξηγήσει με τη σειρά του τον λόγο της μείωσης ορισμένων συντάξεων.

«Το πρώτο είναι αυτό που είπατε με τα αναδρομικά στον συνδικαλιστικό φορέα. Το δεύτερο είναι ότι επειδή θα αποδοθεί η αυξημένη επικουρική μέσα στον Ιούνιο, αυτό οδηγεί σε ένα μεγαλύτερο εισόδημα ετήσιο για τον συνταξιούχο αναγκαστικά, οπότε αυξάνεται και ο συντελεστής φορολόγησης που επηρεάζει και την κύρια σύνταξη. Τώρα που πληρώνεται την κύρια θα εμφανιστεί ο αυξημένος φορολογικός συντελεστής. Είναι η ίδια πληρωμή παρά το γεγονός ότι μεσολαβούν κάποιες μέρες. Το αποτέλεσμα πάντως σε αυτούς που αυξάνεται ο συντελεστής θα είναι ικανοποιητικός. Το πρόσημο θα είναι θετικό στο τέλος στη συντριπτική πλειοψηφία», τόνισε ο κ. Τσαγκαρόπουλος.