ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινοποίηση των ρηματικών διακοινώσεων προς την Τουρκία ζητάει ο Γ. Κατρούγκαλος

Δημοσίευση 27 Μαΐου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 27 Μαΐου 2020, 15:20
Κοινοποίηση των ρηματικών διακοινώσεων προς την Τουρκία ζητάει ο Γ. Κατρούγκαλος
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Δείτε το αίτημα του Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Δένδια. Κάνει λόγο για μείζον ζήτημα και ζητεί να κατατεθούν οι δύο ρηματικές διακοινώσεις σύμφωνα με το άρθρο 133 του Κανονισμού της Βουλής.

Κοινοποίηση στη Βουλή των ρηματικών διακοινώσεων προς την Τουρκία για το ζήτημα με την αλλαγή κοίτης του ποταμού Έβρου ζητά ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εξωτερικών αναφέρει:

«Σε σχέση με την τουρκική δραστηριότητα στον Έβρο το τελευταίο διάστημα έχουν επιδοθεί προς την Τουρκία από το Υπουργείο Εξωτερικών δύο ρηματικές διακοινώσεις. Ειδικότερα,  σύμφωνα με την Εισήγηση σας στη συνεδρίαση της Διαρκούς  Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την 26/5/2020, η πρώτη ρηματική διακοίνωση επιδόθηκε στην τουρκική πλευρά σε απάντηση του αιτήματος της  για τις συντεταγμένες της κατασκευής του Φράκτη στο Νότιο Τμήμα του Έβρου. Σύμφωνα με την ίδια Εισήγηση, «Η Ελλάς απάντησε στη τουρκική πλευρά αρνητικά λέγοντας ότι ο Φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων τα οποία ζήτησαν. Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεότερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη».

Σε σχετική απαράδεκτη και προκλητική δήλωση της 23/5/2020 το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίσθηκε ότι  «η Ελλάδα ξεκίνησε δραστηριότητες ισοπέδωσης γης στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμβατικά μας χερσαία σύνορα. Αυτή η παραβίαση παρεμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας μέσω των απαραίτητων μέτρων.»

Επειδή, σε σχέση με ένα μείζον ζήτημα σαν αυτό, η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει επακριβώς την εθνική αντιπροσωπεία για την απάντηση της Ελλάδας στις προκλητικές τουρκικές ενέργειες,

Επειδή μπορεί να αρθεί ο χαρακτηρισμός ως απορρήτων των σχετικών διακοινώσεων, όπως ήταν η πάγια πρακτική σε παρόμοιες περιπτώσεις κοινοβουλευτικού αιτήματος κατά την διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλώ να καταθέσετε στο Σώμα τις δύο ανωτέρω ρηματικές διακοινώσεις στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 133 του Κανονισμού»

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr