ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως στο «Εκτός Γραμμής»: Προσπάθειες να ξεκινήσει νωρίτερα η σχολική χρονιά

Δημοσίευση 26 Μαΐου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 26 Μαΐου 2020, 11:01
Facebook Twitter Whatsapp

Η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «υποδειγματική» την τήρηση των μέτρων από όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, από την πρώτη ημέρα επιστροφής στα σχολεία και δήλωσε πως γίνονται προσπάθειες να αρχίσει νωρίτερα η νέα σχολική χρονιά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Γίνονται προσπάθειες να ξεκινήσει νωρίτερα η επόμενη σχολική χρονιά, αλλά όχι πριν την 1η Σεπτέμβρη», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα.

Η κ. Κεραμέως χαρακτήρισε «υποδειγματική» την τήρηση των μέτρων από όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, από την πρώτη ημέρας επιστροφής στα σχολεία.

Όσον αφορά την προετοιμασία για την επόμενη σχολική χρονιά, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες να γίνουν όλα νωρίτερα, όπως οι προσλήψεις αναπληρωτών, ενώ μειώνεται η διάρκεια των πινάκων.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας δίνει κίνητρα στους εκπαιδευτικούς για να εργαστούν σε δυσπρόσιτες περιοχές ανά την Ελλάδα, υπογράμμισε  η κ. Κεραμέως: «Θα υπάρχει διπλή μοριοδότηση γι’ αυτούς τους εκπαιδευτικούς. (…)Υπήρχε, όμως, και το φαινόμενο που εκπαιδευτικοί είχαν επιλέξει συγκεκριμένες περιοχές και χωρίς λόγο δεν εμφανίζονταν. Δεν μπορεί μία τοπική κοινωνία να είναι δέσμια».

«Στα Δημοτικά έχουν παραδοθεί ήδη τα βιβλία για την επόμενη χρονιά και βρίσκονται καθοδόν για τα Γυμνάσια και Λύκεια», πρόσθεσε.

Όπως είπε, το νομοσχέδιο για την  Παιδεία «ξεκινάει από κάτω προς τα πάνω: «Από το Νηπιαγωγείο μέχρι τις Πανελλαδικές. Παραδοσιακά η πολιτεία δεν έχει εστιάσεις όσο θα έπρεπε στα κρίσιμα χρόνια».

Επισήμανε ότι από τον Σεπτέμβρη θα λειτουργήσουν 28 πρότυπα σχολεία, «ξεκινώντας από την Δυτική Αττική, τις υποβαθμισμένες περιοχές».

Η κ. Κεραμέως υπερασπίστηκε το αναχρονιστικό μέτρο της «διαγωγής» που επαναφέρει στα σχολεία, τονίζοντας πως ο ρόλος του σχολείου είναι διττός: «Αποστολή του σχολείου είναι να μάθει γράμματα αλλά και να βγάλει στην κοινωνία σφαιρικά διαμορφωμένους πολίτες. Αποστολή του σχολείου είναι και να μαθαίνεις πώς να συμπεριφέρεσαι σε ένα κοινωνικό σύνολο. Επικρατεί μια διάχυτη αίσθηση ότι δεν υπάρχουν κανόνες στο σχολείο κι αυτό πρέπει  να αλλάξει».

Πώς απαντά στον… αφορισμό από τον πρώην μητροπολίτη Αμβρόσιο; «Θα μπορούσα να απαντήσω με πολλούς τρόπους. Αλλά έχω ήρεμη τη συνείδησή μου. Κάναμε αυτό που έπρεπε. Ήταν μια δύσκολη περίοδος και είμαι ευγνώμων για τη συνεργασία που είχαμε με όλες τις θρησκείες και τα δόγματα και βάλαμε μπροστά την προστασία της δημόσιας υγείας».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις