ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Θεωδορικάκου - Σκουρλέτη για το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι»

Δημοσίευση 22 Μαΐου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 22 Μαΐου 2020, 18:00
Κόντρα Θεωδορικάκου - Σκουρλέτη για το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι»
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης αναφέρεται στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα των ΟΤΑ «ΦιλόΔημος Ι».

Το τελευταίο εγχείρημα του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου να «δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» αναφορικά με την αντικατάσταση του απόλυτα επιτυχημένου χρηματοδοτικού προγράμματος των ΟΤΑ «ΦιλόΔημος Ι», αποτυπώνεται με τον πλέον σαφή τρόπο στην -τυπικά- απάντησή του σε  σχετική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Ωστόσο, τα όσα αναφέρει ουσιαστικά συνιστούν μια «μη απάντηση», αναφέρει σε δήλωση του ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Απάντηση ήρθε από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Eσωτερικών.

Τι απαντά το υπ. Εσωτερικών:

Είναι γνωστό ότι το πέρασμα του κ. Σκουρλέτη από θέσεις ευθύνης που αφορούν την Αυτοδιοίκηση είχε τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα για τον θεσμό.

Προφανώς και ως αντιπολίτευση συνεχίζει την ίδια καταστροφική πολιτική.

Οι πάντες γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» είχε πόρους μόλις 134 εκατ. ευρώ έναντι υποσχέσεων έργων 1,2 δισ. ευρώ.

Αντίθετα το σημερινό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχει διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ. Αφορά όλους τους δήμους της χώρας και περιλαμβάνει ευρύτατο πλαίσιο έργων και καινοτόμων δράσεων με άμεσο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Χάρη δε σε αυτούς τους διασφαλισμένους πόρους εξασφαλίζεται και το σύνολο των προηγούμενων έργων που ήταν στον αέρα.

Ευχόμαστε στον κ. Σκουρλέτη να προσαρμοστεί γρήγορα στην αλήθεια και στην πραγματικότητα, ώστε να είναι περισσότερο χρήσιμος, έστω στο κόμμα του.

Ο κ. Σκουρλέτης έθεσε οκτώ ζητήματα:

«Ζήτημα πρώτο: Ο Υπουργός δεν προσκόμισε  τα έγγραφα της συμφωνίας χρηματοδότησης και τα παραστατικά πίστωσης του λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που ζητήθηκαν με την Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων. Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ρητά την υποχρέωση του Υπουργού να προσκομίσει τα αιτούμενα έγγραφα άλλως να αιτιολογήσει τη μη κατάθεσή τους, (άρθρο 133, παρ. 3 και 4 του ΚτΒ). Ίσως έτσι προσπάθησε να αποφύγει να αποκαλυφθεί ότι όλα λειτουργούν βάσει των όσων προέβλεψε και εξαρχής ορθά υλοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών, όταν θεσπίστηκαν τα προγράμματα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 

Ζήτημα δεύτερο: Έτσι ίσως εξηγείται ότι δεν απάντησε και στο συγκεκριμένο ερώτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν «έχει συναφθεί νέα συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή έχει παραταθεί η ισχύς της προηγούμενης συμφωνίας χρηματοδότησης και ποιο το ύψος αυτής;»

Ζήτημα τρίτο: Χωρίς να προσκομίζει έγγραφα που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του ότι δήθεν όλα έγιναν με νέες χρηματοδοτικές συμφωνίες και συμβάσεις από την αρχή για τη διασφάλιση πόρων, συνεχίζει να αναμασά ανακρίβειες και  συνειδητά ψεύδη για τη μη εξασφάλιση της χρηματοδότησης των έργων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δήθεν έλλειψη χρηματοδότησης προσκρούει στην πραγματικότητα των 700 εκατ. ευρώ δημοπρατημένων έργων, με την προβλεπόμενη εμπλοκή πλήθους υπηρεσιών και θεσμικών οργάνων ελέγχου, έως και του Ελεγκτικού Συμβουλίου.

Ζήτημα τέταρτο: Το αφήγημα ότι δεν υπήρχαν χρήματα για τα έργα του «ΦιλόΔημου» καταρρέει διαρκώς. Πρόσφατα, επισκεπτόμενος την Βόρεια Ελλάδα, όπου «έσωσε» μερικά ακόμη έργα, ο Υπουργός Εσωτερικών απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στον Βιολογικό Καθαρισμό της Σαμοθράκης, που ήδη πραγματοποιούνται παραλαβές. Βεβαίως είχε ήδη «σώσει» το έργο ύδρευσης στη Σύρο, στο οποίο έχει ολοκληρωθεί φυσικό και οικονομικό αντικείμενο και είχαν γίνει ήδη πληρωμές πριν ακόμη μάθει ο υπουργός ότι υπάρχει το έργο. 

