ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το άτυπο ντιμπέιτ Μητσοτάκη - Τσίπρα για τα δισ. - Οι ειδήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις ασφαλιστικές εισφορές - Γιατί δεν θα έρθει νέο γενικό lockdown

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 26 Μαΐου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 26 Μαΐου 2020, 14:03
Το άτυπο ντιμπέιτ Μητσοτάκη - Τσίπρα για τα δισ. - Οι ειδήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις ασφαλιστικές εισφορές - Γιατί δεν θα έρθει νέο γενικό lockdown
Facebook Twitter Whatsapp

Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση για να διεκδικήσει όσο το δυνατόν περισσότερα δισ. ευρώ από τους μηχανισμούς της ΕΕ. Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Star και οι οικονομικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Σπριντ για να διεκδικήσει όσο το δυνατόν περισσότερα δισ. ευρώ που θα δοθούν μέσα από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, τους παλιούς που ενισχύονται και τους νέους που στήνονται, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, καλείται να τρέξει η κυβέρνηση.

Η κοινή εκτίμηση είναι ότι η ύφεση θα κινηθεί μεταξύ 5% και 10%. «Όμως αυτά που θα γίνουν στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικά» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα. «Συζητάμε για πολλά δισ. τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στο πακέτο των 24 δισ. το οποίο έχουμε ήδη ανακοινώσει και είναι το μεγαλύτερο πακέτο που είχε ανακοινωθεί ποτέ στην Ελλάδα, δημοσιονομικής στήριξης και στήριξης της ρευστότητας ταυτόχρονα».

Αναφορικά με το κορωνο-ταμείο ανάκαμψης (Recovery Fund) ύψους 500 δισ. ευρώ που πρότειναν Μέρκελ και Μακρόν που έχει στόχο να στηρίξει τις οικονομίες που πλήγηκαν περισσότερο όπως η ελληνική λόγω τουρισμού, συζητείται η δυνατότητα διεκδίκησης 5-10 δισ. ευρώ.

Υπάρχει dream team;

Το ζητούμενο είναι μία dream team για την επίτευξη αυτού του στόχου, η οποία θα ενισχύσει το οικονομικό επιτελείο και θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την διεκδίκηση αυτών των δισεκ. ευρώ, όπως τόνισαν στο Newpost πηγές των Βρυξελλών.

Ο κυβερνητικός τομέας του ΕΣΠΑ που ήταν ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της ανάκαμψης μετά τα μνημόνια, κινείται με ρυθμούς χελώνας. Το στοίχημα των πολλών δισ. που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η χώρα για να αρχίσει να συνέρχεται από την περιδίνηση του κορωνοϊού, δεν μπορεί να κερδηθεί με τις μηχανές στο ρελαντί. Δεν αποκλείονται πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για την βελτίωση του σχήματος. Είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο ευρωπαϊκό παζάρι στην διεκδίκηση των δις και θα ήταν κρίμα η χώρα να μείνει ανάμεσα στους τελευταίους και καταϊδρωμένη.

Η Ελλάδα διεκδικεί άλλο ένα περίπου 1,5 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό σχήμα SURE, που δίνει την δυνατότητα για ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για την βραχυχρόνια στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων λόγω του κορωνοϊού.

Ούτε ένα ευρώ ακόμη!

Εξαιτίας των αργών ρυθμών της ΕΕ και το πρόγραμμα SURE θα ενεργοποιηθεί από τον Ιούνιο. Γι' αυτό σε πρώτη φάση θα καλυφθεί η στήριξη των θέσεων εργασίας από εθνικούς πόρους. Μέχρι στιγμής δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ στα κρατικά ταμεία από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Εκκρεμεί, επίσης, η δημιουργία του ευρωπαϊκού εργαλείου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο στόχος είναι να κατευθυνθούν κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στήριξη της ρευστότητας και της οικονομικής δραστηριότητας τους. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε χθες την ανησυχία του για το πλήγμα που θα δεχθεί η μεσαία τάξη.

Τα δισ. του Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χθες ένα πακέτο 13,4 δισ. ευρώ δημιοσονομικής επέκτασης - το λεγόμενο «Μένουμε όρθιοι 2» - το οποίο χαρακτήρισε «τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας». Αφορά τους επόμενους τέσσερις επόμενοι μήνες, που συμπίπτουν με την τουριστική περίοδο. Το προηγούμενο πακέτο «Μένουμε όρθιοι 1» ήταν ύψους 26 δισ. ευρώ. Οι πολίτες θα συγκρίνουν και θα κρίνουν.

Πάντως ούτε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνει κάποια εκτίμηση για το κόστος των μέτρων που ανακοινώθηκαν έως τον Σεπτέμβριο. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν έδωσε κάποια απάντηση, στο σχετικό ερώτημα του Newpost.

Οι ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός έδωσε δυο ειδήσεις:

*Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει και άλλο πακέτο φορολογικών μειώσεων, καθώς επιστρέφουμε στην κανονικότητα αλλά χαρακτήρισε ως πρώτη προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. «Είναι μείωση ουσιαστικά στην έμμεση φορολόγηση της εργασίας που είναι πολύ επιβαρυντική σήμερα για πολλές εταιρείες» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Προανήγγειλε ότι αυτό το σχέδιο θα ανακοινωθεί μετά το Καλοκαίρι στο πλαίσιο νέας παρέμβασης για το ασφαλιστικό σύστημα. Απέφυγε να δεσμευτεί για το ποσοστό της μείωσης. «Ήδη έχουμε δρομολογήσει μία πρώτη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά περίπου μία μονάδα» δήλωσε. «Θέλω όμως εδώ πέρα να δούμε πόσο πιο τολμηροί μπορούμε να είμαστε.». Οι πληροφορίες του Newpost αναφέρουν ότι το 0,9 που έχει δρομολογηθεί να φτάσει το 2, τον Σεπτέμβριο.

*Πρωτογενές πλεόνασμα: Ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά εκτίμησε σε δημόσια παρέμβαση του ότι το πιο πιθανό είναι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα να μην ισχύσει ούτε του χρόνου, γεγονός που θα έδινε μεγάλη ανάσα στην οικονομία για κοινωνικές παροχές.

«Δεν έχουμε πια τον περιορισμό των πλεονασμάτων» τόνισε. «Κανείς δεν συζητάει για τον περιβόητο στόχο του 3,5%, αυτός τουλάχιστον για φέτος και για του χρόνου εκτιμώ ότι έχει πάει περίπατο. Δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα σε αυτή την κρίση».

Lockdown

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown ακόμη και εάν ακολουθήσει το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Το επιχείρημα του είναι ότι είμαστε πλέον πολύ πιο έτοιμοι και σε ΜΕΘ και σε φαρμακευτικά πρωτόκολλα, ίσως και σε περιορισμένες δόσεις εμβολίων.

«Θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε πολύ πιο έξυπνα, δηλαδή τα όποια lockdown να μην είναι οριζόντια, να είναι στοχευμένα» τόνισε. «Εάν χρειάζεται κάπου να κάνουμε ένα lockdown -εάν, παραδείγματος χάριν, είχαμε ένα κρούσμα σ’ ένα σχολείο τον Οκτώβριο- δεν θα κλείναμε όλα τα σχολεία, εκτός αν είχαμε κρούσματα σε πολλά σχολεία. Θα μπορούσαμε να κλείνουμε το συγκεκριμένο σχολείο».

Το ίδιο θα ίσχυε για ανάλογες εστίες μετάδοσης του covid-19 που μπορεί να εμφανιστούν.

Ηγετικό προφίλ

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έδωσαν το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους εδώ και αρκετούς μήνες. Παίζει το χαρτί της αυτοπεποίθησης και της προσήλωσης στο κυβερνητικό έργο, χωρίς να κουνάει στον αέρα τις πολύ θετικές για τη ΝΔ και τον ίδιο, δημοσκοπήσεις. Σε σχέση με τις οικονομικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είπε μόνο ότι θα ήταν καλό να αποφευχθεί η πλειοδοσία ενώ απαντώντας στις καταγγελίες για εισβολή σε ελληνικό έδαφος στα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο, απάντησε ότι πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί και να μην υιοθετούν ακροδεξιές θέσεις. Ούτε μια φορά δεν ανέφερε το όνομα του Αλέξη Τσίπρα ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διεκδίκησε το αλάθητο του Πάπα. Εάν υπάρχουν προτάσεις οι οποίες είναι τεκμηριωμένες και οι αντιμετωπίζουν πτυχές του προγράμματος που ενδεχομένως δεν τις έχει καλύψει το κυβερνητικό σχέδιο «είμαι ο πρώτος ο οποίος θα έρθει εδώ να τις συζητήσει με την Αντιπολίτευση» όπως τόνισε.

Αντίθετα ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τον ελληνικό λαό σε ένα «νέο κύκλο απόγνωσης», ότι είναι «κοινωνικά αδιανόητο και εθνικά επικίνδυνο» μια ακόμα γενιά νέων να ενηλικιωθεί σε συνθήκες διαρκούς ύφεσης, υψηλής ανεργίας και κραυγαλέων κοινωνικών ανισοτήτων, ότι ρίχνει ξύλο στους 20άρηδες.

Πρόωρες εκλογές τέλος!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τέλος με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια των πρόωρων εκλογών. «Εκλογές γιατί και για ποιο λόγο;» αναρωτήθηκε. «Επειδή προηγούμαστε με 20 μονάδες;» συνέχισε. «Η ελληνική κοινωνία πιστεύω ότι περιβάλλει την Κυβέρνηση και εμένα προσωπικά με αρκετή εμπιστοσύνη. Και το κάνει επειδή πιστεύει ότι δεν είμαι μη τακτικιστής. Ότι το μέλημά μου είναι να κυβερνήσω όσο πιο καλά μπορώ τη χώρα και να τιμήσω την εντολή την οποία πήρα. Πήρα μία εντολή τετραετίας. Έχουμε 158 βουλευτές. Είμαστε πιο ισχυροί σήμερα πολιτικά από ότι ήμασταν στις 7 Ιουλίου όταν κέρδισα στις εκλογές. Δεν έχουμε συμπληρώσει καν χρόνο. Τελείως ανεύθυνη αυτή η συζήτηση».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις