ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας για Έβρο: Δεν υπήρξε ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος - Προχωρά η κατασκευή του φράχτη

Δημοσίευση 25 Μαΐου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 25 Μαΐου 2020, 14:53
Πέτσας για Έβρο: Δεν υπήρξε ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος - Προχωρά η κατασκευή του φράχτη
Facebook Twitter Whatsapp

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την πορεία άρσης των μέτρων για τον κορωνοϊό και για τα περί «κατάληψης» ελληνικού εδάφους στον Έβρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Δεν υπήρξε ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος» επενέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσον αφορά τα περί «κατάληψης» ελληνικού εδάφους στον Έβρο, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να παίζουμε τα παιχνίδια της τουρικής προπαγάνδας» ανακοινώνοντας πως ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως «πρέπει να αποφεύγουμε τις λεκτικές υπερβολές και να μην παίζουμε τα παιχνίδια της τουρικής προπαγάνδας. Δεν υπήρξε καμία ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο» διεμήνυσε ο Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως «οι φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν δείχνουν ξένες δυνάμεις σε ελληνικό έδαφος, βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος».

«Συνεχίζουμε να φυλάμε τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης και συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», πρόσθεσε.

«Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «έχουν δοθεί όλες οι εξηγήσεις και από το υπουργείο Εξωτερικών και από τον Νίκο Δένδια για όλο το ιστορικό της υπόθεσης. Είναι σαφές ότι ο ποταμός Έβρος μπορεί να αλλάζει τη ροή του, αλλά τα σύνορα δεν αλλάζουν».

«Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό κάναμε τον Μάρτη, αυτό κάναμε τώρα, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», τόνισε ακόμα ο κ. Πέτσας.

Σε ερώτηση για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «είναι δεδομένη η βούλησή μας να ολοκληρωθεί γρήγορα ο φράχτης, ιδίως το νότιο τμήμα του. Θα είναι έτοιμο σύντομα, καθώς στις επόμενες 10 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του αναδόχου».

«Αρχίζουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα μικρά νησιά»

Στην αρχή της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «από σήμερα η χώρα κάνει ένα ακόμα βήμα στην κανονικότητα, με βάση τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης. Παράλληλα, επανέλαβε ότι «από την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί».

Ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε πως η εστίαση άνοιξε νωρίτερα απ' ό,τι είχε υπολογιστεί, λέγοντας πως «τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα που οφείλονται στην προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί έφεραν το άνοιγμα της εστίασης πιο μπροστά απ’ ό, τι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο». Επίσης, υπενθύμισε ότι επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς όλα τα νησιά και το yachting.

Ακόμα, υπενθύμισε ότι από την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι κατασκηνώσεις, τα Κέντρα Διημέρευσης και Φροντίδας Ηλικιωμένων και παιδιών με αναπηρία, καθώς και οι φοιτητικές εστίες.

Πρόσθεσε επίσης ότι «ξεκινούν στα Πανεπιστήμια οι εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις με περιορισμούς στον αριθμό των φοιτητών. Για τους φοιτητές αυτούς ανοίγουν και οι φοιτητικές εστίες».

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία «από σήμερα κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία «Σύμπλευση» ξεκινούν δειγματοληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό σε μικρά νησιά. Οι εξετάσεις θα γίνονται με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ από κοινού με τους γιατρούς και τους εθελοντές της «Σύμπλευσης»  η οποία θα διαθέτει τα φουσκωτά και τα πληρώματά της για τη μεταφορά των κλιμακίων και των δειγμάτων».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Κλείνοντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας αρχικά ότι απόψε ο κ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

Αύριο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και διάφορους φορείς.

Την Πέμπτη, 28 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει του Υπουργικού Συμβουλίου στις 11 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.