Ζήτημα πέμπτο: Ο κ. Θεωδορικάκος αναφέρεται σε αποκλεισμούς 80 δήμων από τη χρηματοδότηση του «ΦιλόΔημος Ι», όταν από τις δέκα προσκλήσεις του προγράμματος οι επτά ήταν πανελλαδικές, χωρίς κανέναν γεωγραφικό αποκλεισμό. Βεβαίως, έργα ύδρευσης στην Αττική, εκεί που έχει αρμοδιότητα η ΕΥΔΑΠ, ή χρηματοδότηση αγροτικού δρόμου στο Δήμο Αθηναίων, δεν προβλέφθηκαν.   

Ζήτημα έκτο: Επικαλείται ως διαφορετικό στοιχείο του νέου προγράμματος την ανάθεση της αξιολόγησης των έργων σε «συλλογικό όργανο»  γνωρίζοντας ότι στον «ΦιλοΔημο» τα έργα αξιολογούνταν από Τεχνική Γραμματεία με τη συμμετοχή έμπειρων υπηρεσιακών στελεχών από την ΜΟΔ ΑΕ, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στην Επιτροπή Αξιολόγησης που θέσπισε θα συμμετέχουν δύο τεχνοκράτες από την ΕΕΤΑΑ (τους οποίους δεν διαθέτει, άρα θα απευθυνθεί σε ιδιώτες) και δύο ακόμη απευθείας από τον ιδιωτικό τομέα με επιλογή υπουργού. Προβλέπεται μόλις ένας εκπρόσωπος από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του ΥΠΕΣ, την οποία ο ίδιος συνέστησε. Ας κρίνουν οι πολίτες σε ποια περίπτωση από τις δύο ελέγχεται περισσότερο η «υπογραφή υπουργού». Καμία πειστική απάντηση δεν δίνεται για την αλλαγή της διαδικασίας αξιολόγησης. Μόνο που τώρα η «αγορά» μπορεί να έχει κυρίαρχο λόγο στις προτεραιότητες και τις επιλογές. Όσο για τη συμμετοχή εκπροσώπων ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, μόνο λόγια! Ας παρουσιαστεί και η τυπική πρόβλεψη της συμμετοχής τους.    

Ζήτημα έβδομο: Γιατί δεν απάντησε ο υπουργός στο ερώτημα εάν στα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, θα εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις για τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες των δημοσίων υπαλλήλων (ασυμβίβαστο, παράβαση καθήκοντος, υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης κ.λπ.);

Ζήτημα όγδοο: Πότε θα προχωρήσει η ένταξη δεκάδων θετικά αξιολογημένων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, του Προγράμματος «ΦιλόΔημος» από τον Ιούνιο του 2019, έργων ιδιαίτερα σημαντικών τα οποία θα μπορούσαν να είχαν ήδη δημοπρατηθεί; Καμία απάντηση από τον υπουργό. Είναι εμφανείς οι αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την απασχόληση και την οικονομία. 

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να διασύρει τον «ΦιλόΔημο» και να τον σβήσει από τη συλλογική μνήμη, επειδή ήταν επιτυχημένο έργο ΣΥΡΙΖΑ. Και ακολούθως, θέλει να εκμεταλλευτεί τις υφιστάμενες χρηματοδοτήσεις και συμφωνίες για να υλοποιήσει ένα δήθεν «καλύτερο» πρόγραμμα. Μόνο που η νεοφιλελεύθερη οπτική της και η επιλογή της να ελέγχει τις ροές χρηματοδότησης, δομούν διαδικασίες αδιαφάνειας και πελατειακής λογικής. Αυτός είναι και ο λόγος που ουσιαστικά απειλείται ο «πυρήνας» του«ΦιλόΔημου» ως ενός προγράμματος με καθαρές διαδικασίες και κριτήρια, το οποίο πραγματικά βοηθούσε τους δήμους και αδυνατούσε από τη φύση του να τους κρατήσει «όμηρους» σκοπιμοτήτων και ιδιοτέλειας. 

Τέλος, καλό είναι να συνειδητοποιήσουν στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Εσωτερικών, ότι η αγάπη για τους παραμυθάδες δεν επεκτείνεται και στους πολιτικούς «παραμυθάδες».

Περιμένουμε να καταθέσουν τα έγγραφα».