ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας στο «Εκτός Γραμμής» για ζώνες νησιών: Φυσικά και το υπουργείο Υγείας δεν διαχωρίζει τα νησιά

Δημοσίευση 28 Μαΐου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 28 Μαΐου 2020, 11:49
Facebook Twitter Whatsapp

Το υπουργείο Υγείας έχει ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά μας, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Υγείας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Φυσικά και δεν διαχωρίζουμε τα νησιά» σε λιγότερο ή περισσότερο «επικίνδυνα», ξεκαθαρίζει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εκφράζοντας ουσιαστικά την αντίθεσή του στη λογική των ζωνών της νησιωτικής χώρας, που δημοσιεύματα χρεώνουν στο υπουργείο Τουρισμού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα, τόνισε ότι, σύμφωνα με την πλειοψηφία των ειδικών, αναμένεται δεύτερο κύμα επιδημίας μετά το καλοκαίρι: «Οι επιστήμονες μας λένε ότι θα υπάρχει δεύτερο κύμα. Την ένταση και το πώς θα έρθει στη χώρα μας, μένει να τα δούμε. Εμείς υποχρεούμαστε να ετοιμαστούμε για όλα τα σενάρια. Τον Ιανουάριο προβλέψαμε τι έρχεται, γι’ αυτό το αντιμετωπίσαμε με επιτυχία».

Όσον αφορά την έλευση τουριστών και τον διαχωρισμό των νησιών σε ζώνες «επικινδυνότητας», ο κ. Κικίλιας είπε: «Το υπουργείο Υγείας έχει ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά μας. Όπως αντιμετωπίσαμε την κατάσταση τον χειμώνα και την άνοιξη, έτσι θα κάνουμε και το καλοκαίρι (…) Φυσικά και δεν υπάρχουν ζώνες επικίνδυνες, λιγότερο και περισσότερες».

Αναφορικά με το ρίσκο που μπορεί να έχει η άρση των περιοριστικών μέτρων, είπε: «Είναι προφανές ότι όλα κρίνονται εκ τους αποτελέσματος. Ο πρώτος κύκλος προστασίας από τον κορωνοϊό στέφθηκε με επιτυχία».

«Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τον κόσμο για πάντα μέσα στο σπίτι του και την οικονομία στο φρένο. Αυτή είναι η φυσιολογική ζωή. Η επιστροφή σε αυτήν γίνεται λελογισμένα και με κανόνες. Αυτή τη σχέση που έχουμε χτίσει με την κοινωνία, θέλουμε να τη συνεχίσουμε και να τη δυναμώσουμε».

«Πρέπει να μείνει μια παρακαταθήκη στο ΕΣΥ», είπε , αναφερόμενος στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όσον αφορά τους μισθούς νοσηλευτών και γιατρών του ΕΣΥ, είπε: «Η κυβέρνηση φρόντισε ώστε όλοι να πάρουν Δώρο Πάσχα, να προσληφθούν 5.000 άτομα στον χώρο της Υγείας, αναβαθμιστεί στην πράξη το ΕΣΥ. Επεξεργάζεται τον τρόπο που θα γίνουν μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών, και τα εργασιακά. Τη χρυσή ευκαιρία που δόθηκε να ενισχύσουμε το ΕΣΥ θα την εκμεταλλευτούμε στο έπακρο. Αξίζουν οι Έλληνες να έχουν ποιότητα υγείας και να αισθάνονται ότι το κράτος του φροντίζει».

Όσον αφορά την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, ο υπουργός τόνισε: «Υπάρχει μια επιτροπή στο υπουργείο Εργασίας που επεξεργάζεται αυτά τα θέματα».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις